Tviler på drøy spådom: - Utopisk

Det virker nesten utenkelig at Erling Braut Haaland (21) ikke blir en suksess i Manchester City. Er det i det hele tatt noe som kan gå galt?

MED FLAGGET PÅ BRYSTET: Norges Erling Braut Haaland under fotballkampen i Nations League mellom Norge og Sverige på Ullevaal Stadion. Foto: Beate Oma Dahle / NTB
MED FLAGGET PÅ BRYSTET: Norges Erling Braut Haaland under fotballkampen i Nations League mellom Norge og Sverige på Ullevaal Stadion. Foto: Beate Oma Dahle / NTB Vis mer
Publisert

- I utgangspunktet er det veldig få fallgruver. Han er en av verdens beste spisser som kommer til en av de beste klubbene med den aller beste manageren. Han har byttet klubb flere ganger og gjort det bra, men dette er et stort steg. Han kommer til en klubb som er forventet å vinne alle kamper, og det er nytt, sier Viaplays Premier League-kommentator Kasper Wikestad til Dagbladet.

Wikestad legger til at man aldri kan vite hva skjer før man sitter med fasiten i hånda. Samtidig peker eksperten på at Haaland kommer til et lag der samtlige spillere er store stjerner, og som har spilt uten spiss i mer eller mindre to sesonger.

- De må spille på en litt ny måte når Haaland kommer inn. Det er tilpassing for Haaland, lagkompisene og Guardiola. Det kan definitivt bli en utfordring. Når det er sagt, klarer jeg ikke å se altfor mange muligheter for at dette skal gå dårlig, mener Wikestad.

PROFIL: Viaplay-kommentator Kasper Wikestad. Foto: Shad Madian / Dagbladet
PROFIL: Viaplay-kommentator Kasper Wikestad. Foto: Shad Madian / Dagbladet Vis mer

- Ganske utopisk

Etter en lang tids spekulasjoner ble Haaland i juni omsider klar for Manchester City. Den norske spissen har bøttet inn scoringer for klubblaget Borussia Dortmund, en trend han har videreført for det norske landslaget.

Mye av det samme kan man si om Romelu Lukaku, som tidvis herjet for Inter, men som likevel ikke fant seg til rette i Chelsea etter milliardovergangen i fjor sommer. Nå linkes Lukaku vekk fra Stamford Bridge, men TV 2s mangeårige Premier League-ekspert Erik Thorstvedt tviler på at Haaland vil lide den samme skjebnen.

- Det er ingen selvfølge at det blir en kjempesuksess. Det er enkelte spillere som Erling og Kylian Mbappé der alt tilsier at dette kommer til å gå bra, men jeg tippet at Lukaku skulle bli toppscorer i Premier League. «Dette er akkurat den brikken Chelsea mangler», tenkte jeg, men så skjedde det bare ikke. Så det er ikke så enkelt.

Han fortsetter:

- Vi har hatt noen interne veddemål på hvor mange mål Haaland kommer til å score, noen ligger oppe i 40 mål, men det tror jeg er ganske utopisk. Det tror jeg ikke kommer til å skje på 38 ligarunder, men at han i en skadefri sesong kan score 25 mål er jeg ganske overbevist om, forteller Thorstvedt til Dagbladet.

Han legger til at Haaland har slitt med skader de siste åra. Ifølge Thorstvedt har den tidligere Molde-spissen mistet rundt 25 prosent av kampene de siste sesongene etter trøbbel med kroppen.

- Selvfølgelig er det utfordringer. Det å score mye mål i Premier League er nok litt vanskeligere enn det er i Bundesliga. Det er flere eksempler på at store overganger sjelden blir så bra som man tror. Den største utfordringen er nok at Manchester City spiller på en litt annen måte, men det er kanskje mer Guardiolas utfordring enn for Erling.

I STUDIO: TV 2-ekspertene Yaw Amankwah og Erik Thorstvedt. Foto: Eivind Senneset/TV 2
I STUDIO: TV 2-ekspertene Yaw Amankwah og Erik Thorstvedt. Foto: Eivind Senneset/TV 2 Vis mer

Ikke på samme nivå

Thorstvedt mener samtlige av Manchester Citys offensive spillere har ekstremt god nærteknikk, men at Haaland ikke er på samme nivå som Phil Foden, Jack Grealish & Co. TV 2-profilen spør seg blant annet om hvor mange flere mål de lyseblå kan score og hvor mye bedre de egentlig kan bli.

- Det er en utfordring, men når det er sagt er jeg rimelig trygg på at dette kommer til å gå bra. Det snakkes om hvor mange mål han kan score, men en suksessfull sesong betyr først og fremst hva kan laget prestere - og hvor mange trofeer de kan vinne, sier han og fortsetter:

- Hvis Erling er med på å gjøre at Manchester City vinner Champions League, har den overgangen vært en suksess, uavhengig om han bare scorer elleve i Premier League, konkluderer Thorstvedt.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer