Fotball-VM kvinner er en nasjonal TV-begivenhet

TV-tabben blir rettet opp

Gratis neste gang de norske jentene spiller VM.

SÅ MYE BETYR DET! Så viktig er det som skjer i et fotball-VM: Caroline Graham Hansen, Vilde Bøe Risa, Karina Sævik og Ingrid Moe Wold reagerer på en avgjørelse under sist kamp mot Frankrike FOTO: Stian Lysberg Solum / NTB scanpix.
SÅ MYE BETYR DET! Så viktig er det som skjer i et fotball-VM: Caroline Graham Hansen, Vilde Bøe Risa, Karina Sævik og Ingrid Moe Wold reagerer på en avgjørelse under sist kamp mot Frankrike FOTO: Stian Lysberg Solum / NTB scanpix.Vis mer

DET var en tabbe av kulturdepartementet å glemme alt det flotte som har skjedd med fotballen. For selvsagt skulle fotball-VM for kvinner i god tid før dette mesterskapet vært plassert på lista over sportsbegivenheter med «vesentlig samfunnsmessig betydning», og på den måten vært helt gratis. Men denne positive endringen i sporten kom for fort både på politikerne og kulturbyråkratene.

De er ikke alene om å bli overrasket over kraften i framgangen for fotball for alle. Den kom brått på de fleste av oss. For det er ikke mer enn litt over ett år siden at en TV-serie åpnet øynene til folk flest så det ble mulig å bli ferdig med denne dumme forskjellen.

Med den første banebrytende sesongen av NRKs «Heimebane» ble det opplagte nettopp det; opplagt:

  • Fotball er en like naturlig lek for jenter som for gutter.

Og da blir et norsk fotballandslag i et VM-sluttspill en så stor begivenhet som det egentlig er.

BETYDNINGEN speiles både i sterke seertall på TV og leserinteressen for alt rundt dette laget på nettet. Konflikten rundt stjernespilleren Ada Hegerberg og landslaget har de siste ukene oppnådd lesertall som minner om bråket med Petter Northugs landslagsplass.

Nå teller det altså mye å spille på et kvinnelandslag i fotball. Og mer enn det:

  • Utøverne der blir symboler med kraft til å påvirke hele samfunnet.

Kommer du på denne eksklusive lista over nødvendig norsk gratis-TV, er det symbolkraft på godt og vondt. Det er avgjørende at de beste langrennsløperne holder orden på innholdet i leppesalvene de bruker, at skiskytterne kommer seg hjem på hotellet uten å drikke for mye eller at fotballgutta ikke slåss på lagbussen.

Og i framtida altså at fotballjentenes verdensstjerne klarer å løfte stemningen på landslagets treninger og kamper i stedet for å dra medspillerne ned.

FOR neste gang blir både fotball-VM og EM for kvinner gratis på TV-en. Da kommer disse mesterskapene på den eksklusive lista til kulturdepartementet over de viktigste idrettsbegivenhetene sammen med OL, fotball-VM for herrer, fotball-EM for menn, VM og EM i håndball (kvinner), cupfinalen for menn, VM på ski, VM i alpint, verdenscup i Holmenkollen og VM i skiskyting.

Og selvsagt også EM og VM for håndballgutta; de som spilte VM-finale sist vinter med et eventyrlig stort norsk TV-publikum. Det er den motsatte diskrimineringen. Formet av tung idrettshistorie om at håndball bare var et spill for jenter akkurat som fotball var forbeholdt gutter.

DET er lenge siden virkeligheten var sånn. Fotball passerte håndball som den største jenteidretten omtrent for tjue år siden. Sporten og samfunnet har bare nektet å ta konsekvensen av det:

  • I de fleste klubbene landet rundt er jentene systematisk blitt nedprioritert.

Den kulturen har vært vond å vende. Det er ikke mer enn noen måneder siden guttas toppklubber innså at det kommer til å lønne seg å satse på kvinnelag. Først da FC Barcelona, Chelsea, Juventus og de andre sterkeste europeiske fotballnavnene hadde vist alvor med sin jentesatsing, kom altså det visstnok så likestilte Norge etter.

IMENS er det med gratis-TV fra store idrettsbegivenheter mest truet fra idretten selv. Tradisjonelt er det storsamfunnet som har vært opptatt av å beskytte felles kulturopplevelser. Nå er det EU-lovgivning og EØS-regelverket som åpner for at opplevelser med høy seeroppslutning og særlig allmenn betydning for befolkningen, blir holdt åpne for alle.

Disse kravene påvirker prisene for rettighetene. Det er toppidrettens store pengebehov som har satt opp alle betalingsmurene rundt mye av det morsomste av sport. Dess flere smutthull på gratis-TV, dess lavere priser. Det er i hvert fall det teoretiske utgangspunktet.

UNISONT NEI: Chelsea-trener Emma Hayes vil ha mindre mål i kvinnefotballen. Det vil ikke Ingrid Hjelmeseth, Guro Reiten eller Cecilie Fiskerstrand høre snakk om. Video: Fredrik N. Filtvedt / Dagbladet TV. Vis mer

LANGRENN; den mest populære norske TV-idretten, kommer snart rett inn i en slik diskusjon. Der er store deler av rettighetene for verdenscupen nå kjøpt opp av et selskap som forbereder betalingsløsninger. Det frister Norges Skiforbund til å selge ut resten for å få høye TV-inntektene. Men hva da med det store TV-publikummet som til nå har dannet grunnlaget for skisportens historiske oppmerksomhet?

Slike avveininger må gjøres i alle de store TV-idrettene. Imens har det norske TV-publikummet gjort opp sin egen mening:

  • Fotball for jenter er ikke noe annerledes enn den er for gutta. Fotball er bare en virkelig flott sport.

Bare sjekk seertallene fra den siste gruppespillskampen mot Sør-Korea i kveld.