Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

TV-avtalen redder Tippeliga-lønninger

TV- og tippeavtalen har aldri vært mer verdt for klubbene enn denne høsten.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

De to avtalene har en samlet verdi på 65 millioner kroner, og bidrar sterkt til at klubbene greier å holde driften gående.

- På slutten av 1980-tallet var bidraget til toppklubbene mellom tre og fem millioner. I år er de to store avtalene verdt 65 millioner, eller cirka ti prosent av budsjettene til klubbene. Ti millioner går til prosjekter og utviklingstiltak, de resterende 55 millionene blir utbetalt til klubbene i kontanter, sier Boye Skistad, daglig leder i Norsk Toppfotball.

75 og 25 prosent

I fjor fikk Tippeliga-klubbene mellom én og fire millioner kroner fra TV-og tippeavtalen, avhengig av plassering og antall TV-seere på tippekampene. I år blir bidragene høyere: Mellom to og fem-seks millioner per Tippeliga-klubb. Fordelingsnøkkelen for avtalepengene er 75 prosent til Tippeliga-klubbene, 25 prosent til klubbene i 1. divisjon.

- I fjor fikk Lillestrøm 2,3 millioner totalt fra TV- og tippeavtalen. Klubbene får først en tredjedel flatt, deretter en tredjedel for plassering og en tredjedel for antall TV-seere. De to siste tredjedelene kommer etter sesongslutt, sier daglig leder i Lillestrøm, Frank Grønlund.

- Krise

Klubben på Åråsen er avhengig av hyggelige kreditorer for å overleve, og kjemper hardt for å holde hodet over vannet.

- Likviditetskrisen er der, men blir ikke verre utover høsten. Den er ille nok som den er. Selv om det er krise, greier vi kanskje å betale ut resten av spillerlønna i dag, med penger fra lørdagens hjemmekamp mot Bryne, sier Frank Grønlund. Foruten kampinntektene og pengene fra TV- og tippeavtalen, har LSK delutbetalinger til gode fra løpende sponsoravtaler. Et billotteri og diverse arrangementer i konferanselokalene på Åråsen skal også hjelpe på økonomien.

- Før om åra ordnet det seg som regel med spillersalg. Nå må vi vurdere det økonomiske opp mot det sportslige: Enten å selge unna og kanskje rykke ned i 1. divisjon, eller å beholde spillerne og greie plassen i Tippeligaen, sier Frank Grønlund.

Måtte gå

Per Undheim fikk fyken som styreleder i Bryne etter å ha uttalt at alle spillerne i klubben er til salgs.

- Det var ikke populært, sier Undheim i dag.

Siden har Bryne-spillerne tatt initiativet til en kampanje kalt «Hjertet i Bryne» som de håper skal gi én million i klubbkassa. For tusen kroner får Bryne-fansen gravert navnet sitt på et skilt som skal henge på Bryne Stadion.

- Initiativet fra spillerne er unikt, ikke bare i Bryne, men i norsk fotball. Vi jobber på spreng for å greie den økonomiske situasjonen, og trenger mer enn kampinntektene og markedsinntektene som er på vei for å komme ut av det økonomiske uføret. De rundt to millionene vi får fra TV- og tippeavtalen er viktig bidrag, sier Per Bergstad, midlertidig styreformann i Bryne Fotball ASA.

Stabæk-aksjer

I Stabæk frir ledelsen til folket med tilbud om aksjekjøp. Klubben er nå gjeldfri, og inviterer i disse dager til den andre emisjonen på kort tid. Kapitalen fra den nye emisjonen skal blant annet brukes til sportslig satsing.

- Vi har inne 15 millioner fra den første emisjonen, og en ramme opp til 13,5 millioner på den andre. Aksjetegningen blir avsluttet 25. august. Vi har lagt en del utfordringer bak oss, og driver nå på et riktig kostnadsnivå. Spillerlønningene er ikke noe problem, sier administrerende Stabæk-direktør Stein Erik Jensen.

Likviditetskontroll

I Brann kjører ledelsen knallhard likviditetskontroll for ikke å bli overrasket av nye røde tall.

- Etter at vi gikk underskudd med 30 millioner, kniper vi igjen oversalt. Nå er det blitt en kultur i Brann å spare. Selv om vi verken skal spille cup eller E-cup utover høsten, skal vi klare oss økonomisk. Brann-butikken går bra, og potten på TV- og tippeavtalen er blitt større. Jeg kan ikke se noe som tilsier at vi ikke skal kunne betale ut lønn i tida framover, sier Brann-direktør Bjørn Dahl.

Også Vålerenga regner med å kunne betale for seg ut resten av jubileumsåret.

- Når det gjelder spillerlønna, gjør vi så godt vi kan med de midlene vi rår over. TV- og tippeavtalen betyr mye, sier Vålerenga-direktør Kjetil Siem.

KRISEKLUBB: Torgeir Bjarmann og resten av Lillestrøm-spillerne har hatt trøbbel med å få utbetalt lønningene.