Håndball-EM i Sverige:

TV3- og NRK-kommentatorer reagerer før EM-finalen: - Noen ganger kommer du til arenaer som er håpløse

- Sitter for langt unna banen i finalearenaen.

KOMMENTATOR-DEBATT: Ekspertkommentatorene Øystein Havang (NRK, t.v.) og Geir Oustorp (TV3), sammen med kommentatorene Daniel Høglund (TV3)  og Patrik Rowlands (NRK).  Foto: Bjørn Langsem / DAGBLADET
KOMMENTATOR-DEBATT: Ekspertkommentatorene Øystein Havang (NRK, t.v.) og Geir Oustorp (TV3), sammen med kommentatorene Daniel Høglund (TV3)  og Patrik Rowlands (NRK). Foto: Bjørn Langsem / DAGBLADETVis mer
  • Norge - Nederland kl. 18

GÖTEBORG (Dagbladet): Finalespillet i håndball-EM arrangeres i store Scandinavium Arena i Göteborg som rommer over 12 000 tilskuere.

Men flerbrukshallen - som blant annet er ishockeylaget Frölundas hjemmebane - skaper hodebry. Ikke bare for landslagssjef Thorir Hergeirsson som var forbanna på grunn av kulde og trekk etter semifinalen.

Den enorme hallen skaper også utfordringer for rettighetshaverne TV3 og NRK som kommenterer direkte på TV og radio.

- Vi sitter for langt unna, sier NRK Radios kommentatorer Øystein Havang og Patrick Sten Rowlands til Dagbladet.

TV-kollegene i TV3, Daniel Høglund og Geir Oustorp, nikker.

- Noen ganger kommer du til arenaer som er håpløse. Sånn er det bare. Vi sitter for langt unna og som kommentator var det bedre i Helsingborg (gruppespillet). Det er ikke optimalt, men vi ser jo ikke så mye øverst fra Santiago Bernabeu (Real Madrids hjemmebane) heller, sier TV3-Høglund til Dagbladet.

Scandinavium brukes til både konserter, ishockey og håndball. Hallen sto klar 18. mai 1971 og er senere renovert i 2001 og 2006. Tilskuerrekorden er fra Whitney Houstons konsert i 1988. Da var 14 606 personer på plass.

Men de norske kommentatorene er ikke imponert.

- FOR LANGT UNNA:  Her er kommentatorene Øystein Havang (t.h.)og Geir Oustorp sammen med kommentatorene Daniel Høglund (t.v.) høyt oppe under taket i Scandinavium.  Foto: Bjørn Langsem / DAGBLADET
- FOR LANGT UNNA:  Her er kommentatorene Øystein Havang (t.h.)og Geir Oustorp sammen med kommentatorene Daniel Høglund (t.v.) høyt oppe under taket i Scandinavium. Foto: Bjørn Langsem / DAGBLADET Vis mer

- Ser en vegg

Standardstørrelsen på en håndballbane er 40 x 20 meter og i store Scandinavium blir det mye tomrom fra sidelinjene og til tribunene der publikum sitter.

NRKs og TV3s kommentatorer sammenlikner det med en løpebane rundt håndballbanen.

- Ja, der må jeg si akkurat som Drillo. Jeg synes det er håpløst med flerbruksarenaer. Det går også utover tv-bilder og produksjonen. På tv ser du bare en vegg før du ser publikum litt høyere på tribunen. Det er veldig kjipt, sier TV3s Høglund.

Høglund presiserer:

- Dette er ikke noe som holder oss våkne om natta. Vi er vant til litt rare håndballhaller, men skal vi være pirkete så må jeg si at vi kunne hatt bedre oversikt. I herrenes EM i Polen (januar i år) var det fantastiske bilder fra hallen i Krakow fordi det var en håndballhall. Det var nydelig, sier Høglund.

NRKs Øystein Havang spilte selv 187 landskamper og scoret solide 717 mål fra fra 1987 til 1997. Han ble overrasket da han ankom Göteborg-hallen fredag.

- Jeg tenkte faktisk på det med en gang jeg kom inn i hallen: «Her ser jeg dårligere». Jeg vet ikke om det går ut over kommenteringen, men det er vanskelig å se alt. Jeg måtte bruke skjermen mye. Jeg så landskamp her mellom Vest-Tyskland og Sverige i 1984. Det har ikke skjedd mye siden, sier Havang til Dagbladet med et smil..

Han fortsetter:

- I en ideell verden skulle vi sittet nærmere banen. Det er en grunn til at dommerne ikke sitter der vi sitter. Dommeren skal få med seg alt, sier den tidligere landslagsspilleren.

MYE TOMROM: Slik ser kampareneaen i  Scandinavium ut. Omtrent fra denne posisjonen kommenterer TV3 og NRKs utsendte.  Foto: Bjørn Langsem / DAGBLADET
MYE TOMROM: Slik ser kampareneaen i Scandinavium ut. Omtrent fra denne posisjonen kommenterer TV3 og NRKs utsendte. Foto: Bjørn Langsem / DAGBLADET Vis mer

- 40 meter unna

Kollega Patrick Sten Rowlands i NRK utdyper:

- Vi får ikke den nærheten til spillet som vi ønsker og ser ikke detaljer før vi får repriser på skjermen. Det gjorde vi i Helsingborg. Nå får vi et «supportersyn» på ting. Det er en sjarmerende, gammel hall og vi klarer å kommentere, men vi mister detaljer og tjuvtriks vi gjerne skulle fanget opp, sier Rowlands.

NRK-mannen har kommentert håndball på radio i flere mesterskap og drar sammenlikninger til VM i Danmark for ett år siden.

- Vi satt sikkert like høyt i finalearenaen Boxen. Men da satt vi 15 meter fra banen - og ikke 40 meter som vi gjør nå, sier Rowlands.

EHF svarer

Pressesjef JJ Rowland i Det europeisk håndballforbundet svarer følgende på misnøyen:

«EHF og medieparner Infront Sports & Media har gjennomført omfattende inspeksjoner og befaringer i forkant av mesterskapet for å sikre best mulige løsninger til krav om media-sitteplasser og kommentarplasser. Ingen arena er perfekt, men målet er alltid å tilby alle interessenter de beste forholdene med de mulighetene hver arena kan tilby. Vi tar selvsagt alle tilbakemeldinger i betraktning, og vil ta dette i betraktning for fremtidige arrangementer», skriver pressesjef Rowland i en epost til Dagbladet.

EM-finalen mellom Norge og Nederland starter klokka 18. Kampen vises på TV3.

Live-published photos and videos via Shootitlive