FIKK SPONTANTILBUD OM JOBBEN: Svennis ble landslagssjef for Elfenbenskysten fordi han tilfeldigvis var på Sør-Korea - Elfenbenskysten i London, og fikk spørsmål om han var ledig, ifølge Afrika-ekspert Stig Torbjørnsen. En uke senere var svensken ansatt.  EPA/JEAN-CHRISTOPHE BOTT
FIKK SPONTANTILBUD OM JOBBEN: Svennis ble landslagssjef for Elfenbenskysten fordi han tilfeldigvis var på Sør-Korea - Elfenbenskysten i London, og fikk spørsmål om han var ledig, ifølge Afrika-ekspert Stig Torbjørnsen. En uke senere var svensken ansatt. EPA/JEAN-CHRISTOPHE BOTTVis mer

- Tvilsomt om Svennis har lært seg navnene til spillerne

Norske eksperter om toppene og floppene i VM.

||| (Dagbladet): VM nærmer seg med stormskritt.

Neste fredag sparkes en fire ukers sammenhengende fotballfest i Sør-Afrika i gang med Sør-Afrika - Mexico, hvor 32 nasjoner skal spille til sammen 64 kamper.

Har Lionel Messi rett når han hevder Argentina har det sterkeste laget spiller for spiller? Dummer England seg ut igjen, eller gjør de slutt på 44 års trofétørke? Og hvem av stjernene bukker under for det enorme forventingspresset?

Ekspertene er uenige. Dagbladet har stilt dem seks spørsmål hver. 

Stig Torbjørnsen, talentspeider og ekspert på afrikansk fotball
1. Hvilket lag er sterkest på papiret?

- Når Cambiasso og Zanetti ikke en gang er med i 30-mannstroppen, må jeg være helt enig med Messi. Da må jo Argentina nesten vinne. På papiret har ikke England noe dårlig lag heller. Du har Rooney, Gerrard, Lampard, Terry og Rio, og sper du på med Ashley Cole og Glen Johnsen... den elleveren består utelukkende av verdensstjerner. Og så har de en trener som har fått sving på ting.

2. Hvem vinner VM?

VM-FLOPP? To av ekspertene vi har spurt tror Kaka blir en av de store skuffelsene i Sør-Afrika. Foto: AFP PHOTO / ROBERTO SCHMIDT
VM-FLOPP? To av ekspertene vi har spurt tror Kaka blir en av de store skuffelsene i Sør-Afrika. Foto: AFP PHOTO / ROBERTO SCHMIDT Vis mer

- Jeg håper og tror på Argentina. Men jeg drømmer også litt om England og Nederland. Jeg så Nederland mot Ghana på tirsdag, og de var totalt overlegne. Spørsmålet er om de er gode nok defensivt.

3. Hvem blir VMs positive overraskelseslag?

- Jeg svarer litt med hjertet her og sier Elfenbenskysten, selv om de er i en vrien gruppe (Brasil, Portugal og Nord-Korea). Men de har spillere som Kolo og Yaya Toure, Drogba, Kalou, Gervinho, Zokora og Dindane. Det er ikke så guffent, det heller. Likevel er jeg litt skeptisk på deres vegne. Jeg tviler veldig på at Svennis har lært seg navnene på gutta og klarer å organisere laget. Jeg har ikke trua på verken ham eller Lars Lagerbäck i Nigeria, det er enorme kulturforskjeller. Svennis fikk jobben fordi han tilfeldigvis var på Sør-Korea - Elfenbenskysten i London, og de spurte om han var ledig. «Ja», svarte Svennis. «Kan du ta laget vårt?», spurte de. Det er en foruroligende måte å få jobben på. Og dette er ikke noe jeg finner på.

- Men likevel har du troa på dem?

- Elfenbenskysten har et fantastisk potensial, med ekstremt gode spillere. Hvis Svennis får til noe blir det hallelujah-stemning. Går det ikke, taper han ikke veldig mye ansikt.

4. Hvilket lag blir den store skuffelsen?

- Tvilsomt om Svennis har lært seg navnene til spillerne

- Jeg tror Tyskland skuffer. Ballack er ikke med, og Podolski har hatt en veldig dårlig sesong i Köln. Gomes og Klose har ikke jeg personlig troa på. Jeg tror Tyskland rett og slett er for svake per dags dato.

5. Hvem blir VMs store spiller?

- Drogba er min mann (Torbjørnsen sa dette ca. en halvtime før Drogba ble skadet mot Japan), men dette er avhengig av at Elfenbenskysten kommer et stykke. Jeg tror Drogba er veldig sulten. Etter min mening er han verdens beste spiss. Jeg bruker hjertet litt igjen nå, men jeg blir så lei av å lese om eksperter som sier det samme.

6. Hvilken spiller blir VMs store flopp?

- Kaka. Personlig synes jeg aldri han har vært så ekstremt god, jeg syntes det var merkelig da Real brukte så mye penger på ham. Det han har levert i år har vært langt under pari.

7. Hvilken «ukjent» spiller skal folk se opp for?

- To navn slår meg umiddelbart: Gervinho (Gervais Yao Kouassi), som spiller for Lille i Frankrike, og Miroslav Stoch, som spiller for Twente i Nederland. Begge er driblesterke kantspillere, veldig hurtige og brukbare målscorere. Du aner ikke hvor du har dem.

Rune Bratseth, Viasat-ekspert under VM
1. Hvilket lag er sterkest på papiret?

SPLITTES OM ENGLAND: Ekspertene blir ikke enige om hva vi kan forvente av England i VM. Foto: REUTERS/Darren Staples
SPLITTES OM ENGLAND: Ekspertene blir ikke enige om hva vi kan forvente av England i VM. Foto: REUTERS/Darren Staples Vis mer

- Det er et vanskelig spørsmål, nen du trenger ikke være uenig med Messi. Det finnes en enorm mengde spillere på høyt nivå i Argentina. Bredden er formidabel. Jeg tror Messi har rett, men også Brasil har et stort utvalg spillere. De kunne stilt med tre lag hver.

2. Hvem vinner VM?

- Det handler ofte om fire nasjoner, Brasil, Tyskland, Argentina og Italia. De har stukket av med halvparten av medaljene gjennom alle tider. Ingen tenker på det, men det har ikke vært en finale uten de lagene. Det er fryktelig vanskelig å peke ut én vinner, ingen peker seg ut. Du har Brasil og Argentina, med de sterkeste troppene. Og så er det EM-vinner Spania, med et veldig godt lag.

3. Hvem blir VMs positive overraskelseslag?

- Det blir en en overraskelse hvis et afrikansk lag hvis de gjør det godt. De har aldri tatt medalje. Kanskje det kan bli Elfenbenskysten. De har gode spillere i blant andre Drogba. Og så har Svennis kanskje tatt noen taktiske grep. Det er fremdeles mangelvaren. Det er nesten rart at det ikke har prestert bedre, når så mange spiller i Europa.

4. Hvilket lag blir den store skuffelsen?

- Hvis en av de fire store ryker tidlig, så er det en stor skuffelse. Italia og Tyskland er hakket svakere enn tidligere.

MASKINLAGET: Men Torbjørnsen og bratseth tror Tyskland kan bli VMs skuffelse. Her jubler Philipp Lahm, Thomas Mueller og Sami Khedira etter seier mot Bosnia. Foto: AFP PHOTO / JOHN MACDOUGALL
MASKINLAGET: Men Torbjørnsen og bratseth tror Tyskland kan bli VMs skuffelse. Her jubler Philipp Lahm, Thomas Mueller og Sami Khedira etter seier mot Bosnia. Foto: AFP PHOTO / JOHN MACDOUGALL Vis mer

5. Hvem blir VMs store spiller?

- Jeg håper at Messi får et godt mesterskap, det gjør jeg virkelig. Og så har jeg sansen for spanjolene, både Iniesta, Xavi og Fabregas har vanvittig kontroll.

6. Hvilken spiller blir VMs store flopp?

- Jeg er spent på England. Det er store forventninger til stjernespillerne, Gerrard, Lampard og Rooney. Det er nå de skal vise at de holder verdensklasse. Det får vi se på.

7. Hvilken «ukjent» spiller skal folk se opp for?

- Ettersom jeg har litt bakgrunn fra Tyskland, må jeg si Meut Özil fra Bremen. Han har et eller annet ekstra, og kan slå gjennom i VM. Da blir han fort bli aktuell for større klubber. Han har Brukbar fart, er bare 22 år og en playmakertype.

Roar Stokke, kommenterer VM for Viasat
1. Hvilket lag er sterkest på papiret?

MENER FIRE LAG KAN VINNE: Rune Bratseth. 
Foto: Gorm Kallestad / SCANPIX .
MENER FIRE LAG KAN VINNE: Rune Bratseth. Foto: Gorm Kallestad / SCANPIX . Vis mer

- Jeg kommer ikke utenom Brasil, det bør strengt tatt ingen gjøre. Brasil er det eneste landet som har vunnet VM utenfor eget kontinent, de har alltid vært tilpasningsdyktige. Jeg har ingen som har så stor bredde, det finnes ikke svake punkter. Legger man til historikk og tradisjon må Brasil alltid være favoritter.

- Det er blitt hevdet at de er litt grå og profilløse denne gang?

- Det er jeg helt uenig i. Jeg så dem i siste treningskamp, og plutselig briljerer de. Brasil er blitt litt mer kyniske, men de har matchvinnere i hele laget.

2. Så Brasil vinner VM?

- Jeg har dem som store favoritter. Spania er min nummer to. De brøt en viktig barriere i EM, og har mange spillere i riktig alder for en stor turnering som VM.

3. Hvem blir VMs positive overraskelseslag?

HÅPER PÅ ELFENBENSKYSTEN: Talentspeider Stig Torbjørnsen. 
Foto: Gorm Kallestad / SCANPIX
HÅPER PÅ ELFENBENSKYSTEN: Talentspeider Stig Torbjørnsen. Foto: Gorm Kallestad / SCANPIX Vis mer

- Mexico har en av verdens beste trenere (Javier Aguirre) og en spennende tropp. Jeg har dem som en outsider, hvis de takler det å komme til Afrika. Jeg så dem mot England, da var de uheldige og udyktige defensivt. Men tempoet, hurtigheten, skuddstyrken og teknikken imponerer. De har en kombinasjon av solide spillere som har vært med før, og unge fremadstormende gutter som Vela og Hernandez.

4. Hvilket lag blir den store skuffelsen?

- Det er tradisjon for at England reiser hjem fra mesterskap og er mest skuffet. Selv om de har en trollmann av en leder i Capello, så skal England bryte en mental barriere, og de skal leve med det ufattelige og urealistiske forventingspresset. Engelskmenn tror fortsatt de er fotballens vugge. Det er de ikke. England har bare fem, seks verdensklassespillere (Gerrard, Rooney, Lampard, Terry, Cole og Ferdinand). De har ikke noen god keeper, og langt fra noen verdensklassespiss sammen med Rooney. Hva gjør de om han blir skadet? Jeg synes også Italia virker uinspirerte og tempofattige, snittalderen begynner å bli ganske høy.

5. Hvem blir VMs store spiller?

- De vi kjenner som de beste, Ronaldo og Messi, vil vise seg fram. Drogba er skrubbsulten og i kanonform. Og så tror jeg Steven Gerrard vil få et godt VM. Han har hatt en svak sesong i Liverpool og ikke nådd maksnivået sitt i mange av kampene, men nå tror jeg han i likhet med Drogba er skrubbsulten.

6. Hvilken spiller blir VMs store flopp?

- Dette høres kanskje selvmotsigende ut. Og det handler om en spiller jeg er veldig begeistret for både på og utenfor banen - Kaka. Jeg har lidd med ham i hans dårlige sesong for Real Madrid, hvor han har levd i skyggen av Ronaldo. Men om det er noe lag som kan greie å heve prestasjonen selv om en enkeltspiller ikke har et godt mesterskap, er det Brasil.

MENER BRASIL ER STORFAVORITT: Viasats Roar Stokke. 
Foto: Jon-Michael Josefsen / Scanpix
MENER BRASIL ER STORFAVORITT: Viasats Roar Stokke. Foto: Jon-Michael Josefsen / Scanpix Vis mer

7. Hvilken «ukjent» spiller skal folk se opp for?

- Det kan være Teko Modise fra Sør-Afrika, en veldig god dribler og individualist. Andres Guardado fra Mexico er det kanskje en del som ikke kjenner, men han kan overraske.