KAOSRENN: 15 km fellesstart i Oberstdorf har sett mange fall, ski og stavbrekk de siste årene. Her faller Calle Halfvarsson og russiske Andrej Larkov i fjoårets utgave.
Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
KAOSRENN: 15 km fellesstart i Oberstdorf har sett mange fall, ski og stavbrekk de siste årene. Her faller Calle Halfvarsson og russiske Andrej Larkov i fjoårets utgave. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpixVis mer

Vil ikke fjerne omdiskutert fellesstart fra rennprogrammet

Tvinger gjennom kaosløp mot utøvernes vilje: - Det farligste løpet av alle

Løperrepresentant Marti Jylhäaä forsøkte å fjerne fellesstarten i Oberstdorf fra rennprogrammet, men ble svart med overraskelse fra FIS-styret.

TOBLACH (Dagbladet): Etter hviledag på nyttårsaften venter en særdeles hektisk start på det nye året for deltakerne i Tour de Ski.

Tre løp på tre dager innleder det nye året, og et av dem er den alltid like kaotiske og uforutsigbare fellesstarten i Oberstdorf.

Svenske Expressen skriver i dag at under den årlige FIS-kongressen forsøkte løpernes representant, finske Marti Jylhää å få fjernet rennet fra løpsprogrammet i touren.

- Alle løperne hater det. Det er det farligste løpet av alle, sa Marti Jylhää til Expressen under kongressen i mai.

Kaosrenn

Jylhääs poeng vises godt om man ser på de siste tre utgavene. I 2016 dro Justyna Kowalczyk med seg Stina Nilsson og Charlotte Kalla utfor en skråning. Året etter var Sergej Ustjugov så forbannet i trengselen at han begynte å slå etter Marcus Hellner med staven sin.

I et vanvittig uvær i fjor endte det med at flere utøvere brakk staver og ski, flere utøvere krasjet og ramlet i regnet og vinden. Verst gikk det for Niklas Dyrhaug som ble stående igjen uten stav og ski og fikk løpet ødelagt.

- Jeg så det bare på tv i fjor, og da var jeg glad for at jeg så det på tv og ikke gikk for å si det sånn. Det er ikke så gøy å gå når det bare blir møljegåing. Da blir det kaos. Vi løperne liker bedre når det blir litt bedre fart og litt mindre tilfeldigheter, sier Simen Hegstad Krüger.

Avslått av FIS

Til tross for alle uhellene de siste åra fikk ikke Jylhää medhør av FIS-ledelsen. Rennsjef Pierre Mignerey var aldri i nærheten av å fjerne fellesstarten i Oberstdorf fra programmet.

- Jeg hører dere. Men jeg er veldig overrasket av den negative kritikken, sa Mignerey, før han fastsatte at programmet var klart.

- Det er kjedelig når Jylhää taler for oss alle og FIS-styret bare slår det unna nonchalant, men jeg er ikke direkte overrasket, sier Calle Halfvarsson.

- Er vel kort

Også Simen Hegstad Krüger er skeptisk til at rennet skal gås i sin nåværende versjon. Han mener distansen burde vært lengre.

- Vi har jo sett det ofte når det er 15 kilometer fellesstart at det er mye som skjer, det er mye kaos. Personlig synes jeg 15 kilometer er vel kort for en fellesstart. I alle fall må løypa være såpass tilpasset med gode, breie løyper slik at det er den beste som vinner, sier Krüger.

På spørsmål om han er enig med Jylhää i at fellesstarten i Oberstdorf er det farligste løpet i sesongen nikker Krüger i medhold.

SKEPTISK: Simen Hegstad Krüger ville heller hatt en lengre fellesstart. Foto: Terje Pedersen/NTB Scanpix
SKEPTISK: Simen Hegstad Krüger ville heller hatt en lengre fellesstart. Foto: Terje Pedersen/NTB Scanpix Vis mer

- Ja, jeg er egentlig enig. Det er alltid noen som er litt vel hete på grøten og da er de en risiko for seg selv og andre. Jeg skulle gjerne sett at de hadde gjort noe med programmet og 15 kilometer fellesstart er jeg usikker på om er det rette for langrennssporten, fastslår Krüger.

Det gjør også Viktor Thorn.

- Man forstår ikke alltid hva FIS vil. De synes vel det ser morsomt ut på tv, men det er ikke morsomt for oss utøvere, sier han til Expressen.

En som forsvarer fellesstarten er imidlertid Didrik Tønseth. Han mener ikke Oberstdorf er særlig verre enn andre renn.

- Dyrhaug har gått rett i nettet der før, og det er muligheter til å ødelegge ski, staver, løpet og touren, men så ille synes jeg ikke rennet er. Jeg tror det i alle fall er artig å se på for tv-seerne og det er viktig, sier Tønseth.

Han mener fjorårets ville løp har brent seg for godt fast i kollegaenes minner.

- I herreklassen er 15 kilometer fellesstart en krig. Det er artig så lenge det går bra, men du så løpet i fjor der, det var en vill versjon. Folk ramla jo på flata. Det er folk overalt, men det handler om å ligge langt framme. Du så det på Dario Cologna i fjor. Du må være med i tet for å unngå uhellene, forklarer Tønseth.

Kan du slå venner, rivaler, langrennsløpere og eksperter i Fantaski?

Dagbladet og Swix lanserer et nytt managerspill for langrenn. Her kan du sette opp ditt eget lag bestående av seks jenter og seks gutter foran hver verdenscuprunde. Du får poeng ut ifra hvordan dine utøvere presterer.

Spillet går over hele sesongen, men du vinner premier hver eneste runde.

Meldt massivt snøfall

Utøverne slipper trolig ikke unna ekstremvær i Oberstdorf i 2019 heller. På fellesstarten onsdag er det meldt 25 centimeter snø i løpet av dagen. Det blir en helt ny opplevelse for de fleste i feltet.

- Det virker som det alltid er et eller annet nytt eller interessant i Oberstdorf, ja. Denne gangen er det massivt snøfall. Det blir interessant for tv-seerne, men vi skulle nok helst hatt litt mer reale forhold, sier Krüger.

- Det blir spesielt, jeg har aldri gått i sånt vær før. Det blir vel Emil Iversen som vinner da, avslutter Tønseth.

Tour de Ski fortsetter med sprint i Val Müstair i Sveits klokka 12, 1. nyttårsdag.