Putins motstandere flykter fra Russland

TV-helter på flukt

Ingen nåde for kjente og kjære sportsnavn i Putins russiske krigsmaskin.

KREVER FULL LOJALITET AV SPORTSHELTENE: Toppidretten har lenge vært et viktig politisk verktøy for Vladimir Putin. Nå under krigen krever han full lojalitet både blant utøverne og i sportspressen. Det har han fått for eksempel fra langrennsyndlingen Veronika Stepanova som har hyllet Putins lederskap. Men to av de mest kjente TV-heltene fra de store sportssendingene har rømt. FOTO: Vladimir Astapkovich, Sputnik, AP.
KREVER FULL LOJALITET AV SPORTSHELTENE: Toppidretten har lenge vært et viktig politisk verktøy for Vladimir Putin. Nå under krigen krever han full lojalitet både blant utøverne og i sportspressen. Det har han fått for eksempel fra langrennsyndlingen Veronika Stepanova som har hyllet Putins lederskap. Men to av de mest kjente TV-heltene fra de store sportssendingene har rømt. FOTO: Vladimir Astapkovich, Sputnik, AP. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

TILBAKE i 2009 godkjente Vladimir Putin at det ble hentet inn amerikansk hjelp for å starte den nasjonale sportskanalen Match-TV. Meningen var å mikse direktesendte, populære TV-idretter med stoff om en sporty livsstil, og den nye kanalen ble etter hvert en kjempesuksess:

- Sunnhet og god helse er blitt en trend i Russland, forklarte en av programlederne på Match-TV satsingen dengang, og la respektfullt til:

- Denne trenden kommer fra statssjefen Vladimir Vladimirovich Putin.

Nå er Putins nye trend det å forlange total hengivenhet av utøvere og sportsjournalister til den storrussiske nasjonalistiske krigen han absurd kaller «denazifisering» av Ukraina.

I nabolandet betyr det en daglig masseslakt av mennesker. Hjemme i Russland følges Putins krig av en ensretting av mediene som omfatter alle stoffområder.

Her er russisk sport blitt blant de viktigste medspillerne til regimet. På samme vis som Putin lenge før invasjonen bygget sin nasjonalisme på toppidrett, krever han full nasjonal lydighet under krigen.

Det har presset unge russiske sportsstjerner til å bli propagandister for regimet.

Og det har sendt et par av de aller største russiske sports-TV-heltene på flukt.

DEN populære TV-kommentatoren Alexander Shmurnov flyktet til Sør-Amerika der han nå reiser rundt og samler materiale til en ny bok om dette magiske fotballkontinentet. Han har vært i Match TV siden starten og er en slags russisk Bjørge Lillelien:

- Jeg skulle ha sluttet mye før. Det var som å selge sjela til djevelen, tvitret Shmurnov om suksessen på Match-TV.

På invasjonsdagen 24.februar satt han og kommenterte Champions League-kampen mellom Napoli og Barcelona, og visste at han bare måtte komme seg unna:

- Hva følte du da?, spør bloggeren på sports.ru som har publisert historien om Shmurnovs harde oppgjør med nasjonalismen i russisk sportsjournalistikk:

- Ikke noe annet enn sinne og hat mot lederskapet i landet. Men de følelser har vært der i mer enn ti år. Siden 2011 har jeg ikke akseptert det myndighetene våre har gjort, forteller Alexander Shmurnov som samtidig har vært guruen i Match TV på sportsjournalistikk:

- Lenge prøvde jeg å kjempe på en kultivert måte ved å snakke med folk og gjøre jobben på ærlig vis, sier han:

- Hele den tida prøvde jeg å bruke maskineriet til å formidle saker om urett. Men så var det ikke mulig lenger. Etter mordet på Boris Nemtsov og det som skjedde med Alexei Navalny, ble situasjonen kvelende. Den eneste sjansen jeg hadde igjen, var å få folk til å se mot verden med sine egne øyne.

FLYKTET: Den folkekjære TV-kommentatoren Alexander Shmurnov klarte ikke mer falsk russisk sportspropaganda. Han flyktet landet rett etter invasjonen av Ukraina.
FLYKTET: Den folkekjære TV-kommentatoren Alexander Shmurnov klarte ikke mer falsk russisk sportspropaganda. Han flyktet landet rett etter invasjonen av Ukraina. Vis mer

INVASJONEN i Ukraina ble avgjørende for Shmurnov:

- Jeg hater krig. Både mellom stater og mennesker. Da måtte det bli slutt på mine kompromisser, forteller han om dagen da han flyktet fra Russland med sin eldste sønn som var gammel nok til å bli innkalt til det militære:

- Det er bare å innrømme; jeg var redd for å bli stengt inne i Russland og miste det å være en del av verden. Det vil jeg ikke. Da får jeg heller miste det å være en del av Russland, sier Shmurnov som håper at resten av familien klarer å komme seg ut.

- Hvorfor vinner uretten fram?, spør den modige bloggeren på sports.ru.

- Vinner fram? Uretten har hatt framgang de siste 11 åra, men det vil endre seg. Dette holder ikke. Ondskap har ikke potensiale til å vare for evig, svarer Alexander Shmurnov.

Selv skammer han seg over det han har vært med på:

- Vår generasjon har kanskje tapt. Vi har gjort lite for verden; jeg har gjort lite. I 1992 var jeg allerede 25 år og skjønte at livet i Sovjetunionen var som en sekk med stein og slanger der de iblant puttet en iskrem. Jeg vil ikke vende tilbake til det.

FIKK NOK: Spørrelek-stjernen Rovshan Askerov fikk nok av Putins aggresive nasjonalistiske regime og rømte til Aserbajdan. Nå er han etterlyst av russiske påtalemyndigheter for "nazistisk propaganda".
FIKK NOK: Spørrelek-stjernen Rovshan Askerov fikk nok av Putins aggresive nasjonalistiske regime og rømte til Aserbajdan. Nå er han etterlyst av russiske påtalemyndigheter for "nazistisk propaganda". Vis mer

LIKE kategorisk er TV-idolet Rovshan Askerov, den kunnskapsrike historikeren og sportskommentatoren som etter en tid i Sport-Express har preget russisk fjernsynsunderholdning i flere tiår.

Askerov var stjernen i ulike versjoner av «Vil du bli millionær?», og har en hukommelse og hjerne som begeistret TV-seerne i show etter show.

Men så gikk han ut mot Putins krig.

NATTA til 6.april skrev Askerov følgende på Facebook siden sin om den stalinistiske nasjonalhelten fra andre verdenskrig marshal Georgy Zhukov:

«I Russland, midt i sentrum av Moskva, rett foran det liksom-historiske museumet, er det en statue av en erfaren kjeltring. Zhukov, en drapsmann i militæruniform, var også en tyv. Hjem fra Tyskland tok han med seg en stor samling møbler, kunst og annet gods til privat bruk. Alt står i etterforskningsmateriale om ham. Han er fem ganger blitt utnevnt til helt av Sovjetunionen».

Bare par uker seinere ble TV-stjernen Askerov tiltalt for å spre nazisme med en strafferamme på fem år.

FOR Rovshan Askerov var allerede en kjent kritiker av Putins aggressive nasjonalisme. I 2020 gikk han ut mot statuen av Mikhail Kalashnikov; konstruktøren av det berømte Kalashnikov-geværet:

- I sentrum av Moskva står det en fæl, stygg, vulgær, smakløs og udødelig statue av morderen Kalashinkov med et drapsvåpen, skrev han dengang og etterlyste statuer av kjente russiske forskere som hadde fått fram livsviktig medisin:

- Det er vanskelig å være glad i det samfunnet som lager statuer av mordere, og ikke anerkjenner de som redder oss, mente Rovshan Askerov.

Og rømte til Azerbaijan før han nå er ettersøkt av russisk politi.

INGEN av de to kommer til å vende tilbake. Fra eksil holder Alexander Shmurnov kontakten med kollegaene i Match TV. Han angrer seg på det han har vært med på i Putins sportskanal:

- Jeg tror det gikk feil helt fra starten. Bare det at Match ble opprettet var et ledd i det å lukke samfunnet vårt, forteller Shmurnov til Sports.ru.

- Sport er et godt vektøy for å skape stemningen for imperialistisk politikk, sier han:

- Lenge skjønte vi ikke hva som skjedde. Så endret politikken seg så mye at Match ble dratt med, og sport ble propaganda. Det var ikke noe annet enn «oss», «oss», «oss», og «våre er de beste», inn innrømmer han:

- Kanskje starten egentlig var da Russland ble tildelt Sotsji-OL. Da kom tanken om at det var nødvendig å vende tilbake til Sovjet-tida der sporten var et instrument for politikken. Jo; sport foregår ikke uavhengig av politikk, men det gjelder muligens ti, tjue prosent. Ikke 90 prosent.

håper Smurnov på bedre tider. Forrige helg oppdaterte han Facebook-siden med dette:

- I morges kom tankene om framtida for russisk sports-tv. Om hvordan vi vil løse det når disen letter, skrev han:

- Statsansatte vil selvfølgelig motta en hvit billett. Hva med kreative mennesker? Alle som elsker sporten, dens sanne følelser, dens nerve og spenning, dens evne til å fange millioner, alle burde jobbe. Uten unntak. Uten å trekke ut skjeletter, drømmer Shmurnov om oppgjøret med den aggresive russiske nasjonalismen som kanskje kommer dersom makta glipper for Putin:

-Så, kolleger, ikke vær redde. Vær tålmodig med dette "kinesiske tullet". Alt blir bra til slutt!

IMENS rømmer mange av de mest kreative russiske hjernene landet. Problemet har vært diskutert i Dumaen etter bekymringsmeldinger fra ulike fagforeninger. Den frivillige organisasjonen «OK Russians» som hjelper emigrantene, har beregnet at for ekstempel nær ti prosent av de kritisk viktige IT-arbeiderne har forsvunnet siden krigen begynte. Russiske myndigheter har selv estimert at 600 000 jobber blir borte etter at vestlige firmaer har trukket seg ut av landet.

I det bildet er to Putin-kritiske TV-stjerner på rømmen ingen stor sak. Men de myndighetsstyrte TV-kanalene er et avgjørende internt våpen for å beholde den russiske løgnen om hva som skjedde da Ukraina ble angrepet.

Og der er to kjente fjes og stemmer borte.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer