Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

TV-kanal hevder to utøvere brukte Epo

Mulig dopingskandale like før VM i Doha. Kenyanske utøvere skal ha blitt avslørt ved hjelp av skjult kamera.

KENYA: Disse opptakene fra et lokalt apotek i Kenya vekker mistanke om bloddoping. Klipp: Ørjan Ryland / Dagbladet Vis mer

Fredag åpner friidretts-VM i Doha. Der vil vi få se en rekke norske håp, med blant annet Ingebrigtsen-brødrene og Karsten Warholm i spissen.

Men bare få dager før mesterskapet er i gang kan mesterskapet være rammet av en dopingskandale med kenyanske løpere involvert.

For ved hjelp av skjult kamera blir det visstnok avslørt at to kenyanske utøvere tar Epo (bloddoping). Det er en metode som er ganske vanskelig å avsløre, men nå skal duoen altså ha blitt tatt på fersken.

Det er den tyske TV-kanalen ZDF som hevder de står bak avsløringen. Ifølge ZDF er det snakk om en mannlig og en kvinnelig utøver. Hendelsen ble angivelig filmet på et lokalt apotek i Kenya, og TV-kanalen har valgt å anonymisere løperne.

- Alvorlige påstander

Konsekvensene av dette kan være gigantiske, og Det internasjonale friidrettsforbundet (IAAF) åpner opp for å utestenge Kenya fra VM.

AIU, som er friidrettsforbundets frittstående antidopingsenhet, har kommentert saken.

- Dette er veldig alvorlige påstander. Vi er ikke naive, og vi vet at det er problemer med korrupsjon i Kenya. Vi er alltid åpne for å undersøke slike påstander, sier AIU-operasjonsleder Brett Clothier til ZDF.

Clothier bekrefter også at det finnes en mulighet for at Kenya blir utestengt fra VM i Qatar, dersom dopingmistankene stemmer.

- Det finnes veldig strenge forholdsregler fra oss som de må følge. Gjør de ikke det, kan forbundet bestemme seg for å utestenge landet, hevder Clothier.

Barnabas Korir i det kenyanske friidrettsfrobundet sier til ZDF at de gjør sitt ytterste for at reglene skal etterfølges.

Rival kan bli utestengt

Hvis hele laget til Kenya skulle bli utestengt, vil det føre til at Jakob og Filip Ingebrigtsens argeste konkurrent vil bli utestengt.

Timothy Cheruiyot har vært meget god på 1500 meter-distansen, og ettersom han er kenyaner, er han i fare for å bli utestengt fra mesterskapet.

Dette er en situasjon som ikke er helt ulik den som oppsto under ski-VM i Seefeldt, der Max Hauke ble tatt på fersk gjerning på kamera. Den gangen ble han og fire andre langrennsløpere tatt.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media