Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Kvinnelig dommer i Bundesliga

TV-sendingen ble stoppet da de så hvem som dømte

Flere tusen seere så tv-en bli svart da den iranske tv-kanalen oppdaget hvem som dømte kampen mellom Bayern München og Augsburg fredag kveld.

BUNDESLIGA: Bayern München møtte Augsburg på bortebane fredag kveld. Foto: Pixathlon/rex/shutterstock
BUNDESLIGA: Bayern München møtte Augsburg på bortebane fredag kveld. Foto: Pixathlon/rex/shutterstock Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Bibiana Steinhaus (39) er en tysk politibetjent og fotballdommer. Steinhaus er den første kvinnelige profesjonelle fotballdommeren i verden, og skrev historie da hun også ble den første kvinnen som dømte tysk toppserie.

Det skjedde den 10. september 2017. Steinhaus fikk ansvaret for å dømme bundesligakampen mellom Hertha Berlin og Werder Bremen, som blant annet Rune A. Jarstein og Per Ciljan Skjelbred spilte.

Hertha Berlin viste sin støtte ved å legge ut en del billetter til halv pris bare for kvinner, i tillegg til at de skrev dette på Twitter:

- I Berlin har kvinner alltid vært med på å forme framtida. Dette var på høy tid, skrev klubben den gang.

Skjellsord

Til tross for at Steinhaus stort sett har mottatt mye støtte som den første profesjonelle kvinnedommeren, og i dag blir sett på som en av de beste dommerne i verden, har hun også møtt på en del hindringer på veien.

Blant annet fikk en episode forrige sesong stor oppmerksomhet.

Steinhaus dømte nemlig kampen mellom Borussia Mönchengladbach og Hertha Berlin. Da Mönchengladbach ble fratatt det første målet, gikk supporterne fullstendig av skaftet:

- Din hore! skrek de, ifølge Die Welt og samtlige tyske aviser.

I ettertid beklagde Mönchengladbach hendelsen.

- Vi må bare beklage overfor Steinhaus. Hun er en utmerket dommer. Slike tullete utbrudd har ingenting på en fotballbane å gjøre, sa Eberl, Mönchengladbachs sportsdirektør.

Stoppet tv-sending

Nå har Bibiana Steinhaus igjen skapt overskrifter.

Fredag kveld dømte Steinhaus bundesligakampen mellom Augsburg og Bayern München, som for øvrig sistnevnte vant 2-3. Den iranske tv-kanalen Irib hadde kampen på sendeplanen, men plutselig fikk tv-seerne en brå stopp på kampen.

Tv-kanalen innså nemlig at kampen ble dømt av ei kvinne, og valgte derfor å avslutte sendingen.

- Den iranske statlige tv-kanalen Irib kansellerte sendingen på kort varsel, skrev tyske Bild.

Iransk presse rapporterer at flere tusen tv-seere mistet muligheten til å se kampen. Årsaken til at Irib stoppet sendingen var fordi det ikke er tillatt å vise kvinner i klær som avslører for mye hud, som fotballshortsen til Steinhaus gjorde.

Tv-kanalen har derimot ikke kommentert hendelsen.

Tysklands beste

Steinhaus fikk debuten i Bundesliga i september 2017. Forrige sesong ble hun kåret til en av Tysklands beste dommere.

- Bundesliga er en av verdens mest respekterte ligaer, så det er et stort skritt generelt for kvinnelige fotballdommere, sa Steinhaus etter debuten.

- Jeg liker ikke kjønnstemaet når det kommer til dømming, men jeg forstår at det er et hett tema for folk rundt meg. Til sjuende og sist mener jeg at det er prestasjonen som gjelder. Den personen som presterer best, er den som bør være på banen, uansett hvilket kjønn, hårfarge eller religion, fortsatte hun den gang.

Hun har også dømt i flere VM og OL, sist i OL-finalen mellom USA og Japan i 2017.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!