BLE STOPPET AV KNESKADENE: Ole Gunnar Solskjær måtte legge opp i 2007, etter å ha slitt med kneproblemene i mange år. Her er han på krykker etter en forberedende operasjon i Göteborg i 2004.
Foto: Daniel Sannum Lauten/Dagbladet
BLE STOPPET AV KNESKADENE: Ole Gunnar Solskjær måtte legge opp i 2007, etter å ha slitt med kneproblemene i mange år. Her er han på krykker etter en forberedende operasjon i Göteborg i 2004. Foto: Daniel Sannum Lauten/DagbladetVis mer

Tviler på at United feilbehandlet Solskjær

Hargreaves slaktet klubbens medisinske apparat i dag .

(Dagbladet): Owen Hargreaves' knallharde kritikk av den medisinske oppfølgingen i Manchester United har naturligvis skapt overskrifter i dag.

30-åringen følte han ble behandlet som et «forsøksdyr», og at injeksjonene han fikk forverret kneproblemene ytterligere.

En annen United-spiller som strevde fælt med kranglete knær - og som til slutt måtte legge opp på grunn av det - var Ole Gunnar Solskjær.

Nordmannen var gjennom til sammen sju kneoperasjoner fra 2003 til han la opp i 2007.

- Fikk optimal behandling
Olympiatoppen-lege og knespesialist Lars Engebretsen - som også sitter i styret ved den amerikanske forskningsklinikken der Hargreaves ' karriere ble reddet - har selv vært med på å vurdere Solskjærs kne.

Han mener 38-åringen ble tatt godt vare på av Uniteds medisinske apparat.

- Jeg mener han fikk den optimale behandlingen, og jeg tror Ole Gunnar vil si det samme. Jeg er litt overrasket over at Hargreaves sier han ikke har fått god nok behandling. Han kan jo ha rett i det, men jeg opplevde United som svært profesjonelle. Disse lagene er vanligvis avhengig av å sende utøverne sine til ekspertisen, og jeg har inntrykk av at United har vært flinke til akkurat det, sier Engebretsen.

I 2004 gikk Solskjær gjennom en brusktransplantasjon hos den svenske legen Lars Peterson. Men selv om han kom tilbake på banen, og scoret 12 mål i sin siste sesong for United, sa knærne stopp til slutt.

Men Engebretsen tror ikke United kan klandres for det.

- Om du spurte Ole Gunnar selv, vil jeg tro han sa han fikk veldig god behandling. United søkte en «second opinion» flere steder, blant annet hos oss. Og Lars Peterson er en guru innenfor sitt fag, sier han.

United varsler uttalelse
Nåværende landslagslege Thor Einar Andersen hadde mye kontakt med United i den tida da Solskjær trøblet med knærne sine. Heller ikke han mistenker storklubben for å mangle kunnskap på oppfølgingen av skadeplagede spillere.

KRITISERER GAMLEKLUBBEN: Owen Hargreaves gikk skadet i tre år i Manchester United, men var tilbake med scoring for byrival City på onsdag. Foto:  AFP PHOTO/ANDREW YATES
KRITISERER GAMLEKLUBBEN: Owen Hargreaves gikk skadet i tre år i Manchester United, men var tilbake med scoring for byrival City på onsdag. Foto: AFP PHOTO/ANDREW YATES Vis mer

- Jeg har gode erfaringer med det som skjer. Inntrykket er at det er lett å kommunisere med dem, at de har bra kunnskap, og at de søker til eksperthjelp når det er behov for det. Mitt råd til alle spillere er å sikre seg i kontrakten at du har rett til å søke en «second opinion» i forhold til tilstander som drar ut i tid, sier Andersen.

Solskjærs rådgiver og nære venn, Jim Solbakken, vil ikke uttale seg på vegne av kompisen. Men på generelt grunnlag sier han følgende:

- Jeg har jobbet med United i 15 år, og av alle klubber jeg har vært borti på øyriket har United ligget lengst framme på medisin.

Sir Alex Ferguson har varslet at klubben vil komme med en uttalelse seinere i dag, men han understreket at det det medisinske apparatet er en av hovedårsakene til Uniteds suksess.

Lars Engebretsen mener det er viktig at spillere på høyt nivå ikke stoler blindt på helseapparatet i klubbene.

- Av og til kan det bli en diskusjon om hvor lojaliteten ligger: Hos laget eller hos pasienten. I all hovedsak vil det selvfølgelig være pasienten, men i flere saker fra troppidretten i Europa og USA har det hendt at legene er blitt presset av eiere og trenere for at spilleren skal komme raskt tilbake. Derfor er det viktig å både ta ansvar for egen helse, og at klubben søker hjelp utenfra hos de beste folkene i tilfeller hvor det er snakk om langtidsskade.

Omdiskuterte injeksjoner
Hargreaves-skaden var ikke helt lik som Solskjær, ettersom engelskmannen  i første rekke har hatt problemer med såkalt jumper's knee. I starten fikk han flere injeksjoner av United-legene, injeksjoner som ifølge Hargreveas var direkte ødeleggende.

- Slike injeksjoner er ikke uvanlige når det gjelder jumper's knee. Det kan være kjempeplagsomt, og norske eliteutøvere har også hatt det. Det er veldig vanskelig å behandle, fordi det ikke bare er senen som er skadet, men også brusken i kneet er affisert. Da vil injeksjonen i seg selv gjøre det bedre, men i kombinasjon med forskjellige type trening. En del leger bruker kortison og bedøvelse i senen når det går en stund uten at ting skjer, og det er ikke bra, sier Engebretsen.

Han opplyser at det er kommet en ny injeksjonsbehandling de siste årene, som er blitt benyttet i toppidretten de siste årene, og som Hargreaves trolig også har fått erfare.

- Jeg skriver faktisk en artikkel om det nå. I blodet har vi blodplater, og inni dem er det masse oppkonsentrerte vekstfaktorer som gjør at sener, muskler og brusk gror fortere. Den nye behandlingen er at man tar en blodprøve av pasienten, ti milliliter blod, kjører det inn i en sentrifuge og konsentrerer opp disse blodplatene. Deretter injiserer man det i og rundt en sene. Det er sikkert det man har gjort med Hargreaves også. Det har vært veldig mye diskusjon rundt det, og i USA og Europa har det vært massiv bruk de siste tre, fire årene, for å komme raskere tilbake. Problemet er at man må ta det med ro, og kombinere injeksjonene med riktig trening. 

- Svært imponerende om han kommer tilbake
Engebretsen sier han kjenner godt til Hargreaves-saken gjennom Richard Steadman, som opererte 30-åringen og uttalte at knærne hans var de verste han hadde sett i sine 35 år i bransjen.

KJENNER TIL BÅDE HARGREAVES- OG SOLSKJÆR-SAKEN: Olympiatoppen-lege og knespesialist Lars Engebretsen. 
Foto: Erik Johansen / SCANPIX .
KJENNER TIL BÅDE HARGREAVES- OG SOLSKJÆR-SAKEN: Olympiatoppen-lege og knespesialist Lars Engebretsen. Foto: Erik Johansen / SCANPIX . Vis mer

Han tror Hargreaves - som altså ble gitt opp av United - har gode sjanser for et vellykket comeback.

- Når det gjelder Hargreaves er det ikke en superalvorlig skade, du har god mulighet til å komme tilbake hvis senene tilheles.

- Ikke en alvorlig skade?

- Det er en alvorlig skade i idrett, men ikke en skade som kan gjøre at du blir invalid framover. Det er ikke noe fare for at han vil plages i det sivile liv etter at karrieren er over. Sånn sett er det ikke noen krise, det er bare jævla vanskelig å spille fotball med det.

- Etter å ha vært ute i tre år - hvor imponerende vil det være om han kommer tilbake for fullt etter å ha passert 30 år?

- Det vil være svært imponerende. Det er veldig få som orker å gjøre det, mange har gode betingelser og god forsikring, sier Engebretsen.

GODT INNTRYKK AV UNITED: Landslagslege Thor Einar Andersen. 
Foto: Aleksander Andersen / Scanpix
GODT INNTRYKK AV UNITED: Landslagslege Thor Einar Andersen. Foto: Aleksander Andersen / Scanpix Vis mer