Tviler sterkt på EM-medalje uten Lunde

TV 2-ekspert om Norges sjanser.

VARSLER NEDTUR: Katrine Lunde står ikke i mål for Thorir Hergeirsson og Norge i EM. Det svekker Norge kraftig, mener ekspert. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix
VARSLER NEDTUR: Katrine Lunde står ikke i mål for Thorir Hergeirsson og Norge i EM. Det svekker Norge kraftig, mener ekspert. Foto: Lise Åserud / NTB scanpixVis mer

Norge må klare seg uten Katrine Lunde og Heidi Løke i EM. TV 2s ekspert Bent Svele tror ikke håndballjentene kan ta medalje uten stjerneduoen.

Lunde venter sitt første barn i mars og tar sikte på å komme tilbake i tide til VM i 2015. Det betyr at EM i desember går uten det mange regner som verdens beste keeper.

- Det betyr ekstremt mye, og jeg har vanskelig for å tro at Norge kan ta medalje, sier Bent Svele til NTB.

Han kommenterer håndball for TV 2 og følger det norske laget tett.

I Lundes fravær er det Kari Aalvik Grimsbø som tar over plassen som førstekeeper. Hun hadde et glimrende OL i 2012, men er nylig tilbake etter å ha blitt mor.

- Hun var glimrende i OL i London, men har vært ute etter fødsel. Vi får se om hun kommer tilbake til sitt gamle nivå. Det mye handler om er autoriteten til Lunde og den respekten motspillerne har for henne. Det er det ingen andre som har, kanskje bortsett fra Cecilie Leganger, sier Svele.

Mangler også Løke Fra før har Heidi Løke, som har herjet i flere mesterskap fra sin strekposisjon, tatt en landslagspause for å prioritere familien.

- Målvakten er viktigst, uten henne hadde ikke Norge vunnet alle medaljene. Jeg vet ikke hvor endelig det er med Løke, men det er et voldsomt tap, sier han.

I Løkes fravær er det vanskelig å se hvem som skal ta opp arven på strek. Marit Malm Frafjord er på vei tilbake etter et langt skadeavbrekk, men det er tvilsomt at hun kan spille EM. Isabel Blanco har gitt seg på landslaget.

Svele nevner Pernille Wibe og Maren Gundersen som mulige alternativer på strek i EM.

- Men vi snakker om Frafjord, Løke og Blanco. Når de kommer til mesterskap, er de forberedt. De som spiller mesterligahåndball er det, de fra eliteserien er ikke det. Det er de harde faktaene, sier han.

Skuffende VM I VM i fjor skuffet Norge med kvartfinaleexit og 5.-plass. Svele tror motstanderne har begynt å gjennomskue det tidligere så dominerende norske laget.

- Norge har et veldig sterkt kollektiv, men det er tuftet på god målvakt og kontringer. Defensivt er Norge svekket, og motstanderne har begynt å finne ut av det offensive spillet, sier Svele.

Årets EM spilles i Ungarn og Kroatia fra 7. til 21. desember. Norge spiller i den ungarske byen Debrecen i gruppe med Danmark, Ukraina og Romania.

(NTB)