Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Tvinger Banden til å bytte klubbnavn

Hvilket klubbnavn synes du er Norges kuleste?

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no) Bergensgutta i Banden har kanskje stjålet noen poeng denne sesongen og de har helt sikkert ved et par anledninger tjuvstartet litt og lurt motspillere.

Men kriminelle banditter, det er de ikke.

Hordaland idrettskrets mener likevel at klubbnavnet Banden FK er negativt og kriminelt ladet, og de får derfor ikke lov til å kalle seg det i offisielle sammenhenger.

- Vi ville ha et navn som gjorde oss litt genuine. Alle vil være litt spesielle og jeg håper jo vi blir sett på som en fryktet bande på banen, sier styrelder og midtbanespiller Bernt Tveterås til Dagbladet.no.

Språkrådstøtte

Norges Idrettsforbund (NIF) har retningslinjer i forhold til hva slags navn som er tillatt. Det skal være mulig å forstå hva slags idrett det er snakk om, og navnet skal helst referere til en region eller område.

Tveterås forteller at de kommer til å anke idrettskretsens avgjørelse inn til forbundet, og språkråddirektør Sylfest Lomheim påpeker at betydningen av ordet bande ikke har noe med kriminalitet å gjøre.

- Når jeg hører ordet tenker jeg verken på ordet som positivt eller negativt. Bande kommer fra det franske ordet bande, som betyr gjeng. I originalbetydningen har ordet ingenting med kriminalitet å gjøre, sier Lomheim til BA.

FØLER SEG ROBBET FOR NAVNET: Gutta i Banden FK får ikke lov til å kalle seg nettopp det av Hordaland Idrettskrets, så på tabellen står det i stedet Bjørgvin FK. Foto: BANDEN FK
FØLER SEG ROBBET FOR NAVNET: Gutta i Banden FK får ikke lov til å kalle seg nettopp det av Hordaland Idrettskrets, så på tabellen står det i stedet Bjørgvin FK. Foto: BANDEN FK Vis mer

Bernt Tveterås forteller at klubben ble stiftet 17. mai 2006, og at de ville ha et navn de kunne identifisere seg med.

- Vi ville ha noe som var originalt. Da vi var mindre brukte vi gjerne banden om kameratgjengen vår. «Hvor er banden?» og «Hva gjør bandittene i kveld?».

Ustabile

Klubben startet på laveste nivå i Bergen, og er fortsatt i 7. divisjon. 13 kamper inn i sesongen ligger de på 4. plass, med bare to poeng opp til andreplassen. Banden har ingen store planer om å knive seg langt oppover i divisjonssystemet - de vil bare ha det gøy.

- Vi er en vennegjeng som har kjent hverandre i mange år som fant ut at vi ville spille fotball sammen. Siden har venners venner også kommet til. Vi er ikke så seriøse og vi trener oss selv. Det viktigste for oss er å ha det sosialt, sier Tveterås.

Gutta, som hovedsakelig er mellom 25 og 30 år, kunne gjerne tenkt seg et opprykk til 6. divisjon, men de er ikke stabile nok i resultatene.

- Banden svinger høyt og lavt. Vi kan slå topplaget, men hvis vi for eksempel har tre nøkkelspillere i et bryllup, da kan vi også ryke mot bunnlaget. Det viktigste er den sosiale greia. Målet vårt er å bevare kameratbåndene, som ofte blir litt svakere i denne alderen på grunn av jobb og familiestifting.

Sponset av puben

image: Tvinger Banden til å bytte klubbnavn

Nå har Banden tatt kontakt med ei venninne som har ett års juridisk utdannelse (en halvstudert røver?), og hun skal utforme et klageskriv til idrettsforbundet. Navnet er nemlig viktig for dem.

- Jeg synes det er betenkelig at så mange andre lag kan kalle seg omtrent hva de vil. Det er utvist dårlig skjønn i denne saken. Ordet bande har kanskje havnet på en kriminell knagg hos noen, men det handler jo bare om hvordan det brukes, sier Tveterås.

Klubben er blant annet sponset av puben The Dubliner, hvor de første ideene om å starte en egen fotballklubb ble født en kveld for noen år siden. Nå jobber de også med å få inn et par sponsorer til.

- Det er et forsikringsselskap som vil støtte oss. Det er jo litt spesielt at de ønsker å støtte kriminelle ...

Bernt Tveterås ler. For han synes det er latterlig at de i offisielle sammenheng må hete Bjørgvin FK.

Hvilket klubbnavn synes du er Norges kuleste? Skriv inn ditt forslag i kommentarfeltet nederst i denne saken.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!