TV-kjendisens råd til Hushovd: - Dropp Tour de France

Kan ha syklet etapperittet for siste gang.

GODT HUMØR: Det var god stemning på det norske pressetreffet i Italia fredag. Her er det Edvald Boasson Hagen (t.v.) og Thor Hushovd som har det moro før en treningstur. Foto: Pål Marius Tingve / Dagbladet
GODT HUMØR: Det var god stemning på det norske pressetreffet i Italia fredag. Her er det Edvald Boasson Hagen (t.v.) og Thor Hushovd som har det moro før en treningstur. Foto: Pål Marius Tingve / DagbladetVis mer

• Dagens regnvåte VM-fellesstart er forlengst i gang i Toscana. Målgang er ventet i 17-tida. Rittet sendes på Viasat 4.

MONTECATINI TERME (Dagbladet): I dag skal Thor Hushovd (35), Edvald Boasson Hagen (26) og Lars Petter Nordhaug (29) gjennom 272 kilometer Toscana i et håp om å sikre seg regnbuetrøya som beviser at en av dem er verdensmester.

De aller fleste forventer et beinhardt ritt i det kuperte landskapet rundt Firenze. Legg til at det er meldt brutalt mye regn - noe de norske gutta fryktet på forhånd - og du har oppskriften på et utmattelsesritt av de sjeldne.

Det norske håpet er at enten Boasson Hagen eller Hushovd har en superdag på sykkelen i kamp med de store favorittene. Det knyttes imidlertid mest usikkerhet til Grimstad-oksen. Han er også selv usikker på nivået.

- Formen føles grei, men jeg kunne hatt en mer optimal oppladning. Jeg har nok grunntrening inne, men med tanke på å få til en skikkelig avslutning, så har ikke oppkjøringen min vært ideell, sier Hushovd til Dagbladet.

Skal i tankeboksen Verdensmesteren fra 2010 har måttet akseptere to enorme nederlag i 2013. Først ble han droppet fra BMCs Tour de France-lag, og før forrige helg ble han vraket fra BMCs lagtempolag til VM. Sistnevnte svei ekstra siden han har brukt mye tid på temposykkelen de siste ukene.

Hushovd sier til Dagbladet at det uansett er uaktuelt å bytte lag før neste sesong i håp om å kunne sykle Tour de France.

- Jeg har kontrakt med BMC neste år og trives godt på laget. Det er bare to ritt jeg har ønsket å kjøre som jeg ikke har fått være med på, sier han til Dagbladet.

- Men det er ikke akkurat småritt?

- Det er sant, men jeg må bare akseptere at de har sett på meg som ikke sterk nok.

Hushovd sa til TV2 tidligere denne uka at han er usikker på om han kommer til å satse mot Tour de France neste år.

- Da må jeg gå noen runder med meg selv og se hva jeg har lyst til å kjøre. Jeg gidder ikke å bruke så mye tid på trening og så ender det med at jeg ikke blir tatt ut, sa han til kanalen.

Kan vrake touren Overfor Dagbladet utdyper han utspillet: Han vurderer nå å bare satse mot klassikere og endagsritt, og altså vrake Tour de France for godt.

- Det er aktuelt å bli ren klassikerrytter. Hvorfor skal jeg sitte i vinden for en kaptein i Tour de France når jeg heller kan prøve å vinne sykkelløp for meg selv? Paris-Roubaix er fortsatt mitt største mål og rittet jeg alltid har drømt om å vinne, sier han til Dagbladet.

Han får støtte av tv-kjendis og tidligere sykkelproff Dag Erik Pedersen.

KLAR TALE: Dag Erik Pedersen tror Thor Hushovd gjør lurt i å droppe Tour de France i framtida. Foto: Morten Holm / NTB Scanpix
KLAR TALE: Dag Erik Pedersen tror Thor Hushovd gjør lurt i å droppe Tour de France i framtida. Foto: Morten Holm / NTB Scanpix Vis mer

- Jeg tror det er smart av Thor å droppe Tour de France de siste årene av karrieren, slik at han heller kan satse på klassikerne. Å prioritere knallhardt mot Paris-Roubaix, Flandern rundt, Milano-Sanremo og andre endagsritt høres lurt ut. Husk at Thor er 35 år, sier Dag Erik Pedersen til Dagbladet

NRK-profilen får støtte av Eurosport-kommentator Arild Eriksen. Han mener Thor bør bli i BMC og at han bør droppe touren.

- Ja, det syns jeg. Thor har vunnet mange etapper i Tour de France, men han har aldri vunnet en av de aller største klassikerne, sier Eriksen til Dagbladet, og legger til:

- Og hvis Thor skal klare det er det beste stedet for ham fortsatt BMC. Så lenge han viser form vil de alltid gi ham sjansen i klassikerne, sier Eriksen.

Tung bakke For at Hushovd skal få sjansen i de største endagsrittene, har han gode muligheter til å begynne å overbevise BMC-ledelsen i dag.

Dag Erik Pedersen håper at VM-løypa, fra Lucca til Firenze, ikke blir for hard.

- Den er tøff, men på en god dag kan alle våre tre sitte med. Den siste bakken, på 700 meter, blir ekstremt tung etter 27 mil. Men husk at både Edvald og Thor er gode avsluttere, sier han.

Eller som Thor Hushovd selv sier det til Dagbladet:

- Vinneren kan fort bli en klassikerrytter som ikke er redd for regn...