Tviler på Åge

Egil «Drillo» Olsen tviler på om Åge Hareide er rette mann for å videreutvikle den gjennombruddshissige stilen til Norge. Drillo mener Nils Arne Eggen vil være et mer visjonært valg.

Drillo har lenge vært sikker på at Åge Hareide skulle bli mannen som tok over etter Nils Johan Semb.

- Dette har vært mitt tips lenge før han ble aktuell, sier Drillo.

Men mannen som skapte det norske fotballunderet på 90-tallet, er ikke så sikker på om Hareide er det riktige valget.

- Jeg er i tvil om han er rette mann til å utvikle den gjennombruddshissige stilen videre, men han må jo være midt i blinken for media - både på godt og vondt, sier Drillo til Dagbladet.

Kunne vært verre

Drillo understreker på det sterkeste at han ikke ser på Hareide som et ulykkelig valg.

- Det er veldig viktig for meg å presisere at jeg ikke er negativ til Åge. Det finnes mange verre kandidater enn ham, ikke minst disse utlendingene det har vært snakk om.

- Som Guus Hiddink (trener PSV Eindhoven i dag)?

Heller Eggen

- Oj, oj, oj. Uff!

For Drillo er det helt sentralt at Fotballforbundet nå ikke skifter fullstendig retning når det gjelder fotballfilosofien.

- Med valget av Åge så gjør de ikke det. Han representerer ikke noe brudd på tradisjonen fra meg og Nils Johan, sier Drillo.

Men Drillo skulle helst sett en annen kollega i jobben.

- Dette har jeg snakket med Nils Arne Eggen om. Det handler om visjoner og det å kunne tilpasse seg den fotballen som skal spilles om fem-ti år. Der er jeg litt i tvil om Åge. Jeg ser på Nils Arne som litt mer visjonær enn Åge, sier han.

- Hvordan mener du landslaget bør tilpasse seg framtidas fotball?

- Dette har jeg tidligere uttrykt i debatter der media ikke har vært tilstede. På 90-tallet var stram defensiv organisering en suksessfaktor for oss. Vi kan fremdeles utvikle oss videre her. Det er tendenser til at vi sakker akterut i dag og må fremdeles jobbe for å være i front her. Men det er ikke der vi må gå videre nå.

Drillo tror nemlig de største gevinstene kan hentes med ballen i laget.

- Det viktigste nå er å utvikle overgangsspillet. Der er de beste lagene ganske dårlige ennå, og der er det mulig å komme i front, sier han.

Mer på fot

Og selv om mannen bak de fleste Flo-pasningene under Drillo - Stig Inge Bjørnebye - er aktuell som assistenttrener for Hareide, så ser ikke oppfinneren sjøl på langpasningen som viktig i framtida.

- Overgangsspillet må utvikles mer effektivt enn nå. Her er langpasningen mer perifer. Utviklinga går i retning mer spill på fot enn på 90-tallet. Men her snakker vi om spill på fot uten å gi avkall på gjennombruddshissigheten, for eksempel som Arsenal på sitt beste, sier Drillo.

Dette er fotball som krever individuelle ferdigheter på aller høyeste nivå. Noe som i dobbeltkampen mot Spania for de fleste sto krystallklart at dagens norske spillere mangler.

Men Drillo tror ikke det behøver å fortsette slik.

- De individuelle ferdighetene går bare én vei. De blir bedre og bedre. Vi ligger litt tilbake for de beste, og kan aldri bli verdensledende. Men om fem-ti år kan vi være veldig nær. Det så jeg da jeg ledet G-19 landslaget i sommer. Med unntak av Portugal hadde vi ferdigheter på høyde med alle, sier Drillo.

ELDST ER BEST: Drillo foretrekker Nils Arne Eggen (t.h) framfor Åge Hareide som norsk landslagssjef.
BALLEN I LAGET: Egil Olsen mener Norge har de største utviklingsmulighetene med ballen i laget, uten at det går ut over gjennombruddshissigheten - og trekker fram Arsenal på sitt beste som et godt eksempel.