TV 2-profiler med ny bok om engelsk fotball: - Ingen har visst om den enorme duefetisjen

Gir svar på det meste man ikke visste man lurte på om engelsk fotball.

OSLO(Dagbladet): Fotballekspertene Thomas Aune og Aleksander Schau fra TV 2 leser gladelig utdrag fra boka «Det vakre spillet. Engelsk fotballhistorie (uten alt det kjedelige)» som kom ut denne uka.

Når man blar gjennom de 250 sidene finner man blant annet svaret på hvem som var det første mennesket i verden som døde av å blåse opp baller av griseblærer.

Og om hvordan en skotsk spiller reagerte da han ble angrepet med et samuraisverd.

- Alle andre ville sikkert løpt, men (Chic) Charnely gjorde det motsatte. Han plukket opp en plastkjegle og gikk til motangrep og brakk samuraisverdet.

- Det oppsummerer egentlig skotsk fotball for meg. En riv, ruskende gærn fyr som ikke lar seg stoppe av et samuraisverd engang, forteller Aleksander Schau.

Dueentusiasme Forfatterne er enige om at boka ikke bare inneholder nyttig informasjon. Men det var heller ikke et av premissene for verket. 

- Det er så gøy at det er så mange dueentusiaster i fotballen - av alle dyr det går an å være glad i. John Lambie er fantastisk. Han hadde en krangel med en spiller, og etter å ha prøvd forskjellige ting for å sette ham på plass, ble spilleren kalt inn på kontoret hans. Der tok han ut to duer og slo han lett med en due i ansiktet, forteller Aune.

- Han klinte vel mer til, skyter Schau inn.

Mye mer enn bare mål De tror boka skiller seg fra andre bøker om samme tema fordi de ikke bare legger vekt på kampresultater. 

- Det handler om personlige skjebner og artige hendelser. Gary Neville sa en gang at det kjedeligste med fotball er målene, sier Schau.

- Det er ingen som har hørt historien om den engelske spilleren som var dømt for folkemord, eller om den enorme duefetisjen. Heller ingen har snakket med han som har hatt hovedansvaret for hvordan engelske stadioner har sett ut de siste 100 årene, legger han til.

LESER UTDRAG:  Historiene er ikke nødvendigvis nyttige. Det viktigste er kanskje at de ikke er kjedelige. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
LESER UTDRAG: Historiene er ikke nødvendigvis nyttige. Det viktigste er kanskje at de ikke er kjedelige. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

Selv om boka byr på et flust av bisarre og humoristiske fortellinger om ulike fotballskikkelser, har visse deler av historien vært mindre behagelig å skrive om.

- Man ler jo ikke av kolonitiden, men det er store ting som preger engelsk fotball. Hele kolonitiden oppsummerer egentlig det engelske riket. Men også deres forhold til engelsk fotball. Det er de store tragediene som har ført til forandringer, forteller Schau.

- Det er egentlig ganske likt - de eide verden, men de eide jo også fotballen, som har blitt verdens største idrett. Engelskmennene har nok et selvbilde som er ganske spesielt.

- Et selvbilde som er bedre enn fotballen, legger Aune til.

Mangler et julebordkapittel Dette er forfatternes tredje bok sammen, og materialet som ligger til grunn har de opparbeidet seg gjennom lange karrierer som helhjerta fotballentusiaster. 

Og til tross for at mange skjebner blir utlevert, understreker Premier League-ekspertene at det er veldig mye de ikke har kunnet skrive om. De praktiserer tross alt et snev at personvern.

- Men vi får se i fremtiden. Kanskje det skjer noe med personlovgivningen.

- For at vi kunne skrive det julebord-kapittelet må vi nok oppheve noen lover og regler, sier Schau.

 FOTBALLBOK NUMMER TRE:  Aleksander Schau og Thomas Aune er aktuelle med boka "Det vakre spillet". Det er den tredje boka fotballkommentatorene gir ut sammen.  Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
FOTBALLBOK NUMMER TRE: Aleksander Schau og Thomas Aune er aktuelle med boka "Det vakre spillet". Det er den tredje boka fotballkommentatorene gir ut sammen. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer