Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

TV-stasjon la nazitekst på nasjonalsangen

Ikke vært brukt siden krigen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Den sveitsiske statskanalen SRG gikk i går ut med en uforbeholden beklagelse. Da de sendte Tysklands kamp mot Østerrike på TV mandag, tilbød de teksting av nasjonalsangene.

Det eneste problemet var at de la feil tekst på den tyske nasjonalsangen. De brukte det opprinnelige første verset, som ikke offisielt har vært i bruk siden naziregimets fall i andre verdenskrig.

- Det var feil som ikke lar seg unnskylde, sier Gion Linder, som er ansvarlig for tekstingene til SRG, til Associated Press.

Skrevet i 1841

Verset som ble lagt ut åpner med den ikke ukjente tekstlinja «Deutschland, Deutschland über alles, Über alles in der Welt».

Teksten til «Das Lied der Deutschen» ble skrevet av August Heinrich Hoffmann von Fallersleben i 1841, og kan ifølge Wikipedia tolkes som en appell til de mange tyske fyrstene om å arbeide for et samlet Tyskland. På den tida et revolusjonært krav som gjerne ble fremmet sammen med ønsker om ytringsfrihet og andre liberale rettigheter.

På det bakteppet kan åpningsstrofen oversettes med «Tyskland, Tyskland fremfor alt».

«Das Lied der Deutschen» ble tatt i bruk som tysk nasjonalsang fra 1922, og under naziregimet ble den brukt i propaganda, og tillagt betydningen at Tyskland skulle herske over hele verden - Tyskland over alt.

image: TV-stasjon la nazitekst på nasjonalsangen

Rettferdighet og frihet

Etter krigen bestemte man at kun tredje vers skulle brukes i offisielle sammenhenger, og i 1991 ble det vedtatt at kun tredje vers skulle være nasjonalsangen til det samlede Tyskland.

Det verset åpner med «Einigkeit und Recht und Freiheit» - enighet, rettferdighet og frihet.

Den storslåtte melodien ble forøvrig komponert av Joseph Haydn i 1797 som en hyllest til Keiser Frans II, og fikk først teksten «Gott erhalte Franz den Kaiser» - Gud velsigne keiser Frans.

FEIL TEKST: Kevin Kuranyi, Bastian Schweinsteiger, Per Mertesacker, Clemens Fritz, Marcell Jansen, Christoph Metzelder og Philipp Lahm synger den tyske nasjonalsangen. Lite ante de at sveitsisk TV tilbød teksting med den gamle versjonen som ikke har vært brukt siden naziregimets fall. Foto: Jürgen Schwarz, AFP/Scanpix
FEIL TEKST: Kevin Kuranyi, Bastian Schweinsteiger, Per Mertesacker, Clemens Fritz, Marcell Jansen, Christoph Metzelder og Philipp Lahm synger den tyske nasjonalsangen. Lite ante de at sveitsisk TV tilbød teksting med den gamle versjonen som ikke har vært brukt siden naziregimets fall. Foto: Jürgen Schwarz, AFP/Scanpix Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!