Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Gull til Marte Olsbu Røiseland skiskytter-VM 2020

TV-skandale

Et glimrende VM-løp av Marte Olsbu Røiseland da hun kontret kritikken fra NRKs ekspert. Men dette var overraskende svak TV-sport.

FESTKVELD: Marte Olsrud Røiseland koste seg under medaljeseremonien i VM. Hun gikk et fabelaktig gulløp, men den største dramatikken fikk TV-seerne aldri bilder fra. FOTO: Berit Roald / NTB scanpix
FESTKVELD: Marte Olsrud Røiseland koste seg under medaljeseremonien i VM. Hun gikk et fabelaktig gulløp, men den største dramatikken fikk TV-seerne aldri bilder fra. FOTO: Berit Roald / NTB scanpix Vis mer

DET ble dramatisk helt inn da Marte Olsbu Røiseland sikret seg sitt første individuelle VM-gull, men det største dramaet klarte nesten ikke TV-kameraene å fange opp.

For da gullet var i ferd med å glippe mot den amerikanske veteranen Susan Dunklee, glapp regien. TV-seerne fikk nesten ikke sett et eneste bilde fra den sitrende sisterunden. Ingen kameraer fulgte Dunklee ut fra stående skyting mens hun heroisk holdt samme fart som sin norske konkurrent.

Det eneste millioner av TV-seere fikk se av kampen mellom de to ute fra løypa, var en enslig mellomtid som fortalte at amerikanerens ledelse på 12,9 sekunder var blitt til 12 sekunder.

Det meste tydet altså på at en formsterk Susan Dunklee skulle få et sensasjonelt VM-gull før hun plutselig sjanglet inn i TV-bildet igjen inne på stadion.

Og alt var på spill.

DE flotte TV-produksjonene i skiskyting blir ofte trukket fram for å forklare hvorfor denne sporten vinner stadig nye hjerter. I motsetning til langrenn som ofte sliter med utrente arrangører, kjører det internasjonale skiskytterforbundet (IBU) stram regi på TV.

Der langrenn har gitt TV-rettighetene til den enkelte nasjon, har IBU beholdt den sentrale kontrollen over produktet sitt. På det viset får de alltid øvde, dyktige folk i regirommet, og leverer de samme solide sendingene uansett i hvilket land verdenscup eller VM arrangeres. Resultatet blir svært mye bedre enn det fetter langrenn opplever på renn med individuelle start så fort disse konkurransene holdes utenfor Norden.

I går sprakk det likevel.

DET er til å forstå i et VM-løp der spenningen holdt seg fra første til siste løper og hvert skudd der og da virket veldig viktig. Likevel var det Susan Dunklees kamp mot gullet og seg selv som var dagens desidert største historie. I sportens TV-verden blir det skandaløst å miste akkurat den.

Hvor vilt dette løpet må ha vært på de siste kilometerne, kan vi bare ane ut fra bildene inne på stadion. For det var en tydelig preget amerikansk jente som dukket opp etter å ha tapt nesten hele forspranget uten at TV-seerne fikk se noen ting:

- Jeg så bare prikker, forklarte hun smellen etterpå-.

Det vi TV-seere derimot fikk se, var hvordan hun begynte å sjangle, nesten mistet balansen og på mirakuløst vist fikk karret seg over streken til et VM-sølv.

Bare den sekvensen fortalte hvilke dramatiske sportsbilder vi hadde gått glipp av der ute fra sporet.

VM-VINNER Olsbu vant derimot fordi hun bevisst valgte å gå glipp av noe. Før jul forsvant hun fra verdenscupen for å trene. Alt dreide seg om å lykkes i VM.

Det var et tøft valg av en utøver som minst av alt framstår tøff på skjermen. Marte er en mild jente, ofte mer opptatt av at det går bra med de andre enn å lykkes selv.

Selv da et par av de sist startende VM-løperne utfordret gullet hennes midt under et litt for tidlig seiersintervju med NRK, var hun usedvanlig vennlig:

- Det er nesten litt stygt å håpe at noen skal bomme, sa Marte forsiktig i de spennende sekundene.

Men så forsiktig hadde hun altså ikke vært i prioriteringen fram til VM, selv om hun av NRKs Liv Grete Skjelbreid ble beskyld for akkurat det.

FOR det manglet ikke på kritikk fra skiskytter-miljøet da hun droppet verdenscupen:

- Jeg synes det er for defensivt. Marte hadde kanskje tidenes mulighet hvis hun hadde gått de tre individuelle rennene her før jul, sa Skjelbreid til NRK, og fortsatte:

- Hun kaster bort en kjempesjanse til å vinne begge deler. Noe jeg tror hun kunne klart. Det er noe med å gripe sjansen når du har den.

- Hun hadde kommet til VM som favoritt selv om hun hadde gått for sammenlagtseieren, mente NRKs faglig dyktige kvinne som har bedre forutsetninger enn de fleste til å ha en mening om sånt. Liv Grete Skjelbreid vant både 4 VM-gull og verdenscupen sammenlagt i 2 004.

HVORDAN det hadde gått med en annen prioritering, vet likevel ingen. For meg virket vrakingen av verdenscupen mest av alt som et modig valg. Du risikerer jo bare mer ved å satse alt på ett mesterskap.

Det mente også Marte Olsrud Røiseland selv. Hun har i årevis slitt med ulike belastningsskader som har gjort at hun for eksempel har måttet slutte med løping under barmarkstreninga. Dette gullet er jo mest av alt en seier for tålmodigheten:

Dette er en del av en langsiktig plan som ble bestemt for lenge siden. I år trenger jeg en litt lengre treningsperiode for å stå sesongen helt ut og være best mulig forberedt til VM, svarte hun NRK den gangen. Og la til:

- Det er selvsagt tøft å reise hjem etter en god sesongstart, men av og til må man gjøre tøffe prioriteringer for å lykkes.

AKKURAT det gjorde hun i går. Så da er det bare å la den diskusjonen ligge.

Sammen med et overraskende svakt TV-renn fra en flott idrett.