KAPPLØP: Flere seere har tydd til Twitter etter Discovery Channels «Shark Week»-spesial, der Michael Phelps skulle svømme om kapp med en hai. Haien var datagenerert, det hadde ikke alle seerne fått med seg. Video: Discovery Channel Vis mer

Michael Phelps

TV-seere raser: Michael Phelps svømte om kapp med en «falsk» hai

Seere trodde de skulle få se verdensstjerna svømme om kapp med en ekte hai.

(Dagbladet): I går kveld sendte Discovery Channel det godt promoterte spesialprogrammet «Shark Week».

Episoden har blitt omtalt av Dagbladet og en rekke andre medier, ettersom den verdenskjente svømmeren Michael Phelps skulle svømme om kapp med en hvithai.

Nå har imidlertid store aviser, deriblant The Guardian, lagt ut artikler med overskrifter som:

«Seere er sinte etter at Michael Phelps tapte mot en datagenerert hai.»

Discovery Channel ventet nemlig 57 minutter ut i episoden før en forsker informerte seerne om at haien som Phelps skulle svømme om kapp med var en datagenerert hai, altså ikke en ekte hai, ifølge The Washington Post.

Dette har fått Twitter til å koke.

Kritikken hagler

En rekke spente seere ventet søndag kveld på å få med seg det de trodde var et svømme-heat mellom Phelps og en ekte hai. Inntil de fikk høre en av Discoverys forskere, Tristan Gutteridge, si:

«Selvsagt kan vi ikke plassere Michael i én bane, og en hvithai i den andre. Vi er nødt til å gjøre en simulasjon»

  • I videoen øverst i saken kan du se innspurten av svømme-heatet.

Den datagenererte haien vant over idrettsutøveren som tidligere har vunnet 23 OL-gull. Haien svømte over målstreken to sekunder før Phelps. Da det begynte å synke inn for seerne at de hadde sett en datagenerert hai vinne over idrettsutøveren de heiet på, kastet de seg over tastaturet:

«Jeg brukte 60 minutter av livet mitt på å se en oppbygning til Michael Phelps svømme om kapp med en falsk datagenerert hai. Jeg er forbanna»

En annen skrev:

«Helt ærlig, jeg føler meg lurt som nettopp har brukte en time på å kikke på et dumt program for å se Michael Phelps svømme om kapp med en FALSK hai #fakenews»

En tredje skriver:

«At Michael Phelps ikke svømte mot en ekte hai er som å ha kjøpt billetter til en konsert med Kanye West, men så er det et hologram av Kanye som opptrer»

... Og tweetene, de fortsetter å strømme på. I Michael Phelps siste tweet har han ikke nevnt noe om den datagenererte haien han svømte om kapp med:

«Omkamp? Neste gang. varmere vann. #SW30 @Discovery @SharkWeek», skrev han på sin offisielle Twitter-konto.

Dagbladet har vært i kontakt med Discovery Norge som videreformidlet en uttalelse fra Discovery Channel:

– I «Phelps VS Shark» har vi benyttet oss av forskere i verdensklassen til å ta utfordringen med å få verdens beste svømmer til å konkurrere med en hvithai. Programmet brukte avansert forskning og teknologi for å gjøre utfordringen mer tilgjengelig og morsom. I all promotering, intervjuene og i programmet selv, gjorde vi det klart at dette ikke var et side-ved-side-løp.

Kanalen virket også å være fornøyde med engasjementet:

– Under Michaels tidlige promovideoer, i tillegg til de to første minuttene av episoden, var denne beskjeden klar og vi er begeistret for publikummet og engasjementet over hele verden.

Tidkrevende forberedelser

HVITHAI: En gruppe dykkere skulle til å hoppe i vannet da en oppdaget en uhyggelig gjest på i vannet. Rett under båten svømte en hvithai rundt. Det ble ikke noe dykk, men de fikk fanget helt unike bilder av havets farligste rovdyr. Video: Marek Belini via Storyful Vis mer

Episoden av Phelps som skulle svømme en 100-meters strekning mot en hai var avsparket til Discovery Channels hai-spesial som strekker seg utover hele uka.

Gjennom episoden, før det intense kappløpet, fikk seerne se hvordan Discovery-teamet samlet inn data om haiers hastighet. Ifølge Gutteridge var dette en vanskelig oppgave, i og med at haier sjelden svømmer i en rett linje, skriver The Guardian.

Det ble forklart at Phelps ikke kom til å klare å svømme like raskt som en hai uten å bli ekstra utstyrt, derfor ble han ikledd en spesialdrakt som var laget for å likne huden til en hvithai. Han ble også utstyrt med en finne som skulle hjelpe ham med å øke kraften i svømmesparkene.

Videre i promovideoen som har blitt spredd den siste uka sto det at teamet har brukt enorme mengder teknologi som skal både beskytte Michael, og filme kappløpet.

Tidligere i dag fikk seere mulighet til å stille spørsmål på direkten til en av forskerne på prosjektet, Neil Hammerschlag. Dette skjedde på facebooksiden til Shark Week.

Forskeren svarte imidlertid ikke på spørsmålet om hvorfor kanalen ikke lot Phelps svømme om kapp med en ekte hai, men han forklarte hvordan de har arbeidet for få simulasjonen så ekte og korrekt som mulig.

DRAMATISK: Den franske kitesurferen Isabelle Fabre trosset svak vind og la ut på vannet utenfor Australias vestkyst. Raskt innså hun at hun ble sirklet inn av enorm hvithai. Vennen Cyril fanget de skjebnesvangre minuttene via en drone fra land. Video: Viralhog Vis mer