GIGANTISK MARKED: Sportsklær er en gigantisk marked og konkurransen er stor. Dagbladet har fått tilgang til rapporter fra de kinesiske fabrikkene som lager nesten alt av skiklær til det norske markedet. I samtlige rapporter avdekkes det massiv bruk av sosial dumping. Foto: Paul M. Walsh / AP / NTB Scanpix
GIGANTISK MARKED: Sportsklær er en gigantisk marked og konkurransen er stor. Dagbladet har fått tilgang til rapporter fra de kinesiske fabrikkene som lager nesten alt av skiklær til det norske markedet. I samtlige rapporter avdekkes det massiv bruk av sosial dumping. Foto: Paul M. Walsh / AP / NTB ScanpixVis mer

Tvangsarbeid, fagforeningsnekt og lønnsdumping - de ukjente sidene av norsk sportstøyindustri

FN-rapport slår alarm om fabrikker i Kina.

Har du allerede abonnement?   Logg inn

Dagbladet har fått tilgang til rapporter fra de største norske aktørene i skiklærmarkedet. Rapportene er fra de kinesiske fabrikkene som lager nesten alt av skiklær til det norske markedet. I samtlige rapporter avdekkes det massiv bruk av overtid, liten eller ingen frihet til å organisere seg og lønninger som er lavere enn den definerte levelønna for områdene de opererer i.

Prispress I tillegg har produsentene selv avdekket langt grovere forhold, som ulovlig arbeidskraft og FN-definert tvangsarbeid.

Det produseres ikke lenger avanserte skiklær i Norge. Det er for dyrt. I stedet har norske produsenter overlatt produksjonen til arbeidsmarkeder som holder en langt dårligere standard enn det vi ellers ville godtatt.

Dagbladet Pluss – mer av virkeligheten

  • Over 250 kvalitetsartikler hver måned
  • Prisvinnende reportasjer og avsløringer
  • Premium artikler innen stoffområder som bil, båt, trening, samliv, vin og reise
  • Tilgang til hele papiravisen og Magasinet PC/Mac, mobil og nettbrett
  • Tilgang til Dagbladets avisarkiv - fra 1869 til i dag
  • *Abonnementet fornyes automatisk til ordinær pris: Uke kr 45,- Måned kr 79,- Kvartal kr 199,- År kr 729.
  • Ved å abonnere på Dagbladet Pluss, godtar du våre kjøps- og bruksvilkår.
  • Abonnementet har ingen bindingstid. Du kan si det opp når som helst.

Betal trygt med Visa eller Mastercard.

Har du allerede abonnement?
Logg inn