Langrenn verdenscup på tross av corona

TV-vinteren nesten reddet

Overraskende utvikling i internasjonalt langrenn. Midt i virus-krisa blir det likevel ski på TV fram til jul omtrent som planlagt.

BESKYTTER LANGRENN: Heidi Weng på full fart i Davos. Nå har de sveitsiske arrangørene fått klarsignal for nytt renn i desember til tross for stygge smittetall. Toppidrett som underholdning blir beskyttet i flere europeiske land. FOTO: Anders Wiklund/TT / NTB
BESKYTTER LANGRENN: Heidi Weng på full fart i Davos. Nå har de sveitsiske arrangørene fått klarsignal for nytt renn i desember til tross for stygge smittetall. Toppidrett som underholdning blir beskyttet i flere europeiske land. FOTO: Anders Wiklund/TT / NTB Vis mer
Publisert

SIST uke stoppet Skiforbundet selv de planlagte verdenscuprennene på Lillehammer fordi coronapandemien gjorde gjennomføringen for vanskelig. Da virket det som om hele sesongen var i fare for skiløperne, og at langrenn stort sett ville forsvinne fra TV-skjermen.

Midt i en eksplosiv sykdomsutvikling er det fortsatt risiko for det, men de siste beskjedene fra utlandet forteller det motsatte:

  • Nå har internasjonale rennarrangører fått klarsignal fra de ulike myndighetene til å fortsette verdenscupen i langrenn akkurat som planlagt.

I første omgang betyr det sesongåpning med hele verdenseliten i finske Ruka om drøyt to uker. Siden Finland har minst coronasmitte av alle i Europa, har dette lenge vært regnet som de tryggeste stedet for skisport.

Men nå blir det i tillegg fullt konkurranseprogram også der viruset herjer på nytt med renn i Davos midt i desember og muligens sprint i Dresden rett før jul.

Det betyr at Norge foreløpig blir alene om å stoppe verdenscup-renn.

AVLYSNINGEN på Lillehammer kom som et resultat av det strenge norske innreiseregimet. Til slutt ble det for vanskelig for arrangørene å vente på de endelige rammene for hvordan utenlandske skiløpere skulle komme seg til og fra Norge.

Uansett særordninger for toppidretten vil det ligge slik usikkerhet i en smittestigning dels ute av kontroll. Ikke minst fordi norske helsemyndigheter er mer forsiktige med disse spesialavtalene enn de fleste andre europeiske landene.

Den forskjellen viser utviklingen rundt fotballandslaget der Bundesliga-proffene Erling Braut Haaland og Alexander Sørloth nå har fått klarsignal for å spille videre uten karantene etter turen til Oslo.

NETTOPP denne forsiktige linjen er det få som utfordrer i en pandemi der Norge relativt sett har lave smittetall. Det forklarer hvorfor vi foreløpig er alene om å avlyse renn i vår mest populære TV-idrett.

I de andre skinasjonene er det tilsynelatende mye viktigere å holde toppidretten i gang uansett stor smitte.

DENNE prioriteringen gjør at de tradisjonsrike rennene i Davos nå har fått klarsignal både fra regionale -og nasjonale sveitsiske helsemyndigheter, selv om landet er midt i en elendig smitteutvikling. Hele langrennsverdenen med skiløpere fra 32 nasjoner drar til Davos, mens viruset herjer verre enn noen gang:

  • Sveits har akkurat passert 10 000 smittede pr. dag med langt over 3 000 døde.

Det er mer enn ti ganger så stor coronaeffekt som Norge, selv med bare tre millioner flere innbyggere.

LIKEVEL blir idrett som underholdningsindustri beskyttet. Mens langrenn i Norge har de klart høyeste seertallene, er rennene i Davos helt avhengig av nasjonalhelten Dario Cologna for å trekke TV-publikum. Slik er det ikke langrenn som sport som får spesialbehandling. Det er hele den sveitsiske toppidretten.

Det samme kan skje i Tyskland der arrangørene av sprintrennet i Dresden regner med å avvikle de nye showrennene sine langs bredden av Donau akkurat som planlagt. Her får det internasjonale Skiforbundet (FIS) endelig beskjed på torsdag.

GÅR alt som ventet, betyr det en norsk tropp i charterfly til Mellom-Europa for å gi norske TV-seere underholdning de to siste helgene før jul. De strenge norske kantenebestemmelsene gjør at flere av disse løperne legger julefeiringen til Mellom-Europa i påvente av et eventuelt Tour de Ski.

Dette TV-høydepunktet med start i romjula, er ennå ikke trygt. Nå kommer rapportene fra kjente skisteder i Alpene om lokale arrangører som har mistet alt for mange av sine ivrigste hjelpere.

Også der blir skiidretten holdt oppe av trofaste slitere. Med ekstremt høye dødstall blant pensjonister er det populære italienske skiområdet Val di Fiemme hardt rammet. Der arrangeres både den flotte avslutningen av Tour de Ski og det svært populære turløpet Marcialonga.

UFORSIKTIG: Liverpool-stjerna Mohamed Salah skal ha blitt coronasmittet etter dette. Video: NTB / Abdallah.ali22. Vis mer

FORELØPIG er det bestemt at Marcialonga skal gjennomføres selv om antall deltakere muligens må begrenses. Det betyr uansett full TV-dekning av den norske langløpseliten i januar. I beste fall med Petter Northug på plass.

For det er TV-dekningen som nå skal reddes. I de nordiske landene sikrer disse inntektene mye av budsjettet, og gjør det viktig å få til et TV-innhold selv i en spesiell sesong.

DEN norske TV-sesongen innledes med Beitostølen til helga. Disse rennene har fått helsemyndighetenes klarsignal etter at det er innført et strengt smittevernregimet med et kraftig redusert startfelt. Nå er det bare plass til 40 kvinner og 80 menn; et uvanlig lavt antall norske toppløpere i en sport der antall proffe utøvere har økt kraftig det siste tiåret.

Så blir det sannsynligvis direkte TV-sending også fra enda en nasjonalt renn før jul. Den avlyste verdenscupkonkurransen på Lillehammer blir erstattet av et rent norsk felt.

Så høyt prioriteres det å få langrenn på TV også i et uår.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer