Premier League

TV 2-profil: - Spesielt

Jesper Mathisen tilbake på Old Trafford. Her var han med pappa Svein Mathisen da han kommenterte for TV 2 på 90-tallet. I går var det Jespers tur til å kommentere fra storstua.

TV 2-DUO: Jesper Mathisen (t.v.) kommenterte Manchester United - Crystal Palace i tospann med Kasper Wikestad. Foto: Tore Ulrik Bratland
TV 2-DUO: Jesper Mathisen (t.v.) kommenterte Manchester United - Crystal Palace i tospann med Kasper Wikestad. Foto: Tore Ulrik BratlandVis mer
  • Manchester United - Crystal Palace 1-2

OLD TRAFFORD (Dagbladet): For TV 2-profilen Jesper Mathisen (32) ble det en spennende og litt emosjonell dag i Manchester i går. Sammen med Kasper Wikestad kommenterte han Premier League-kampen mellom Manchester United og Crystal Palace.

United gikk på et sjokkerende 1-2-tap. For Mathisen var det første gang han var tilbake på Old Trafford siden han var med pappa Svein «Matta» Mathisen på jobb som barn/tenåring på 90-tallet.

Avdøde «Matta» var en betydelig fotballspiller i Start. Etter endt karriere begynte han i TV 2 og kommenterte blant annet fotballkamper fra England sammen med Ernst A. Lersveen.

RINGSIDE PÅ OLD TRAFFORD: Jesper Mathisen. Foto: Tore Ulrik Bratland
RINGSIDE PÅ OLD TRAFFORD: Jesper Mathisen. Foto: Tore Ulrik Bratland Vis mer

Jesper Mathisen sier:

- Som liten var jeg stor Manchester United-fan. Jeg hadde plakater av Andy Cole, Paul Scholes, Eric Cantona, Roy Keane og hele bøtteballetten. Jeg fikk være med pappa på kamper. De barndomsminnene jeg har, er fra Old Trafford. Jeg satt sammen med pappa og Ernst. Det er derfor litt spesielt å være tilbake og kommentere det laget du har fulgt aller tettest siden barndommen - sammen med Start.

Ekspert

Mathisen er først og fremst en kapasitet på norsk fotball. Han er kjent fra «FotballXtra» og som ekspert i forbindelse med Norges landskamper. Med Ole Gunnar Solskjærs inntog i United, har det blitt noen turer over til England også.

Gigantiske Old Trafford besøkte han igjen for første gang i går. 73.454 tilskuere hadde funnet veien til dette fotballens tempel i knallværet i Manchester.

BISLETT STADION 1987: Vålerenga slår Start 4-0. Her er Svein Mathisen (t.v.) i duell med Vålerengas Jørn Skjærvik. Mathisen begynte seinere i TV 2. Foto: NTB scanpix
BISLETT STADION 1987: Vålerenga slår Start 4-0. Her er Svein Mathisen (t.v.) i duell med Vålerengas Jørn Skjærvik. Mathisen begynte seinere i TV 2. Foto: NTB scanpix Vis mer

- Pappa reiste over hver fredag og kom hjem mandag. Det var trist når han dro, men jeg hørte i alle fall stemmen hans på TV. Da han kom hjem, hadde han alltid med seg masse fotballblader som han hadde kjøpt for å forberede seg. Jeg fikk lov til å ta vare på plakatene. Det var ikke mye tapet å se på rommet. Det var bare fotballplakater. Jeg fikk også alle kampprogrammene. Så hjemme ligger det stabler med diverse kampprogrammer fra pappas turer.

- Det er moro å være tilbake, slår Mathisen fast.

Svein «Matta» Mathisen døde 58 år gammel i 2011. De siste åra har Jesper - akkurat som pappa - tatt med kunnskap, godt humør og skråblikk inn i TV-ruta. Så store spor satte «Matta» etter seg, at folk som jobber i organisasjonen rundt Premier League, lurer på om Jesper er sønnen hans.

FAR OG SØNN: På samme måte som pappa, har Jesper Mathisen spilt for Start. Her er far og sønn på Sør Arena i 2009. Foto: NTB scanpix
FAR OG SØNN: På samme måte som pappa, har Jesper Mathisen spilt for Start. Her er far og sønn på Sør Arena i 2009. Foto: NTB scanpix Vis mer

- De spør hvordan det går med familien og ber meg hilse hjem til mamma.

Stjerner og legender

Vi møter Mathisen utenfor presserommet på Old Trafford. Rundt oss henger bilder av stjerner og legender i United. Kulissene er makeløse. På toppen av hierarkiet befinner det seg en nordmann - Ole Gunnar Solskjær.

- Jeg trodde ikke en norsk trener i United var noe jeg skulle få oppleve i min levetid. Jeg var lettere sjokkert da de plukket ham fra Molde, forteller Mathisen.

- Han fikk en god start, men avslutningen på forrige sesong ble tung. Vi får bare håpe at det positive fra i sommer fortsetter. Jeg tror det kan ta ganske mange hundre år før en nordmann igjen leder en av verdens største klubber.

MISFORNØYDE: Manchester United tapte 1-2 på overtid for Crystal Palace. Dette hadde supporterne å si om kampen. Klipp: Madeleine Liereng. Reporter og video: Tore Ulrik Bratland / Dagbladet Vis mer

Da Dagbladet snakket med Mathisen før kampen, var han ganske sikker på at Solskjær overlever denne sesongen. Etter kampen ble trykket litt større på nordmannen.

Crystal Palace hjemme var en kalkulert trepoenger.

Den kommende uka vil bestå av hardt arbeid og trykk fra mediene. Heller ikke for Mathisen blir det rolig: I kveld venter «FotballXtra» fra Bergen og La Liga. Tirsdag er han på plass når Rosenborg spiller returkamp mot Dinamo Zagreb i Champions League-kvalifiseringen.