FORSØKTE SEG:  Lars Petter Nordhaug kjempet om seieren, men angrepet noen hundre meter fra mål bar ikke frukter. Foto: PD (©TDWSport.com)
FORSØKTE SEG: Lars Petter Nordhaug kjempet om seieren, men angrepet noen hundre meter fra mål bar ikke frukter. Foto: PD (©TDWSport.com)Vis mer

TV-trøbbel ødela for Nordhaug

- Det var umulig for meg å ha oversikt over gruppen, sier nordmannen.

(procycling.no): Lars Petter Nordhaug satt i finalen i årets Amstel Gold Race.

Da årets første kuperte klassiker gikk inn på de siste 400 meterne, smalt nordmannen til.

Det ble dessverre et angrep som liknet mer på et opptrekk enn et vinnende angrep.

Til slutt kom 15 ryttere seg forbi, men Nordhaug viste likevel at han tilhører verdenstoppen i rittet.

- Det gikk egentlig veldig bra, sier Nordhaug til procycling.no.

- Jeg hadde veldig bra bein og følte meg i godt slag. Jeg følte det egentlig fra start. Jeg var fokusert og satt der jeg skulle i de avgjørende øyeblikkene.

Les også: Nordhaug nær seier i klassiker

Ville overraske
Over toppen av rittets siste bakke, Cauberg, samlet en gruppe 18 mann seg.

Nordhaug var blant de ti fremste over toppen av bakken og var dermed blant de første til å ta igjen Philippe Gilbert, Michael Matthews og Alejandro Valverde.

Det gjorde at nordmannen ikke hadde oversikten over de andre rytterne som etter hvert kom seg opp igjen.

- Jeg prøvde egentlig å angripe, ikke starte spurten. Vanligvis har vi bra «guiding» på radioen, men de i bilen hadde ikke TV-bilder. Jeg rakk ikke å se bak meg, og fikk ikke med meg at gruppen var så stor. Jeg trodde bare det var noen få mann igjen, men det hadde kommet opp flere. Det var umulig for meg å ha full oversikt over gruppen.

Det ødela Nordhaugs plan om å overraske med et angrep mot slutten. Han ble nemlig umiddelbart fulgt av konkurrentene.

- Jeg tenkte at hvis jeg gikk da, kunne jeg kanskje overraske og de andre kunne begynne å kikke på hverandre. Men med en så stor gruppe, ble det vanskelig. Med færre der kunne det spredt seg litt tvil blant dem.

- Angrer du på angrepet?

- Det er lett å angre, og tenke at man kunne gjort ting annerledes, men da luken åpnet seg, klinket jeg til. Hvis jeg hadde ventet, kunne jeg kanskje blitt sperret igjen. Med litt færre mann, som jeg trodde det var, kunne det kanskje gått. Jeg liker å prøve å vinne, og det gjorde jeg i dag også. Spurten hadde jeg ikke vunnet.

Vurderte angrep tidligere
Men allerede før angrepet med fire hundre meter igjen, vurderte Nordhaug å angripe. Da han kom opp til de i front, var det nemlig mulighet til å angripe.

- Jeg tenkte på det der og da, og sett i etterkant burde jeg kanskje klinket til, men jeg tror det hadde blitt vanskelig. Dere som så det på TV har nesten bedre grunnlag til å bedømme sånt. Jeg hadde tunnelsyn opp og etter Cauberg. Jeg må sette meg ned og analysere hva jeg kunne gjort for å kunne kommet på podiet. Men etter den oppladningen, hvor jeg ble syk igjen, har jeg gjort et veldig bra ritt.

Nordhaug har også tidligere kjempet i teten i rittet. Spesielt i 2012, da han bare var en «takling» fra Damiano Cunego unna en plassering blant de fem beste.

Likevel følte 30-åringen seg bedre enn noen gang opp Cauberg.

- Blant de raskeste opp Cauberg
I den viktige posisjonskampen ned til bakken, mistet han nemlig lagkameratene Vasil Kiryienka og Sergio Henao.

Dermed måtte nordmannen klarte seg på egenhånd og brenne av litt krutt. Han tror dog ikke at det spilte en større rolle for sluttresultatet.

- Jeg satt rett bak de beste over toppen. Jeg startet litt bak og var nok blant de som syklet fortest opp bakken. Over toppen var jeg blant de ti første.

Men da gruppen samlet seg, og ryttere som Kwiatkowski, Valverde og Matthews satt der, visste Nordhaug at det kom til å bli vanskelig.

- Jeg følte det var riktig for å prøve når det satt folk som var raskere enn meg i gruppen. Jeg blir ofte sittende og tvile i sånne situasjoner, og angrer på valget mitt etterpå. Jeg trenger mer trening på situasjoner som det der.

Lettere enn tidligere
Nordhaug hadde en fri rolle i Sky, og fikk også bra med hjelp underveis.

Sykdom og skader før rittet, gjorde imidlertid at flere av lagets ryttere ikke hadde det siste lille mot slutten av rittet.

- Det ble litt lite på slutten, men til syvende og sist er det mine taktiske disposisjoner som er avgjørende for sluttresultatet.

Selv om det ikke ble bedre enn 16. plass til slutt, var det mye positivt å trekke med seg fra den nederlandske klassikeren.

Det gir forhåpninger foran Flèche Wallonne (onsdag) og Liège-Bastogne-Liège (søndag).

- Jeg kjørte ganske bra nå og er ganske lett nå, så kanskje jeg kan gjøre det bra i Flèche også, men der er nok laget 100 prosent bak Henao.

- Du veier mindre enn tidligere?

- Ja, jeg er to-tre kilo lettere enn tidligere. Jeg håper det skal virke enda mer inn i Liège, der det er flere høydemetre enn i dag.

Denne artikkelen er levert sykkelnettstedet www.procycling.no!