Rosenborg Åge Hareide

TV-bildene avslører

Rosenborg har startet sesongen fint. Men når Åge Hareide sjekker det som skjedde mot Bodø/Glimt, ser han en helt unødvendig svakhet.

FOR MANGE: Bodø/Glimt kom stadig i overtall på venstrekanten hjemme mot Rosenborg. Her er det Fredrik Bjørkan, Ulrik Saøltnes og spissen Erik Botheim som plager gjestenes forsvar med aggressiviteten sin. Bare flaks gjorde at RBK klarte 2 - 2. FOTO:Mats Torbergsen / NTB
FOR MANGE: Bodø/Glimt kom stadig i overtall på venstrekanten hjemme mot Rosenborg. Her er det Fredrik Bjørkan, Ulrik Saøltnes og spissen Erik Botheim som plager gjestenes forsvar med aggressiviteten sin. Bare flaks gjorde at RBK klarte 2 - 2. FOTO:Mats Torbergsen / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

norske fotballtrenere har en CV som Åge Fridtjof Hareide. I Norden er han uten likemenn. Tre seriegull i Norge, Sverige og Danmark er rett og slett imponerende.

Like overbevisende er den konsekvente måten har vunnet på:

  • Som trener gjør Åge Hareide det som lønner seg.

Det er lite fjas rundt fotballen hans. Det som gir flest poeng, er som regel bra nok.

Det speiles også i denne Eliteseriestarten. To uavgjorte kamper borte mot to av favorittene med en oppvisning hjemme på Lerkendal imellom, er resultatmessig sett flott.

Likevel avslører TV-bildene fra gårsdagens oppgjør mot Glimt at denne RBK-utgaven foreløpig har noe svake punkter.

AKKURAT det har ikke så mye å gjøre med sluttresultatet på Aspmyra. Det var uansett et ran. Bodø/Glimt med sitt glitrende innøvde angrepsspill var utover i kampen klasser bedre.

Stort vakrere scoringer enn Sondre Fets 2 - 1 litt ut i andreomgangen kommer ikke. Venstreback Fredrik Bjørkans dundrende løp bakfra, hælsparket til Sondre Sørli og styringen fra Fet ved nærmeste stolpe.

Det var et mål til å bli i overkant cocky av, men det var ikke hjemmelagets arroganse som slapp RBK inn i kampen noen minutter før slutt.

Det var ren flaks.

en aften for hælspark, var Glimt desidert best. Det går ikke an å være noen annet enn dypt imponert over hvordan det offensive spillet deres er flettet sammen i trygt ballhold og avtalte løp.

Patrick Berg var formidabel på midten og kunne spille opp en venstreside som plaget gjestene fælt. Der var det dobling kampen igjennom med sideback Fredrik Bjørkan på innsida av en fysisk sterk Ola Solbakken som førstebølgen, før Ulrik Saltnes kom i sine vante, kloke og dype løp mellom RBKs høyrestopper og back.

Til sammen ble det altfor mye å forholde seg til for RBK som ble spilt dypere og dypere gjennom andreomgangen.

MEN det er jo ikke Bodø/Glimts klasseangrep Åge Hareide skal sjekke på gjennomgangen av denne kampen. Det TV-bildene i tillegg avslører, er en unødvendig forskjell i aggressivitet.

Hareide var selv innom det i praten med Eurosport rett etter kampen:

- De er hakket raskere enn oss på midten, sa han og framhevet forskjellen på kunstgress og Lerkendals naturgress:

- Der blir det en annen dans, la han til; og får like gjerne rett.

Men da må laget hans opp i den samme intensiteten som i sluttminuttene snudde en overkjøring til et heldig 2 - 2 resultat.

DET manglende trøkket var særlig tydelig i returjobbingen før pause, og det ble RBK straffet for.

Forspillet til det tidlige baklengsmålet etter Erik Botheims kraftfulle heading, kom høyt oppe på RBKs høyrekant. Der klarte ikke den unge Emil Ceide å omstille raskt nok til å få tak på Glimts venstreback Fredrik Bjørkan.

Temposterke Ceide har mange spennende offensive kvaliteter selv om han ennå sliter både med valg og avslutningsteknikk. Bakover er han betraktelig svakere. Det er dristig for de fleste kantspillerne som vil nå langt i denne sporten.

Stadig mer krever fotballen at kantene må være toveis-spillere. Og med robuste Markus Henriksen skadet de neste ukene, er ikke RBK sterkere inne på midtbanen enn at alle må ta defensive tak.

GRØFTA: Rosenborg-treneren Åge Hareide holdt på å kollidere med en trailer, og endte derfor opp i grøfta Vis mer

LA gå at Hareide har som offensivt mål å holde de to RBK-kantene sine mest mulig høyt i banen for å få offensive spillepunkter. Men det er bare utgangspunkt. Spillerne selv må forstå når de er nødt til å være med for fullt 1:1 bakover, og det er ofte med Fredrik Bjørkan som motstander.

Et halvminutt før det første Glimt-målet mistet Ceide ballen i hjemmelagets straffefelt. Da ble han halvveis med Bjørkan bakover, men så slapp den unge RBK-kanten helt umotivert sidebacken sin.

Bare et par meter unna lot han Bjørkan uhindret sette i gang angrepet som ga hjemmelaget 1 - 0.

Det holder ikke i en kamp som bare så vidt har begynt.

RBK-KLAR: Åge Hareide blir tirsdag presentert som hovedtrener i Rosenborg. Video: Rødt Kort / Scanpix Vis mer

OG det ble slett ikke bedre. Etter pause byttet Emil Ceide kant. Da var det opp til den nye høyrekanten Carlo Holse om han skulle følge Glimts venstreback bakover. Det skjedde sjelden,

Gang på gang kom Bjørkan dundrende, og i trøkket som fulgte var det bare tilfeldigheter som hindret en klar hjemmeseier.

Først da bytter på begge lag noen minutter før slutt endret kampbildet og intensiteten til gjestene, fikk RBK den overraskende muligheten til poeng.

Det er unødvendig svakt.

Ganske enkelt fordi svikten er til å rette opp.

I DET som kan bli en jevn tetstrid, er det best å luke ut sånt. Blant seriens antatte beste var det fjorårets storheter som imponerte mest. Glimt ved å spille RBK lave, og Molde gjennom å sette opp en rekke klassescoringer hjemme mot Brann.

Magnus Wolff Eikrem var på banen igjen for første gang etter skaden og skapte samtlige fire. Midtspiss Ohi var sist på tre av dem, mens Ola Brynhildsen og Fredrik Aursnes var involvert i nok til at det var mulig å se hvorfor Molde får enda en sterk sesong.

Ingen av konkurrentene har så mange sterke enkeltspillere og en like bred stall.

DA hjalp det lite at Brann våget mye, hadde ballen mest og skapte nok av sjanser til å score flere ganger. Kvalitetsforskjellen de to lagene imellom var slående.

Nå trenger du ikke se TV-bildene i reprise for å forstå at fotballdriften i Molde over tid har vært mer bærekraftig enn den i Bergen.

Og den forskjellen skyldes mye mer enn den stabile økonomiske støtten som duoen Røkke/Gjelsten i tiår har gitt seriefavoritten.

Det er trist. Norsk fotball trenger et Brann-lag som stabilt preger tetstriden i Eliteserien.

Slik blir det dessverre ikke denne sesongen.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer