Tviler på Solskjærs kne

Landslagslege Thor Einar Andersen tviler på at Ole Gunnar Solskjær blir helt frisk i kneet bare ved å trene. Men foreløpig nekter Solskjær å vurdere en ny operasjon.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

ULLEVAAL (Dagbladet): Denne uka er Ole Gunnar Solskjær med i landslagstroppen for første gang siden i fjor høst. Men mer står på spill enn resultatet mot Russland. Før treningen ba Solskjær Dagbladet om å snakke med Thor Einar Andersen om status for det opererte høyrekneet. Hvilket vi gjorde etter treningen:

- Han har vel følt at det ikke har vært optimalt helt siden januar. Nå må han ta en beslutning om han skal fortsette å la kneet ikke fungere hundre prosent eller om han skal gjøre noe med det, sier Andersen til Dagbladet.

- Hva kan eventuelt gjøres?

- Da må han gjøre en operasjon, en såkalt brusktransplantasjon. Det har vi ikke bestemt ennå, men det er egentlig det som for så vidt gjenstår.

- Burde vært frisk

Det var 23. august i fjor mot Wolverhampton at Ole Gunnar Solskjær fikk den stygge vridningen i høyrekneet som spolerte sesongen. 14 dager seinere slo han opp igjen skaden på nytt i bortekampen mot Bosnia. Han opererte vekk brusk i kneet 23. september, og var borte fra fotball i mange måneder. Enkelt forklart er «støtdemperen» mellom knekula og leddbenet borte. De to knoklene gnisser på hverandre og skaper smerter. Siden begynnelsen av mars har Solskjær spilt kamper for Manchester United - uten å være helt bra i kneet. Thor Einar Andersen har fulgt groprosessen nøye.

- Kan han ikke bli hundre prosent frisk slik kneet er i dag?

- Det har i alle fall ikke vært hundre prosent ennå.

- Burde han vært hundre prosent frisk i forhold til operasjonen i fjor høst?

- Ja, det burde han vært nå.

- Kan Solskjær gjøre noe treningsmessig i sommer for å unngå ny operasjon?

- Nei, han har vært kjempeflink til å trene. Han restituerer etter trening og trener styrke ved siden av. Han har gjort det han kan gjøre.

- Blir han bedre av å spille kamper slik han gjør nå?

- Nei, men det blir heller ikke så mye verre av å spille.

- Mener du at en ny operasjon er det beste alternativet for at Solskjær skal komme tilbake til gammelt nivå?

- Det tror jeg ikke at jeg vil svare på nå. Det får vi bruke disse dagene til å ta en endelig beslutning om. Vi skal ta MR nå, og det er Ole Gunnar som tar den endelige beslutningen.

- Når må han ta beslutningen om å operere for å være klar til Italia-kampen 4. september?

- Det er allerede for seint.

- Betyr dette at Solskjær er fryktelig usikker i forhold til Italia-kampen?

- Han spiller for United, og da kan han spille for Norge. Men velger han å gjøre noe kirurgisk, så kan han ikke spille mot Italia.

Vil ikke

Noen minutter seinere hadde Thor Einar Andersen tydeligvis informert Solskjær om samtalen med Dagbladet. Andersen kom ut og ba Dagbladet komme inn i gangen utenfor garderoben. Solskjær kom så ut, og ga til kjenne en helt annen oppfatning enn legen av sin egen skadesituasjon.

- Jeg fortsetter å gjøre som nå, men jeg kommer til å snakke med Thor Einar, Lars Engebretsen og Lars Pedersen om å få et program i løpet av sommeren der jeg har seks uker fri.

- Kan det bli aktuelt å ta en bruskoperasjon?

- Ikke slik det ser ut nå.

- Legene sier du egentlig burde vært frisk nå?

- Er jeg ikke frisk?

- Legen her sier at du ikke er hundre prosent frisk?

- Nei, jeg er ikke hundre prosent rehabilitert, men det er ikke snakk om en ny operasjon.

- Legen mener at du burde vært frisk nå fordi det har gått så lang tid siden operasjonen?

- Det er et legesynspunkt, og da får han stå for det. Men for meg er det uaktuelt å operere nå. Jeg har snakket med Neil Wood, som er en av unggutta i United. Han har hatt samme type skade som meg, og han sa at han kjente litt til skaden i åtte- ni måneder. Etterpå gikk det bort. Spørsmålet er om jeg skal trene fotball i sommer. Jeg tror kanskje jeg skal være borte fra fotball og trene styrke og alternativt.

- Hva om det bare er en operasjon som kan få deg hundre prosent frisk igjen?

- Jeg prøver å komme meg tilbake til maksnivå gjennom en veldig god treningssommer med fotballfri.

- Om det ikke funker?

- Da må andre ting vurderes.

Viktig sesong

For Solskjær har det vært en frustrerende sesong. I går sa han til pressen at han ser for seg å spille fotball til han er 35 år - i EM-sluttspillet i 2008. Det kan han selvfølgelig bare glemme om kneet ikke fungerer hundre prosent. På Solskjærs nivå holder det bare ikke i lengden å levere 80- 90 prosent av varene. Dette vet selvfølgelig Solskjær, som har to år igjen av kontrakten og sånn sett kan begynne å diskutere forlengelse med United i løpet av neste år - om han spiller godt. En ny kneoperasjon vil bety nye måneder - opp til ett år - på skadelista. Det er derfor til å skjønne at Solskjær tviholder på håpet om å bli fullt restituert uten nye inngrep.

For landslagssjef Åge Hareide er det hele veldig greit:

- Vi har mest nytte av Ole Gunnar når han er hundre prosent frisk. Og det har vel United også.

LANGT AVBREKK: En ny kneoperasjon vil bety nye måneder - opp til ett år - på skadelista for Ole Gunnar Solskjær. Og det er ikke bra for karrieren.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer