Erling Braut Haaland Idrettsgallaen 2023

TV-seerne reddet juryen

Fotballstjernens konkurrenter og TV-seerne stoppet jury-skandalen på Idrettsgallaen

REDDET AV TV-SEERNE: Erling Braut Haaland ble naturligvis valgt til «Årets Navn» i norsk idrett 2022, og vant også avstemningen blant alle de andre norske idrettsstjernene. Da er det rart at fagjuryen til Idrettsgaalaen valgte å vrake ham i den rent faglig basert kåringen som «Årets beste mannlige utøver». FOTO: NRK / Rodrigo Freitas
REDDET AV TV-SEERNE: Erling Braut Haaland ble naturligvis valgt til «Årets Navn» i norsk idrett 2022, og vant også avstemningen blant alle de andre norske idrettsstjernene. Da er det rart at fagjuryen til Idrettsgaalaen valgte å vrake ham i den rent faglig basert kåringen som «Årets beste mannlige utøver». FOTO: NRK / Rodrigo Freitas Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.

JAKOB INGEBRIGTSEN er en forbløffende god idrettsutøver; garantert en av de beste Norge noen gang har hatt.

VM-gullet på 5000 meter og alt det andre han presterte på friidrettsbanen i fjor, ville vanligvis vært mer enn bra nok til å bli kårets som landets beste mannlige utøver.

Men ikke akkurat på denne Idrettsgallaen.

For 2022 var året da Erling Braut Haaland slo de fleste scoringsrekordene i engelsk Premier League; verdens tøffeste fotballserie, og ble anerkjent kloden rundt som den største sensasjonen i internasjonal fotball.

Da rimer det ikke at den faglige juryen på Idrettsgallaen måtte få hjelp av TV-seerne og Haalands konkurrenter for å rette opp feilen:

  • Det Manchester City-spissen har prestert på fotballbanen sist høst, trumfer alt som ble vist i norsk toppidrett i fjor.

Så mye høyere nivå er det på fotballen enn alle de andre idrettene, og det må en slik ekspertjury forholde seg til.

Ellers mister prisutdelingen på Idrettsgallaen sin verdi.

DESSVERRE er det andre gang denne samme juryen vraker Erling Braut Haaland og fotballen. Det skjedde først for to år siden da gjennombruddet hans i Borussia Dortmund og Champions League ble veiet og funnet for lett i forhold til Viktor Hovlands gjennombrudd i golf.

Hovland var forøvrig også en strålende vinner. For på den Idrettsgallaen var det ikke selve prisutdelingen som var skandalen. Det var Idrettsforbundets knefall for kommersielle interesser knyttet til kåringene.

Nå gjelder det bare den sportslige fagligheten

DET er lett å skjønne at det er vrient å sette stjerner fra ulike idretter opp mot hverandre. I Norge er disse sportsheltene blitt så mange og så gode. 2022 var året da norsk idrett på nytt vant mye mer i idrett enn land med bare 5 millioner innbyggere kan forventes å vinne.

Det var derfor internasjonale medier enda en gang hyllet lille Norge som beste nasjon i vinter-OL, og utenlandske eksperter igjen kåret oss til det folket som er verdens desidert flinkeste i konkurranseidrett.

Som en liten nasjon elsker vi slike kåringer. Lite er bedre enn å speile oss i andres øyne. Det å høre hva utlendingene sier.

Men når det gjelder det fantastiske norske idrettsåret 2022, har den ellers så faglig solide juryen til Idrettsgallaen både sett og hørt feil:

  • Det er ikke den fantastiske unge langdistanseløperen Jakob Ingebrigtsen, men fotballspilleren Erling Braut Haaland som leverte fjorårets største prestasjon blant gutta.

Målt mot Haalands scoringsrekke og suksess i verdens desidert viktigste idrett, faller alle de andre eventyrlig sterke norske prestasjonene igjennom.

FOR det er noen grunnleggende kriterier for det å sammenligne prestasjonene i de ulike idrettsgrenene. Det er disse kriteriene en fagjury er nødt til å basere valget sitt på.

Der tittelen «Årets Navn» vinnes på stemningen foran TV-en Norge rundt en lørdagskveld, består et troverdig juryarbeid i det å sjekke kandidatene mot de avgjørende punktene for hva som egentlig forteller om sportslig nivå.

HEDERSPRIS: Tidligere håndballspiller Marit Breivik fikk hederspris under idrettsgallaen 2023. Video: Klaus Fjellro. Reporter: Celina Morken. Vis mer

DET viktigste i en slik faglig basert sammenligning er den globale utbredelsen av de ulike idrettene på barne -og ungdomstrinnet. Altså hvilket talentgrunnlag hver enkelt sport i utgangspunktet baserer seg på.

Dels henger dette antallet sammen med lek og sport i grunnskolen. Typisk nok vil verdensomspennende sosiale ballspill som ulike former for basket, volleyball og fotball dominere denne rekrutteringen totalt sammen med sprint i friidrett.

De sportsgrenene som de fleste av jordas barn får drive litt med, må altså vurderes høyest.

KJÆRLIGHET I LUFTA: Freestylekjører Birk Ruud møtte opp med influenser Tonje Frigstad på Idrettsgallaen 2023. Video: Klaus Fjellro. Reporter: Celina Morken Vis mer

må de ulike prestasjonene bli rangert i forhold til antall utøvere som bygger opp en egen konkurransekarriere. Her skiller fotballen seg klart ut internasjonalt når det gjelder antall yngres lag eller treningsmiljøer.

Den samme suverene globale posisjonen sikrer fotballen med sitt brede seriesystem blant voksne. Det gjelder både som amatørfotball og som betalt idrett. Fotballen har ca. 130 000 profesjonelle spillere. Ingen annen sport er i nærheten av så mange yrkesutøvere.

Den tennisen som vi gjerne kaller «verdensidrett» har til sammenligning litt under 4000 betalte spillere. Det er under halvparten av antall proffe fotballspillere bare i et land som Mexico.

IDRETTSGALLAEN: Therese Johaug åpner opp om graviditeten. Reporter: Celina Morken. Foto: Klaus Fjellro / Rød Løper Vis mer

NÅR vi i Norge med rette snakker opp prestasjonene til Casper Ruud og Viktor Hovland, er det selvsagt fordi både tennis og golf er prestisjetunge idretter der norske utøvere med et par unntak historisk har vært langt unna verdenseliten.

Dessuten er dette idretter som tradisjonelt er tett knyttet til sterke økonomiske interesser. Dels speiler dette ulike klassedelte samfunn, men også den tydelige veksten i både golf og tennis som mosjonsaktivitet.

Det gir ekstremt høye premiepenger, og gjør at denne nye norske suksessen blir enda mer oppsiktsvekkende.

Men det gjør stengt tatt ikke prestasjonene bedre i forhold til de andre store sportsgrenene.

VANT: Therese Johaug ble kåret til Årets kvinnelig utøver under Idrettsgallaen 2023. Reporter: Celina Morken. Foto: Klaus Fjellro Vis mer

LENGE var norsk internasjonal suksess knyttet til små geografisk bestemte vinteridretter. Når det pålitelige britiske rankingnettstedet Greatest Sporting Nation nå igjen kårer Norge til verdens ledende idrettsfolk i 2022, er da også hele 76 prosent av de norske poengene vunnet i snø -og isidretter.

Men vi er ikke alene om å ha gunstige klimaforhold for vintersport, og nettopp det blir bemerket blant internasjonale eksperter:

- Sverige, Østerrike og Sveits har akkurat den samme fordelen, og de har mulighet til å utnytte en større befolkning og talentpool. I tillegg har geopolitiske forhold gjort at Russland, Kina og USA har satset stort på vinter-OL, fastslår britiske The Guardian i sin forklaring på det norske idrettsunderet.

Etter Norges rekordmange medaljer under vinter-OL i Beijing, var igjen utenlandske medier mye mer opptatt av kraften i den norske breddeidretten, enn klimatiske forhold.

DEN samme vurderingen blir nå gjort av ekspertene i Greatest Sporting Nation som baserer rankingen sin på de åtte beste resultatene i de største konkurransene i 65 ulike idretter:

- Det er bemerkelsesverdig at tennis er den fjerde beste norske poengidretten, skriver nettstedet i sin kåring, og trekker også fram Norges suksess i fjor i friidrett, skyting, sykling, strandvolleyball og golf.

Altså sportsgrener som dels drives over hele kloden.

MEN ingen sport drives som fotball.

Scoringene til Erling Braut Haaland gir null poeng til Norge i slike kåringer. Der er vi avhengig av at han og Martin Ødegaard løfter landslaget opp til et nytt nivå.

I mellomtida må vi selv ta poenget:

  • Altså at det å bli kåret av fagnettstedet Four Four Two til verdens beste angrepsspiller, forteller om et internasjonalt gjennombrudd som overgår alt det som i fjor ble prestert i norsk idrett.

Og rent sportslig åpenbart kvalifiserer til å bli valgt til den beste norske mannlige idrettsutøver i 2022.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer