VANSKELIG Å SE: Selv ikke når man fryser bildet i det Xavi flikker gjennom til Villa, er det enkelt å se om det er offside. Kameraet står ikke på linje med situasjonen, men fanger den opp skrått bakfra. Produsenten kunne kanskje fjernet tvilen ved å legge på en strek, men gjorde det ikke. Skjembilde hentet fra YouTube
VANSKELIG Å SE: Selv ikke når man fryser bildet i det Xavi flikker gjennom til Villa, er det enkelt å se om det er offside. Kameraet står ikke på linje med situasjonen, men fanger den opp skrått bakfra. Produsenten kunne kanskje fjernet tvilen ved å legge på en strek, men gjorde det ikke. Skjembilde hentet fra YouTubeVis mer

TV 2 tror ikke Fifa drev TV-sensur

- Jeg vil ikke tro det du prøver å antyde, sier sportssjef Bjørn Taalesen.

||| (Dagbladet): TV-produksjonen fra VM i Sør-Afrika har fått mye fortjent ros.

Men søndag skapte det kaos da den mye brukte offside-grafikken plutselig havnet på storskjermen på stadion etter at Carlos Tevez scoret for Argentina mot Mexico.

Bildene viste tydelig at argentineren var offside, og meksikanerne flokket seg rundt linjedommeren og pekte på skjermen.

I går rakte fire portugisiske forsvarsspillere instinktivt armen i været da Spanias Xavi hælflikket ballen til David Villa foran det eneste målet i åttedelsfinalen mellom de to naboene fra den iberiske halvøy.

TV-seere verden rundt ventet spent på hva offside-grafikken ville vise, men fikk aldri se den.

- Ingen naturlig forklaring Det utløste spekulasjoner om at Fifa hadde bedt produsenten om ikke å vise grafikken ved kotroversielle offside-situasjoner.

I Norge var det TV 2 som sendte kampen. Kanalens sportssjef Bjørn Taalesen sier han ikke har noen oppfatning av at det har skjedd.

- Jeg vil ikke tro det du prøver å antyde, sier Taalesen til Dagbladet.

TROR IKKE PÅ SENSUR: Bjørn Taalesen mener det var en produsenttabbe å ikke legge på offside-grafikken ved Villas mål, men tror ikke Fifa har lagt press på produsenten. Foto: Bjørn Sigurdsøn, Scanpix
TROR IKKE PÅ SENSUR: Bjørn Taalesen mener det var en produsenttabbe å ikke legge på offside-grafikken ved Villas mål, men tror ikke Fifa har lagt press på produsenten. Foto: Bjørn Sigurdsøn, Scanpix Vis mer

Han forstår likevel at spørsmålet blir stilt.

- Det er ingen naturlig forklaring på at det ikke ble vist en slik grafikk. Men jeg betrakter det mer som en produsenttabbe, sier han.

TV 2-sjefen sier han har vanskelig for å forestille seg at Fifa vil legge føringer på hvilke repriser TV-produsentene kan vise.

- Hvor skulle i så fall grensen for kontroversielle situasjoner gå? spør han.

Viste ikke albueslag En annen situasjon fra gårsdagens kamp taler mot at produsenten bevisst forsøkte å unngå kontroversielle situasjoner.

Da Ricardo Costa ble utvist for en albue mot Joan Capdevila helt mot slutten av kampen, startet reprisene i nærbilde etter selve slaget. Dermed ble det seende ut som Capdevila filmet, og at det røde kortet var en ny dommerfeil.

Det eneste reprisebildet som faktisk viser slaget, er filmet fra høyt oppe på tribunen, og det var vanskelig å se selve kontakten mellom albuen og Capdevilas hode.

Dersom produsentene var ute etter å beskytte dommeren, ville det vært naturlig at de viste selve albueslaget i en bedre reprise.

Fifa: - Normale retningslinjer Dagbladet har sendt en forespørsel om kommentar til Fifas medieavdeling, og det internasjonale fotballforbundet svarer følgende på påstandene om at de skal ha påvirket produsenten:

FOR KORT REPRISE: Da Ricardo Costa ble utvist for et slag mot Joan Capdevila, ble de beste reprisebildene klippet slik at selve slaget - eller eventuelt filmingen - ikke ble vist. Foto: Francisco Leong, AFP/Scanpix
FOR KORT REPRISE: Da Ricardo Costa ble utvist for et slag mot Joan Capdevila, ble de beste reprisebildene klippet slik at selve slaget - eller eventuelt filmingen - ikke ble vist. Foto: Francisco Leong, AFP/Scanpix Vis mer

«Fifa og andre fotballorganisasjoner har som retningslinje å ikke vise repriser av hendelser på storskjerm, primært av sikkerhetsgrunner. Dere er antakelig klar over at under kampen mellom Argentina og Mexico, ble det ved en feiltakelse vist en reprise av en hendelse, og det ble klargjort på den daglige mediabriefingen for to dager siden at dette var en feil gjort i kontrollrommet, og noe som ikke skal skje igjen.»

Vi sendte en ny mail til Fifa for å presisere at vårt spørsmål dreide seg om hvorvidt det var lagt noen føringer for TV-produsentene i etterkant av feilen søndag.

«Vi følger bare de normale retningslinjene, som i alle våre konkurranser, fra U17-VM og oppover,» svarer Fifa.