Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

TV 2 sender rekordmye sykling på hovedkanalen

- Fikk et løft hos oss i fjor, sier Christian Paasche.

JUBELTALL GIR ØKT SATSING: Christian Paasche gleder seg mest til Flandern rundt og Paris-Roubaix, men tror høydepunktene blir mange under en lang sykkelsesong på TV 2. 
Arctic Race of Norway.
Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
JUBELTALL GIR ØKT SATSING: Christian Paasche gleder seg mest til Flandern rundt og Paris-Roubaix, men tror høydepunktene blir mange under en lang sykkelsesong på TV 2. Arctic Race of Norway. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix Vis mer

(procycling.no): Allerede i starten av mars vil WorldTour-rittet Paris-Nice få sendetid på TV 2s hovedkanal.

Utover sesongen kan man følge Alexander Kristoff samme sted under Flandern rundt og Paris-Roubaix, Lars Petter Nordhaug i Ardennene, norgeseliten i Tour of Norway og NM, samt verdenseliten i Tour de France, vueltaen og VM i Qatar.

I forkant av mesterskapet i Qatar, børster TV-kanalen også støvet av Paris-Tours.

- Vi vil ha over 120 dager med sykling i 2016. Det synes jeg er ganske kult, sier TV 2-kommentator Christian Paasche til procycling.no.

- Og aldri før har dere vist like mye på hovedkanalen. Har det med seertallene fra fjorårssesongen å gjøre?

- Det er ingen tvil om at sykling — innad i TV 2 — fikk en helt annen status enn det har hatt tidligere i løpet av 2015. Det startet med skyhøye tall under Flandern rundt og Roubaix, og fortsatt under både Tour of Norway og Tour des Fjords på vårparten.

- Seerne vil ha mer sykkel Den 5. april så 524.000 nordmenn Alexander Kristoff gå til topps i Flandern. Helga etter var 509.000 foran TV-apparatene under avslutningen av Paris-Roubaix.

Tour of Norway gikk fra et snitt på 96.000 i 2014 til 176.000 året etter. Mest populær var dronningetappen mot Rjukan som nådde ut 369.000 seere.

Det påfølgende Tour des Fjords ble også en suksess. 234.000 så etappen mellom Stavanger og Sandnes i snitt. 357.000 fulgte avslutningen via TV 2.

- Seerne vil ha mer sykkel, og vi vil gjøre det vi kan for at de skal få det. Alle våre ritt har hatt enorm vekst i seerandeler. Vi mener dette vil fortsette i årene som kommer, påpeker prosjektleder for sykkel i TV 2, Jan Solvang overfor procycling.no.

Ikke bare touren som gjelder Det er en velkjent oppskrift TV-kanalen følger i 2016. Det kan fremdeles dukke opp nye rettigheter, men per nå er Frankfurt Eschborn det eneste som har falt ut av planen.

Rittet ble for øvrig ikke gjennomført i 2015 etter at tysk politi avdekket terrorplaner mot arrangementet.

I mange år var det «kun Tour de France» som gjalt blant norske TV-seere, men den merkelappen er ikke lenger beskrivende.

Utfordringen for Paasche og Kaggestad blir stadig å forlenge nordmenns interesse for syklingen. Mellom brosteinsklassikerne i mars og VM på høsteparten, står høydepunktene nærmest i kø.

- Vi opplevde fantastiske seertall under både Flandern og Paris-Roubaix, men vi har slitt mer med å få folket til å tenne på Ardennerklassikerne (Amstel Gold Race, La Flèche Wallonne og Liège-Bastogne-Liège). Vi har hatt Lars Petter Nordhaug der som en enslig svale, men i år vil det være flere nordmenn til start i disse rittene. Jeg tror vi er avhengig av at én av våre vinner der folk å tiltrekke oss de store folkemassene. Foreløpig har ikke folket bitt helt på, innrømmer Paasche.

Ikke bare VM i landeveissykling Han har kommentert Tour de France siden 2004, men får stadig nye ting å bryne seg på innenfor idretten.

Nytt av året er det også at TV 2 skal sende VM i sykkelkross, bane, BMX, trials og terrengsykling.

- 120 dager med sykling er mye. Hva er det du gleder deg mest til å kommentere?

- Jeg har en veldig forkjærlighet for brosteinsklassikerne. På våren er det utvilsomt Flandern og Paris-Roubaix som er det ultimate. Det er langt og brutalt, og vanskelig å spå utfallet.

- Jeg skjønner godt at disse to rittene har etablert en slik status over de siste 100 årene. Jeg synes det er helt rått.

Kolliderer ikke med påsken I fjor ble Flandern syklet 1. påskedag, men det skremte likevel ikke nordmenn bort fra TV-skjermene.

Denne gangen finner påskeferien sted i uka mellom Milano-Sanremo og Flandern. Som tittelforsvarer blir det ikke mindre forventninger til Alexander Kristoff foran årets utgave av rittet.

- Jeg kan ta meg selv i nesten å føle litt synd på ham også. Med sesongen han hadde i fjor, selv om det også var noen korte perioder med stang ut, så forventer man nå at han skal være med å kjempe om seieren i alle ritt og etapper som passer ham. Men noen ganger virker det som han trives godt med det, også. I år håper jeg også at Edvald Boasson Hagen tar steget opp til nivået han hadde inne tidligere. Det håper jeg både for hans egen del, og for hele sykkel-Norge.

Lange avtaler Etter Discoverys voldsomme satsing på TV-rettigheter, er TV 2 godt fornøyd med å sitte på lange avtaler innenfor sykkelsporten.

De har blant annet eksklusive rettigheter til sykkel-VM fram til og med 2020, og har sikret seg rettigheter til de norske UCI-rittene og NM fram til 2018.

Fram til 2019 har de rettigheter til ASO-ritt som Tour de France, Paris-Roubaix og Liège-Bastogne-Liège. Disse vises også hos konkurrenten Eurosport (eies av Discovery).

Situasjonen er den samme for Spania rundt.

 - Vi merker at det er større konkurranse på sykkelrettigheter nå en tidligere. Det er flere som ønsker å høste av suksessen vi opplever. Vi skal fortsatt være sykkelkanalen, og vi har ikke til hensikt å bli slått av noen som utfordrer oss på dette området, er sportsjef Vegard Jansen Hagens klare formaning.

Disse rittene viser TV 2 i 2016:

Mars:
Paris — Nice (sendes på hovedkanalen)
Critérium International

April:
Flandern rundt (sendes på hovedkanalen)
Paris — Roubaix (sendes på hovedkanalen)
Amstel Gold Race (sendes på hovedkanalen)
La Fléche Wallonne (sendes på hovedkanalen)
Liége — Bastogne — Liége (sendes på hovedkanalen)

Mai:
Tour of Norway (sendes på hovedkanalen)

Juni:
Critérium du Dauphiné
NM landevei, Bodø (sendes på hovedkanalen)

Juli:
Tour de France (sendes på hovedkanalen)

August:
Arctic Race of Norway (kan bli vist på TV 2 Zebra på grunn av Sommer-OL i Rio)
Ladies Tour of Norway (* kan ikke sendes direkte på grunn av Sommer-OL i Rio og Arctic Race)
La Vuelta (sendes på hovedkanalen)

September:
Tour des Fjords

Oktober:
Paris — Tours (sendes på hovedkanalen)
Sykkel-VM Doha, Qatar (sendes på hovedkanalen)

VM ulike UCI-eventer som ikke er landevei: (sendes på TV 2 Sportskanalen)

VM Cyclocross — 30.- 31. januar
VM bane — 2. mars — 6. mars
VM BMX — 25.mai — 29.mai
VM Trials — 29.aug — 2.sept
VM MTB — 6.sept — 11.sept

I tillegg world cup i de ulike grenene, men det er ikke direktesendt. Stort sett highlights.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media