<strong>SJANSEFATTIG:</strong> Kampen mellom Sverige og Italia fikk mange til å reagere. Foto: Scanpix
SJANSEFATTIG: Kampen mellom Sverige og Italia fikk mange til å reagere. Foto: Scanpix Vis mer

TV-profiler slakter EM-endringen som skulle hjelpe Norge: - Det er trist

Mener utvidelsen til 24 lag er ødeleggende.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

(Dagbladet): I 2008 besluttet UEFA at EM skulle utvides fra 16 deltakernasjoner til 24 fra og med det pågående mesterskapet i Frankrike. Nyheten fikk blandet mottakelse da den ble kjent. Åge Hareide var blant dem som var positive, i og med at muligheten for at Norge skulle klare å kvalifisere seg åpenbart ble større.

Kritikerne har hevdet at det ville bli for mange uinteressante kamper så lenge bare åtte av lagene ryker ut etter gruppespillet. Det mener TV-profilen Morten Langli gårsdagens innholdsfattige oppgjør mellom Italia og Sverige er et bevis på.

- Fytti helvete for en omgang. Dette er ikke EM verdig, ytret Langli på Twitter i pausen etter 45 sjansefattige minutter hvor det så ut til at begge lagene var fornøyd med 0-0.

- Det er for mange

Den sterke meldingen fikk flere andre av Langlis drøyt 54 000 følgere til å ta del i en diskusjon om EM-endringen. En av dem var Davy Wathne. Den erfarne fotballjournalisten deler sin tidligere kollegas syn. Han begrunner hvorfor med at det er en for høy prosentandel av UEFAs 55 medlemsland som får delta i EM.

- Nå er nesten halvparten med i sluttspillet. Det er for mange. For det første er kvalifiseringen ødelagt. Da Norge trakk Italia og Kroatia, visste alle at de to ville gå videre. Vi spilte i realiteten om tredjeplassen som ga playoff. Den eneste overraskelsen i hele kvalifiseringen var Island. Ellers var det dødskjedelig. Det var uspennende oppgjør over stort sett hele linja, sier Wathne til Dagbladet og fortsetter:

<strong>KRITISK:</strong> Davy Wathne liker ikke utvidelsen av EM. Foto: Scanpix
KRITISK: Davy Wathne liker ikke utvidelsen av EM. Foto: Scanpix Vis mer

- Når går to tredjedeler av mesterskapet med på å bli kvitt de åtte dårligste lagene, lag som ikke engang burde vært med. Det blir ikke spennende nok. Det hadde vært mye bedre å hatt fire ganger fire lag. Altså 16 lag i sluttpspilllet, hvor enerne møtte toerne til kvartfinaler. Det er en god modell og harmonerer med antall nasjoner som deltar. Den gir et høyere sportslig nivå, en mer underholdende turnering og en bedre kvalifisering.

- Det er trist

Wathne mener grunnen til at UEFA vedtok endringen var å øke inntektene. Flere deltakernasjoner gir mer penger i kassa i form av blant annet TV-inntekter, sponsoravtaler og billettsalg.

Argumentet er likevel ikke godt nok, syns TV 2-profilen.

- Jeg skjønner modellen, men det forringer produktet. Det er litt som med Tippeligaen. UEFA og FIFA er blitt for griske, de er for ivrige. Det er trist, sier Wathne, som holdt EM som en turnering med høyere sportslig kvalitet enn VM på 1980-tallet.

<strong>- DEN ENESTE OVERRASKELSEN:</strong> Wathne mener Island var det eneste laget som gjorde EM-kvalifiseringen spennende. Foto: Scanpix
- DEN ENESTE OVERRASKELSEN: Wathne mener Island var det eneste laget som gjorde EM-kvalifiseringen spennende. Foto: Scanpix Vis mer

Han ser heller ikke på det som sannsynlig at UEFA vil vurdere å gå tilbake til 16 deltakernasjoner.

- Det tror jeg ikke, for dette handler om penger. For FIFA og UEFA er det et pengespill. Det de tjener penger på, er det de foretar seg.

- Norge bør applaudere utvidelsen

Nils Johan Semb sitter igjen med et todelt inntrykk av det nye EM-formatet en drøy uke ut i mesterskapet. Toppfotballsjefen mener de økte mulighetene for mindre nasjoner til å kvalifisere seg er gunstig, spesielt for et land som Norge. Samtidig forstår han skepsisen til de som syns kvaliteten på noen av kampene blir for dårlig.

<strong>TODELT INNTRYKK AV EM:</strong> Toppfotballsjef Nils Johan Semb mener Norge bør applaudere utvidelsen.
TODELT INNTRYKK AV EM: Toppfotballsjef Nils Johan Semb mener Norge bør applaudere utvidelsen. Vis mer

- Utvidelsen gir Norge større muligheter i framtida, så sånn sett bør jo vi absolutt applaudere den. Det vises også at de små nasjonene som mange sa ville bli slaktofre, ikke er blitt det. Det forsvarer jo på mange måter utvidelsen, sier Semb til Dagbladet og fortsetter:

- Så er det minussida ved formatet 24 lag: Det er mulig at det gir en mer passiv og avventende fotball. Jeg syns ikke kvaliteten i dette mesterskapet har vært så bra. I og med at det er fire treere som går videre fra gruppespillet er det mulig at formatet er med på å gi en mer forsiktig fotball. Men for fotballfesten og de mindre nasjonene er det bra at det ikke bare blir en greie for de største nasjonene med de største ressursene.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer