DEBUTERER: Vegard Breen, her avbildet under lagpresentasjonen, er klar for sitt aller første Tour de France. Foto: Audun Braastad / NTB scanpix
DEBUTERER: Vegard Breen, her avbildet under lagpresentasjonen, er klar for sitt aller første Tour de France. Foto: Audun Braastad / NTB scanpixVis mer

TV-kommentator vil bli Breens agent

- Hvis jeg står på eksamen, så får jeg lisens.

BAYEUX (procycling.no): Vegard Breen og hans Fortuneo Vital Concept ble torsdag kveld presentert for Tour de France-fansen på Place du 6 Juin i Sainte-Mère-Église.

Det franske laget har gitt de første signalene om at de ønsker romerikingen med videre neste sesong, men han har ingen agent å formidle den forespørselen til. Foreløpig.

Men går alt etter planen vil Eurosport-kommentator Arild Eriksen bistå Breen i forhandlingene som hans nye agent og manager.

I midten av forrige uke var nemlig Eriksen i UCI-hovedkvarteret i sveitsiske Aigle og avla eksamen for å bli lisensiert som rytteragent.

- Du må ha en lisens for å kunne forhandle mellom ryttere og lag. For å få den må du ta en eksamen i regi av UCI (det internasjonale sykkelforbundet). Nå venter jeg på resultatet om jeg har bestått den eller ikke. Hvis jeg står, får jeg lisens og kan starte opp som Vegard Breens agent, sier Arild Eriksen til procycling.no.

Sikret Breen hans nåværende kontrakt Det noe spesielle samarbeidet begynte først i fjor høst, etter at Breen fikk beskjed om at han ville bli løst fra kontrakten i belgiske Lotto-Soudal.

Eriksen synes det var for ille, og opprettet på eget initiativ en e-postkorrespondanse med ledelsen i flere lag, og blant annet det Bretagne-baserte Fortuneo-laget.

Les også: Takker TV-profil for ny proffkontrakt

Overraskende nok fikk han vekket interessen for den norske 26-åringen.

- I fjor sto Vegard uten lag etter sesongen. Jeg forsøkte å hjelpe til litt der, uten verken å kunne eller vite så mye om det. Det endte veldig godt, og da fant vi ut at vi kanskje skulle gjøre noe mer ut av det. Han ønsket at jeg skulle fortsette jobben, men det krevde at jeg måtte gjøre litt, erkjenner Eriksen.

- Brutal eksamen Det koster et par-tre hundre sveitserfrancs å avlegge agenteksamen.

I tillegg betaler man en årlig avgift som Rider´s Agent og må tegne en forsikring.

Eurosport-kommentatoren var også nødt til å gjøre en del forberedelser for å komme seg ovenpå pensum.

- Eksamenen var ganske brutal. Jeg trodde at jeg kunne ganske mye om sykkel og at jeg ikke trengte å bruke så mye tid på det. Så snakket jeg med en som kunne fortelle meg at den var ganske tøff. Det gjorde at jeg ombestemte meg, og leste så mye jeg kunne. Det er jeg glad for nå, for ellers hadde jeg ikke hatt en sjanse.

Besvarelsen ligger for tiden inne til retting hos UCI. I løpet av Tour de France vet nok herr Eriksen om han får lov til å sitte ved forhandlingsbordet med Fortuneo Vital Concept til høsten.

Får språkhjelp Breen selv forteller at Eriksen allerede har hjulpet ham mye med oppgaver utenfor sykkelgjerningen.

En nøkkel her er at sykkelkommentatorens kone er fransk, og at han selv behersker språket sånn noenlunde.

- Jeg mottar veldig mye kommunikasjon på fransk. At Arild har vært villig til å hjelpe meg med det, har vært en fin avlastning for meg. Han hjelper meg med å skrive enkle mailer til laget. Det kan være beskjeder til mekanikerne som går på utstyret, hvor det skal fraktes og hvordan reisen til neste løp skal være. Om jeg hadde skrevet det på enkel engelsk eller så god fransk som jeg kan, ender det fort med spørsmål tilbake og misforståelser. Alt går mye kjappere om det blir forklart prikkfritt på fransk, sier Breen til procycling.no.

Han hadde opprinnelig et samarbeid med Joona Laukka, men finnen lyktes ikke i arbeidet med å finne en ny arbeidsgiver i fjor høst.

- Ingen drømmesituasjon Dermed endte han opp med å forhandle på egenhånd med Fortuneo-laget, etter at Eriksen først hadde lyktes med mailutvesklingene sine.

- Hvordan var det å håndtere forhandlingene på egenhånd i fjor høst?

- Det var kanskje ingen drømmesituasjon, det. Det var bare å gjøre det beste ut av det. Allerede i november ble jeg forespeilet et godt rittprogram, og jeg har ikke angret på at jeg gikk dit i ettertid.

- Har dere allerede begynt å snakke om å forlenge kontrakten?

- Jeg har ikke hørt så mye om det. Vi har så vidt begynt å prate litt sammen. Men jeg kan godt tenke meg å fortsette, sier han.

- Hvilke egenskaper har Arild Eriksen som gjør at du vil han skal representere deg?

- Det er en man kan stole på. En som er utrolig flink til å få ting gjort, og som gjerne gjør det før jeg tenker på det. Jeg er en person som liker å ha oversikt og vite hva som foregår rundt meg. Men det betyr ikke at det ikke går an å få hjelp og avlastning i kulissene.

Skal kommentere Breens debut Lørdag får hjelperytteren sin debut i Tour de France.

Den skal kommenteres av Eriksen for Eurosport. Det mener noen sikkert er problematisk, men den involverte duoen ser ikke slik på det.

- Så langt har jeg faktisk ikke tenkt. Jeg bryr meg ikke så mye om det, for å være helt ærlig. Slik jeg er, vil jeg nok heller at han sier mindre enn mer om meg. Jeg er ikke så glad i all oppmerksomheten og å være i rampelyset. Det tror jeg han er klar over også, sier Breen.

- Har du gjort det opp noen tanker rundt dette, Eriksen?

- Jeg tror veldig få av dem som er i sykkelverdenen og som sitter med muligheten til å ta avgjørelser, sitter og hører på norsk Eurosport. Jeg tror også at seerne mine hadde gjennomskuet det fort om jeg sier noe som ikke stemmer. Jeg kjenner Vegard godt og sitter på en del informasjon. Jeg ser ikke noe galt i å dele noe av det med seerne våre, sier Eriksen.

- Kommer du til å få betalt som hans manager?

- Enn så lenge gjør jeg dette pro bono (frivillig, ulønnet arbeid). Dette er en veldig lærerik prosess for meg. Forhåpentligvis kan det gi meg en større forståelse for sykkelsporten og gjøre meg til en bedre kommentator. Det hadde uansett ikke dreid seg om store summer, avslutter han.

(Artikkelen er levert av sykkelnettstedet procycling.no)

Lik Dagbladet Sport på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.