Tviler på Ndures passive cannabis-røyking

Sprinter kan få strengere straff.

Jaysuma Saidy Ndure, sprinteren og kongepokalvinneren som er tatt for bruk av cannabis, kan få strengere straff enn advarsel, skriver Aftenposten.

Anders Solheim som er daglig leder av Antidoping Norge, forteller at det er flere ting som må utredes før det kan gjøres konklusjoner i saken.

En av disse sakene er om det er det norske eller gambiske friidrettsforbundet som hadde ansvaret for løperen da han avla den positive testen 28. juni.

Det er det er det norske forbundet som er ansvarlig, kan saken tas opp igjen i Norge, hvis det er grunnlag for det, og da kan løperen få strengere straff enn det Det internasjonale friidrettsforbundet har lagt opp til.

Flere eksperter stiller seg tvilende til om passiv røyking kan gi utslag i dopingtester, for det er nettopp passiv røyking Ndure mener han har vært utsatt for.

- På generelt grunnlag kan jeg si at passiv røyking kan gi utslag på slike tester i ekreme tilfeller. Og det kan også bli værende i kroppen i flere dager, sier Antidoping Norges medisinske sjef Per Wiik Johansen til Aftenposten.

Og legger til:

- Men testene er utformet slik at de skal unngå at passiv røyking slår ut.

NORGES RASKESTE MANN: Det stilles spørsmålstegn ved Jaysuma Saidy Ndures forklaring etter den positive cannabis-testen. Foto: Scanpix
NORGES RASKESTE MANN: Det stilles spørsmålstegn ved Jaysuma Saidy Ndures forklaring etter den positive cannabis-testen. Foto: Scanpix Vis mer

Dette er et spørsmål Antidoping Norge må ta stilling til dersom saken blir behandlet i Norge.

Foreløpig prøver Antidoping Norge og Norges Fri-idrettsforbund å få svar på en rekke uklare spørsmål i denne saken, men på nettsidene til Det internasjonale friidrettsforbundet (IAAF), står det at Ndure har fått en offentlig advarsel etter den positive prøven.

Sportssjef Ketil Tømmernes i Norges Fri-idrettsforbund sier at han legger saken død til etter at VM i Osaka er over, men at Ndure-saken vil få et etterspill virker helt klart.

(NTB/Dagbladet.no)