Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Tvil om Kina bør få delta i svømme-VM

PERTH (NTB-AFP-Reuters): Etter at australske tollere avslørte at et medlem av det kinesiske svømmelaget til VM i Perth forsøkte å smugle veksthormoner inn i landet, er det sådd tvil om kineserne i det hele tatt bør få delta i mesterskapet. Den australske treneren Forbes Carlile mener at det eneste rette å gjøre er å sette kineserne på første fly tilbake til Kina igjen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

En talsmann for tollvesenet i Sydney, der smuglerforsøket ble avslørt, sier at stoffet HGH, som ble funnet i 13 ampuller i en termos og er et veksthormon, foreløpig ikke er analysert. Dersom det viser seg at ampullene virkelig inneholder dette hormonet er saken alvorlig, for det er da snakk om et stoff som er ulovelig å innføre i Australia uten spesiell medisinsk tillatelse.

- Når et medlem av et lag blir tatt med så store mengder dopingmidler, burde hele laget utelukkes fra mesterskapet, sa Forbes Carlile etter avsløringen torsdag. Han er medlem av det internasjonale svømmeforbundets antidopingkomité for trenere.

I fare

Medlemmene av den kinesiske troppen som ble sjekket av tollvesenet i Sydney ble avhørt etter avsløringen av de 13 ampullene med veksthormoner, men de rakk likevel flyet sitt videre til Perth.

Saken har skapt voldsomt oppstyr i VM-byen, naturlig nok, og det er ingen tvil om at avsløringen har satt den kinesiske VM-deltakelsen i fare. Den har også ført det internasjonale svømmeforbundet opp i en ny kontroversiell dopingsak.

Etter at syv medlemmer av det kinesiske svømmelandslaget testet positivt på anabole sterioder like før Asia-mesterskapet i 1994, ble det spekulert i at de kinesiske framgangene i svømming bygde på doping. Bare to måneder før avsløringen i Japan for snart fire år siden, hadde de kinesiske svømmerne på kvinnesiden vunnet 12 av 16 gullmedaljer under mesterskapet i Roma. Spekulasjonene ble ikke mindre etter at flere av de kinesiske svømmerne satte rekorder i et stevne i Shanghai i oktober.

Gjemte ansiktet

Første del av den kinesiske troppen kom til Perth for et par dager siden, og flere av de kinesiske VM-deltakerne var på trening da nyheten om dopingavsløringen på flyplassen i Sydney ble kjent.

Da de kom tilbake til hotellet sitt etter treningen gjemte de ansiktene sine for alle journalister og fotografer som var på plass utenfor hotellet. Ingen av deltakerne ønsket å gi noen kommentarer til det som var skjedd; de gikk inn på hotellet uten å si et ord.

Alle fordømmer det kinesiske smuglerforsøket, men de aller fleste ønsker å vente på resultatet av analysene av det beslaglagte stoffet før de vil si noe mer om hva konsekvensene bør bli. Likevel virker det temmelig sannsynlig at den kinesiske VM-deltakelsen henger i en tynn tråd. Det er i hvert fall alle observatørene i Perth enige i.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!