TV-bildene sjokkerte - hva gjorde han der?

Midt i folkemengden under stormingen av Kongressen, var det én mann som skilte seg ut: OL-gullvinner Klete Keller.

AVSLØRES: OL-vinner Klete Keller var blant dem som stormet Kongressen. Video: Rødt Kort. Vis mer
Publisert

Hendelsen sjokkerte en hel verden for to uker siden. Like før det amerikanske Senatet skulle godkjenne Joe Biden som USAs neste president, stormet hundrevis av Donald Trump-tilhengere Kongressen.

I den store folkemengden var det en OL-gullvinner i svømming. Klete Keller (38) har vunnet to olympiske gullmedaljer og deltok i totalt tre OL. Han har også flere VM-medaljer på CV-en.

38-åringen ble siktet for å ha deltatt i stormingen av Kongressen etter å ha blitt identifisert på bilder i ettertid. Det var ikke så vanskelig, for Keller skilte seg virkelig ut i mengden.

Med sine 198 centimeter raget han høyere enn de fleste andre i bygningen. I tillegg hadde han på seg antrekket han fikk da han var en del av det olympiske svømmelaget - med ordet «USA» over hele ryggen og OL-ringene tydelig markert på venstre bryst.

Det var særlig ett spørsmål mange stilte seg i kjølvannet av hendelsen: Hva var det egentlig som drev en så suksessfull idrettsutøver til å bli med på den voldsomme stormingen?

Mistet kone og jobb

Keller bor i Colorado Springs, rundt 2700 kilometer unna Washington. Forrige uke ble han arrestert og siktet for sivil ulydighet og for ha tatt seg ulovlig inn i en bygning, samt ordensforstyrrelse.

Onsdag ble Keller beordret til å levere inn passet sitt, bli værende i Colorado og beskjed om at han ikke får lov til å «drikke overdrevet».

Han har fortsatt ikke uttalt seg offentlig etter hendelsen, så det er vanskelig å si nøyaktig hvorfor han deltok under opptøyene. Men at den tidligere toppsvømmeren fikk det tøft etter karrieren, er det ingen tvil om.

Ekteskapet hans kollapset i 2014 og mistet jobben som selger i løpet av 24 timer. Han mistet totalt flere jobber og hadde ikke råd til noe sted å bo, samtidig som han betalte barnebidrag til sine tre barn. Det gikk så langt at han sov i bilen sin i ti måneder.

GULLVINNER: Klete Keller som aktiv i 2006. Foto: REUTERS/Jason Reed /NTB
GULLVINNER: Klete Keller som aktiv i 2006. Foto: REUTERS/Jason Reed /NTB Vis mer

Bitter og sint

Ifølge engelske The Guardian følte han seg «bitter og sint». Han skal ha mistet motivasjonen og begynte også å legge på seg, samtidig som han drakk stadig mer.

Det store høydepunktet i Kellers idrettskarriere var da han svømte ankeretappen på 4x200 meter mot superstjerne Ian Thorpe - og vant. Livet etter idretten ble veldig tøft for Keller.

- Jeg fant presset i den virkelige verden mye mer skremmende og mye vanskeligere å takle fordi jeg gikk fra svømming til å ha tre barn og en kone i løpet av ett år, så konsekvensen av å ikke oppnå suksess ble veldig, veldig virkelig og hvis jeg ikke gjorde et salg eller sjefen var sint på meg, eller jeg fikk sparken - ah shit, du har ikke helseforsikring. Det er veldig konkret, og mange folk som stoler på deg, har Keller uttalt til en OL-podkast.

Han var ikke forberedt på det vanlige A4-livet etter endt karriere.

- Da jeg mislyktes kjente jeg på en mye sterkere følelse av smerte og frustrasjon og nedtur, enn jeg gjorde med svømmingen. I svømming var det bare meg. Alle de åra jeg opplevde suksess med svømmingen ga meg feilaktige forventninger av verden, så det var mye vanskeligere å takle de små nedturene jeg erfarte i det daglige, ifølge Keller.

I bassenget var det lett å hente seg inn etter en nedtur, det var bare å prøve igjen. Keller mener han ble «lat» og «bortskjemt», fordi han ikke visste hvordan han skulle takle små nedturer og dårlige dager.

Han sto fram på lokal TV i 2018 etter en bisarr episode som involverte menn i bar overkropp og en hundepasser. Da virket det som 38-åringen hadde snudd om på livet, ved at han hadde funnet seg en ny jobb og forlovet seg.

Ikke radikal

Keller skal ha blitt mer og mer interessert i politikk de siste åra, men skal ikke ha vært radikal. Samtidig var han stadig mer støttende overfor Donald Trump i sosiale medier.

I november deltok han blant annet på en samling for Trump-supportere, og da Joe Biden vant presidentvalget, skal han ifølge New York Times ha skrevet følgende:

«Et frekt angrep på vår republikk og livsstil».

I ettertid har Keller slettet Facebook-profilen sin.

Det finnes ikke noen bevis for at han var voldelig eller bedrev hærverk under stormingen av Kongressen.

Som følge av stormingen har han mistet jobben og risikerer i likhet med de andre siktede fengselsstraff.

P.S. Keller deltok i OL i 2000, 2004 og 2008. Han er mest kjent for å ha slått australske Ian Thorpe på den siste etappen av OL-stafetten i 2004, som sørget for amerikansk gull.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer