HAR STRAMMET INN: Den brasilianske åpenheten forsvant med Dunga. Landslagssjefen har gjort flere grep som hindrer pressen den frie tilgangen på spillerne de hadde før. Foto: Fabrice Coffrini / AFP.
HAR STRAMMET INN: Den brasilianske åpenheten forsvant med Dunga. Landslagssjefen har gjort flere grep som hindrer pressen den frie tilgangen på spillerne de hadde før. Foto: Fabrice Coffrini / AFP.Vis mer

TV-kanal protesterer mot Dungas lukkede Brasil

Nekter å bruke trenerens navn.

|||Dunga har ertet opp brasiliansk presse.

TV-kanalen Globo nekter å bruke trenerens navn.

Når Globo, som før fikk eksklusive intervjuer, har saker om Dunga eller der trenerens navn normalt blir nevnt sier fjernsynskanalen bare «Brasils landslagssjef».

De er opprørt over å ha mistet sine privilegier.

Tidligere har Brasil vært kjent for sin åpenhet. Reportere har hatt stor tilgang til stjernene, og i den brasilianske serien er intervjuer tett på før kamper, under kampene og etter vanlig.

Treningene er også en arena for journalistene, uten særlige hindringer.

Dunga spilte mange år i Europa og har lært å kjenne en annen holdning til mediene. Han har strammet voldsomt inn. Til stor irritasjon. Den daglige samlingen i mixed zone er byttet ut med en standardisert pressekonferanse med Dunga og to spillere. Selv treningene er blitt stengt for utsendte reportere.

Radioproblemer
Spesielt radiostasjonene sliter når tilgangen til landslagsspillerne blir redusert. De skal fylle en rekke sendinger dagen lang. I Brasil er radioen fortsatt svært viktig. Mange har ikke internett, og da blir radiorapporteringene viktig kilde for å få siste nytt fra fotball-VM i Sør-Afrika.

- Tidligere har alt vært veldig åpent, ikke bare for oss brasilianerne, men hele verden. Du kunne velge hvilken spiller du skulle snakke med. Den tiden er forbi, sier Willington Campos fra radiokanalen Itaiaia.

Stjernen Kaká har også kranglet med pressen, og tidligere landslagssjef Luiz Felipe Scolari har bedt partene om å samarbeide ut mesterskapet og heller ta en oppvask etter fotball-VM.

Brasil får også kjeft for måten de spiller fotball på. Flere mener arbeidshesten Dunga har gjort Brasil mer likt slik han selv spilte og at det har gått ut over lekenheten og underholdsverdien.

Får støtte
Den tidligere landslagsspissen Giovane Elber forsvarer Dunga.

- Brasilianerne ønsker alltid jogo bonito (det vakre spillet). Folk blir skuffet så fort Brasil ikke scorer mange mål. Men slik tenker ikke jeg. Selecao er et topplag som kan nå finalen, men du blir ikke verdensmester med pent spill alene. Du må være velorganisert bakover og så har vi dessuten hele tiden muligheten til å få mål fra ekstraordinære spillere som Kaká og Luís Fabiano, sier Elber.

(NTB)