BØYD I PROTEST: Spillerne til Denver Bronco markerer sin avsky mot Trump-uttalelsene under nasjonalhymnen før søndagens kamp mot Buffalo Bills. Nå viser TV-tallene at interessen tilsynelatende bare har økt etter at Trump ba folk skru av fjernsynsapparatene. FOTO: Timothy T. Ludwig-USA TODAY Sports
BØYD I PROTEST: Spillerne til Denver Bronco markerer sin avsky mot Trump-uttalelsene under nasjonalhymnen før søndagens kamp mot Buffalo Bills. Nå viser TV-tallene at interessen tilsynelatende bare har økt etter at Trump ba folk skru av fjernsynsapparatene. FOTO: Timothy T. Ludwig-USA TODAY Sports Vis mer

Trump amerikansk fotball

TV-tallene viser at Trump taper. Men bare foreløpig

For sporten splitter han.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

DET er flere dager siden han sa det, men det er ord som blir stående i sportshistorien:

- Jeg garanterer at dette vil stoppe. Alt vil stoppe. Bare pakk sammen og gå fra stadion, sa Donald Trump sist fredag på det republikanske valgmøtet i Huntsville, Alabama i et nøye innstudert sinne mot de få spillerne som da hadde bøyd seg ned på kne under den obligatoriske nasjonalhymnen før kampstart i protest mot den dels rasebestemte splittelsen i det amerikanske samfunnet. Og så tilføyde han:

GÅ FRA STADION: Donald Trump i angrep på amerikansk fotball under fredagens tale i Huntsville, Alabama. FOTO: AFP/Brendan Smialowski
GÅ FRA STADION: Donald Trump i angrep på amerikansk fotball under fredagens tale i Huntsville, Alabama. FOTO: AFP/Brendan Smialowski Vis mer

- Pakk sammen og forsvinn! Dette er ikke den samme sporten lenger uansett!

I serierunden etter sank 204 av stjernespillerne i National Football League (NFL) ned i knestående, og samtlige klubbeiere beskyttet spillernes rett til å vise hva de mente om Trumps forakt. Hvordan protestene fortsetter vet ingen. Bare at de fortsetter, og over tid vil splitte også leken.

For slike brutale ord om en nasjonalsport blir ikke borte.

LANGT mektigere stormenn enn Donald Trump har brukt sport som en kulisse for makten sin. Historiefortellingene fra ulike kulturer verden rundt flere tusen år f.Kr og fram til nå viser de tette bindingene mellom sportsforlystelser og makt.

Det nye i denne fortellingen er at en leder utfordrer sine egne helter i folkets desidert største idrett. Det er uvanlig, og i en amerikansk sammenheng også guffent. Tre av fire spillere i NFL er afroamerikanere. Det har allerede gitt denne konflikten en undertone av rasekonflikt selv om det ikke var presidentens hensikt.

Den legendariske Pittsburg Steelers treneren Mike Tomlin som søndag valgte å holde spillerne i garderoben under nasjonalhymnen for at de skulle stå samlet som et lag, ble av en lokal brannsjef på Facebook karakterisert som en «no-good N........»; en reaksjon som preget mye av nyhetsdekningen etter fotballrunden. Så beklaget brannsjefen det han hadde skrevet, og trakk seg fra jobben.

HISTORISK: Mohammed Ali utnyttet bevisst sin stjernestatus til å kritisere USAs krigføring i Vietnam. FOTO: AP/Neal Ulevich.
HISTORISK: Mohammed Ali utnyttet bevisst sin stjernestatus til å kritisere USAs krigføring i Vietnam. FOTO: AP/Neal Ulevich. Vis mer

SLIKE enkelthendelser vil komme og gå i nyhetsbildet. Amerikansk idrett har en tradisjon for dramatisk bruk av sport som scene. Det skjedde med Mohammed Ali som våren 1967 foran en gruppe sportsjournalister nektet militærtjeneste i Vietnam og under Mexico-OL året etter med Black Power-knytteneven fra sprinterne Tommie Smith og John Carlos. i Mexico-VM.

Men først sommeren 2016 kom det en serie slike reaksjoner knyttet til blant annet tennisspilleren Serena Williams knytteneve under Wimbledon-turneringen og LeBron James og de andre basketballstjernenes sterke appell om Alis innflytelse og Black Lives Matter under sportens gallaforestilling..

TYDELIG TALE: Basketballstjerna Lebron James har flere ganger brukt sporten for å få fram sin politiske holdning. FOTO:.  Jason Miller/Getty Images/AFP
TYDELIG TALE: Basketballstjerna Lebron James har flere ganger brukt sporten for å få fram sin politiske holdning. FOTO:. Jason Miller/Getty Images/AFP Vis mer

DEN varige endringen er hvordan Trumps angrep åpner for bruk av nasjonalidretten som en felles direkte politisk arena med et langt bredere engasjement enn utøvernes lønninger.

Før presidenten valgte å kalle de få fotballspillerne som hadde satt seg ned i de to første rundene etter sesongåpningen for «horesønner», var det gått over ett år siden NFL-quarterbacken Colin Kaepernick på ydmykt vis brukte nasjonalhymnen til å fronte sin motstand mot politiets overgrep mot fargete amerikanere.

Dette var altså ingen reaksjon på aksjoner fra en samlet sport. Derimot en valgt provokasjon for å få en politisk effekt; et bevisst forsøk på å skape sinne mot manglende respekt for nasjonalhymnen og amerikansk patriotisme.

sin kjente måte har Donald Trump valgt å knytte resultatene opp til privat tolkning av tall. I Huntsville-talen viste han til hvordan NFLs seertall var på vei ned, og seinere med twitterjubel om hvordan seerne i angivelig patriotisk protest forlot sendingene i det selve fotballkampene begynte.

Da TV-tallene for uke 3 i årets NFL-sesong var klare, stemte ikke analysen helt. For der steg det totale seertallet med 3 prosent etter å ha vist en klar nedgang i sesongens to første uker. Altså før Trumps tale.

Den siste kampen i runden med populære Dallas Cowboys som valgte å knele før nasjonalhymnen, hadde til og med en sensasjonell økning på 67 prosent i forhold til sist sesong. Men bak den framgangen skjulte det seg en konkurranse med fjorårets valgduell mellom Donald Trump og Hillary Clinton.

DET STORE BILDET: Mexico-OL 1968 der Tommie Smith (i midten) og John Carlos støtter Black Power-bevegelsen hjemme i USA movement. Det var en enkelt aksjon. Nå gjelder det en hel nasjonalsport. FOTO: AP/File.
DET STORE BILDET: Mexico-OL 1968 der Tommie Smith (i midten) og John Carlos støtter Black Power-bevegelsen hjemme i USA movement. Det var en enkelt aksjon. Nå gjelder det en hel nasjonalsport. FOTO: AP/File. Vis mer

FORØVRIG er TV-tall som regel et dårlig bevisgrunnlag for hva som er sant i en politisk analyse. Amerikansk fotball er en av svært få idretter i USA som i den pågående medierevolusjonen har holdt seg godt som direktersendt TV-underholdning. Likevel har NFL opplevd seersvikt på vanlig TV de par siste sesongene.

Det skyldes like gjerne overgang til andre medieplattformer, der svingningene fra uke til uke knapt nok fanger de varige endringene av disse politiske aksjonene når selve nyhetsinteressen etter hvert forsvinner.

Det som blir tilbake er en annerledes sport. Foreløpig har både sponsorer og eiere sluttet opp om aksjonene, men om spillerne velger å fortsette aksjonene forblir dette forblir nødvendigvis ikke det idylliske familiebildet av en samlet, politisk engasjert amerikansk fotball.

Da skjer det nok som Trump vil. At sporten splittes på samme vis som resten av samfunnet

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer