Per Jorsett er død

TV-legenden: Han malte gullene våre med tall

Sånn lages norsk kultur.

RETT UT I SKOLEGÅRDEN: Knut Bjørnsen og Per Jorsett intervjuer Knut "Kuppern" Johannesen under skøyte-VM 1964.Foto: Aaserud / Aktuell / Scanpix
RETT UT I SKOLEGÅRDEN: Knut Bjørnsen og Per Jorsett intervjuer Knut "Kuppern" Johannesen under skøyte-VM 1964.Foto: Aaserud / Aktuell / Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

HVA er det særegne ved å være norsk? Tja, hvem vet. Det sære er det lettere å trekke fram. Som for eksempel at høytaleranleggene på de videregående skolene opp gjennom 1970-tallet ble skrudd på maks så alle fikk høre radiosendingene med skøyteløperne i frikvarterene.

Det var skole på lørdag den gangen, og det var Knut Bjørnsen og Per Jorsett i samtlige par. Rappkjefta, elegante Bjørnsen med praten og passe pertentlige Jorsett med tallene.

Og hvilke tall.

Han malte gullalderen i nasjonalsporten skøyter med rundetidene sine.

DET er slike evner som over tid former kultur. Gjennom radio og TV ble Per Jorsett selve begrepet på norske idrettsresultater. Det ga ham en helt spesiell påvirkning.

For det var jo denne skøtekommentatoren som på forunderlig vis var grunnen til at norsk sportskultur samlet seg rundt begrepet: Hvor var du da Oddvar Brå brakk staven?

Egentlig var det ikke engang sol over Holmenkollen den februardagen i 1982 da dette virkelig skjedde; denne nasjonale TV-hendelsen som ble til vår felles nasjonale hukommelse sånn at vi alle visste hvor vi var.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer