Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Tviler på Grimseths forklaring

SYDNEY/OSLO (Dagbladet): Her ruver Stian Grimseth (28) øverst på pallen etter seieren i Norway Open på Vigrestad 2. september. Da var han bare lykkelig. Den positive dopingprøven fra samme stevne, sendte i går tungvekteren rett mot stupet. Ikke alle tror ubetinget på Grimseths unnskyldninger.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I går holdt toppidrettssjef Bjørge Stensbøl og hovedlege Sverre Mæhlum krampaktig fast på støtten til Grimseth. De har valgt å tro på Grimseths forklaring om at han kjøpte preparatet ribose på Lanzarote etter den nest siste dopingtesten 1. august. Grimseth påstår at den positive dopingtesten på nandrolon bare kan stamme fra dette preparatet.

Det var dopinglaboratoriet på Aker sykehus som analyserte Grimseths positive dopingprøve. Overlege Kåre Birkeland på Aker sykehus er ikke like sikker som toppsjefene som i går svarte unnvikende om det som blir en dopingskandale om dagens B-prøve er positiv. Birkeland presiserer at han uttaler seg generelt, men sier likevel:

- Det virker underlig og merkelig at utøveren skylder på dette preparatet.

Uten nandrolon

Birkeland framholder at ribose er et sukkerprodukt. Preparatet hjelper kroppen til å restituere seg.

Og skal ikke inneholde nandrolon. I alle fall ikke vanligvis.

Dette er nandrolon

  • Nandrolon er et anabolt steroid. En annen betegnelse er 19-nortesteron.
  • Nandrolon produseres naturlig i kroppen i små mengder. Det finnes forskning som antyder at det anabole steroidet kan produseres naturlig i kroppen i større mengder enn normalt.
  • I utlandet kan nandrolon kjøpes i pulver-, kapsel- og tablettform. Her i landet er det bare tilgjengelig i flytende form, som injeksjonspreparat. Nandrolon finnes også i diverse kosttilskudd.
  • Linford Christie, Merlene Ottey, Svetlana Smirnova, Dieter Baumann og Petr Korda er tidligere tatt med nandrolon.

Ifølge Mæhlum kontaktet Grimseth Toppidrettsenteret for å sjekke innholdet i pakningen.

Grimseth slo seg til ro med forsikringen om at ingen av de oppgitte substansene sto på dopinglista.

- Men vi vet at mange kosttilskudd inneholder stoffer som ikke er oppgitt på pakningen. Og vi vet også at det er mulig å få for høy konsentrasjon av ulovlige stoffer i urinen selv om stoffene ikke er oppgitt i kosttilskuddets innholdsfortegnelse, sier Birkeland til Dagbladet.

Spiser for mye

Birkelands pekefinger har tydeligvis de dopingkyndige på Toppidrettssenteret oversett. Med ytterst få unntak er B-prøvene reine formaliteter for å bekrefte A-prøven. Grimseth hadde mer enn tre ganger lovlig nandrolondose i urinen.

Viser Grimseths teori om ribose seg å være riktig, handler det om en giganttabbe der rutiner har sviktet.

Viser Grimseths teori seg å være feil - at det ulovlige nandroloninnholdet i urinen ikke stammer fra ribose - ja, da er saken enda verre.

For hvordan fikk han i seg de ulovlige substansene da?

- Utøverne har et stort ansvar for hva de putter i seg. På et generelt grunnlag vil jeg si at toppidrettsutøverne bruker for mange kosttilskudd, sier Birkeland.

Dette er ribose

  • Ribose beskrives som et karbohydrat (eller sukker) som finnes i alle levende celler, og som er avgjørende i produksjonen av ATP, molekylet som gir musklene og hjertet energi.
  • Ribose ble først nylig tilgjengelig som et kosttilskudd, fordi det kostet for mye å produsere. Nå er det tilgjengelig i store mengder og reseptfritt.

Videre opplyses det at ribose kan være et avgjørende tilskudd for utøvere av en rekke idretter. Det nevnes spesielt vektløfting, sprint, amerikansk fotball, basketball, fotball, triathlon og sykling.

  • En nettbutikk opplyser at ribose hjelper til med å regulere insulin og øker ATP-produksjon slik at musklene henter seg raskere. Dermed blir det lettere å bygge muskler.
  • Ikke noe sted står det at ribose kan være skummelt med tanke på dopingtester.
VINNER: Stian Grimseth med jernet over hodet på Vigrestad. Da hadde han nandrolon i blodet.