Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Friidretts-VM 2019:

TV-nyvinningen overrasker utøverne: - Galskap

Overraskelsesmannen Tortu fikk oppgitt telefon fra faren etter VM-semifinalen.

UVANT VINKEL: Kameraet som sitter i startblokkene har overrasket utøverne. Og enkelte andre. Skjermdump med tillatelse fra NRK.
UVANT VINKEL: Kameraet som sitter i startblokkene har overrasket utøverne. Og enkelte andre. Skjermdump med tillatelse fra NRK. Vis mer

DOHA (Dagbladet): 100 meter-finalen for menn er friidretts-VMs aller gjeveste øvelse, og i Doha har tv-produsentene funnet en måte å ta med sofakroken inn i startblokkene.

Nesten.

RETT I FLEISEN: Kameraene sitter helt ytterst på den gule biten av startblokka. Det har moret og skremt utøverne litt i Doha. Foto: Jewel Samad/AFP/ NTB Scanpix
RETT I FLEISEN: Kameraene sitter helt ytterst på den gule biten av startblokka. Det har moret og skremt utøverne litt i Doha. Foto: Jewel Samad/AFP/ NTB Scanpix Vis mer

For første gang er det tv-kameraer i selve startblokka, som peker rett opp mot utøvernes ansikter idet de gjør seg klare til start.

Kameraene er små og ganske diskrete, men store nok til at utøverne har lagt merke til dem.

- Det er sikkert ganske kult for fansen sånn at de får se oss i blokkene, men vi kan ikke la oss forstyrre av det. Vi er nødt til å fokusere på å løpe og ikke kikke altfor mye i kameraet, tenker jeg, sier VM-bronsevinner Andre de Grasse.

Litt skremmende

For selv om kameraene kanskje ikke er så synlige, så har de altså blitt lagt merke til av utøverne. Selv før kveldens VM-finale fikk de oppmerksomhet.

- Det kameraet var litt skremmende, for å være ærlig, ler britiske Zharnel Hughes etter finalen.

Han var skuffa etter sjetteplassen, men veldig engasjert i tv-nyvinningen.

- Noen ganger hører du det lille kameraet i blokkene når det beveger seg, men du kan ikke se på det. Jeg syns det er en kul greie, men samtidig er det en litt skremmende greie, for det kikker rett opp i nesa di.

- Tar det vekk noe av fokuset fra løpet?

- Nei, for du ser ikke på det. Du vet det er der, for det sitter i blokka di, og du hører det, men hvis du ser på det før løpet kommer du ikke en gang til å bevege deg, sier han, fortsatt lattermild, til Dagbladet.

Far og trener ringte

Og kameraene har hatt noen litt overraskende effekter. Den italienske VM-finaledebutanten Filippo Tortu fikk en telefon fra trener og far Salvino etter semifinalen i Doha.

- Faren min er også treneren min, og han visste ikke at jeg startet løpene mine med øynene igjen. Det så han på tv nå, og i går sa han at jeg var den eneste i hele verden som gjorde det. Hvorfor, hvorfor, hvorfor?, spurte han meg, forteller Tortu og ler.

- Jeg liker at det er mange kameraer tilstede under konkurransene, jeg tror det er veldig positivt for friidretten. Jeg tror det er viktig for oss at det er mest mulig tv på plass, fortsetter han.

Positiv til nyvinningen

Men det er ikke bare Tortu som har blitt avslørt med øynene igjen i VM. Også bronsevinner De Grasse fikk en melding om akkurat det.

- Det er galskap. Noen fortalte meg at øynene mine var lukket i to sekunder, og at jeg måtte åpne dem. Jeg ante ikke det, smiler canadieren.

Også han er positiv til startblokk-kameraene, og forventer at det kommer til å bli en fast del av mesterskapene framover.

- Jeg vet ikke om de kommer til å gjøre det i Tokyo også, men det var definitivt kult i dag.

KOLLAPSET: Mens Karsten Warholm jogget inn til beste tid i VM-semifinalen, kollapset en av hans konkurrenter og spydde. Reporter/video: Øyvind Godø og Kristoffer Løkås Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling