U20-VM i Polen

TV-profil ut mot NRK

Kritiserer VM-dekning: - Det har jeg litt vansker med å forstå.

EUROSPORT-PROFIL: Jonas Bergh-Johnsen mener NRK burde gjort langt mer ut av Norges åpningskamp i U20-VM mot Uruguay. Foto: Svein Ove Ekornesvåg / NTB scanpix
EUROSPORT-PROFIL: Jonas Bergh-Johnsen mener NRK burde gjort langt mer ut av Norges åpningskamp i U20-VM mot Uruguay. Foto: Svein Ove Ekornesvåg / NTB scanpixVis mer

LODZ (Dagbladet): U20-VM i fotball er i gang for fullt i Polen. I går kveld tapte Norge 3-1 i åpningskampen mot Uruguay.

I Norge har NRK senderettighetene til å vise Norges kamper. Eurosports profilerte reporter, Jonas Bergh-Johnsen, stusser over kanalens dekning av åpningskampen.

På Twitter skriver han i dag:

«Tenk at NRK endelig får seg en kul fotballrettighet igjen, så er det ingen opptakt til kamp, ingen til stede i Polen og ingen ekspert, mens kampen kommenteres i Norge. Mens en haug andre medier, uten senderettigheter, er på plass. Det har jeg litt vansker med å forstå.»

Bergh-Johnsen sier til Dagbladet at han ikke vil utdype kritikken, utover det han skriver på Twitter. Han er selv sentral i Eurosports dekning av Eliteserien.

På sosiale medier er det flere som reagerer på at NRK3 gikk rett inn i kampen, uten noe som helst forhåndsinnslag til det som skulle skje. Åpningskampen ble også kommentert fra Oslo.

Kjenner ikke detaljene

NRKs sportsredaktør, Egil Sundvor, forteller at et team vil være på plass til mandagens VM-oppgjør mot New Zealand i Lodz.

- Jeg kjenner ikke til alle detaljer om hvorfor det ikke var et team på plass nå. Det er bare å beklage til dem som savnet dette. Det viktigste var å få fram kampen mot Uruguay. Så får folk glede seg til mandag når teamet er framme, sier Sundvor til Dagbladet.

Christian Nilssen kommenterte kampen fra Oslo i går.

- Kommer han til å være til stede i Polen framover?

- Det er fryktelig dyrt å kjøpe plass, så Norges kamper vil bli kommentert fra Oslo, svarer Sundvor.

Han mener det ikke er riktig at NRK ikke har attraktive fotballrettigheter:

- Vi viste fotball-VM i fjor. Vi har cupen og Toppserien. Vi løfter også fram fotball-VM for damer.

Reagerer på kritikken

I et intervju med Nettavisen stempler Sundvor kritikken som «provoserende» og «urimelig».

- For det første er vi midt i sluttspurten når det gjelder planlegging av fotball-VM for kvinner. Så fikk vi for tre uker siden muligheten til å kjøpe U20-rettighetene, og vi har jobbet som faen for å få det på. Det klarer vi, og vi viser alle de norske kampene, men så er det ett team som ikke rekker ned til den første kampen. Når det er dét vi får kritikk for, kjennes det urimelig ut for alle som har jobbet med dette her.

U20-VM spilles i Polen i perioden 23. mai til 15. juni. 24 nasjoner deltar. Norge er i gruppe med Uruguay, New Zealand og Honduras.

De to beste lagene i gruppa går videre i mesterskapet. Det samme gjør de fire beste treerne fra de seks gruppene.

Speaker på Vikings kamper og folkevalgt for Arbeiderpartiet i Stavanger - Øyvind Jacobsen - reagerer også på NRKs prioritering. På Twitter skriver han:

«Jeg lever fint med at NRK dropper «ekspertkommentator» fra U20-VM, men de kunne vel spandert på seg en ansatt som foretok et intervju eller to med noen i landslagsledelsen/spillertropp i pausen?»

Det er første gang på 26 år at Norge spiller i U20-VM.

Opptatt av produktet

Norges landslagstrener, Pål Arne Johansen, sier han ikke har fått med seg kritikken av NRK, men er opptatt av produktet:

- Jeg vet at NRK har tenkt å sende mange landskamper. Jeg håper at hvis de ønsker å drive på med fotball, så tar de på seg rollen og blir leverandør av landslagsfotball som produkt, akkurat som de gjør med ski. Det dekker de veldig bra.

- Om de sitter her eller der og kommenterer, tror jeg ikke har så mye å si. Men et økt engasjement fra en eller flere TV-kanaler tror jeg er bra. Det ser jeg i en del andre store fotballnasjoner, sier Johansen.