Tvinges til å bygge

- Allerede i 2003 bør alle Tippeliga-klubber ha stadionanlegg som tilfredsstiller framtidas krav. De klubbene som ikke har de rette fasilitetene vil få mindre penger av forbundet, sier Nils Skutle. I helga la RBK-direktøren fram framtidas tippeligakonsept på et stort seminar.

Kravene:

  • Sitteplasser under tak.
  • Undervarme i banene, og UEFA-godkjent flomlys.
  • Storskjerm, felles musikk, og felles rammer.
  • Like restaurantfasiliteter.
  • Muligheter for felles VIP-og sponsor-prosjekter.

Toppsjefene i norsk fotball var samlet til seminar i regi av fotballforbundet i Oslo i helga. RBK-direktør Nils Skutle har ledet arbeidet i en markeds-og media-gruppe, der alle de største norske klubbene er representert. Nå har de lagt fram vyene for framtidas Tippeliga.

Storstilt utbygging

Hovedkonklusjonene i Skutle-gruppas rapport er at nye, moderne arenaer er utgangspunktet for all vekst i norsk toppfotball. Modellen er England, der Premier League-klubbene for fem år siden ble tvunget til å bygge moderne stadioner med utelukkende sitteplasser under tak.

- Vi ligger etter utviklingen i Europa. Målet er i løpet av noen år å doble antallet tilskuere i Tippeliagen fra 5000-10000 tilskuere per kamp, sier Skutle til Dagbladet.

For å få til veksten er en stortstilt stadionutbygging eneste vei å gå. Det vil bli satt store krav til de nye arenaene.

  • Stadionene skal ha sitteplasser under tak.
  • Banene skal ha undervarme, og UEFA-godkjent flomlys til bruk på kveldskamper.

- Men størrelsene på stadionene vil jo selvsagt variere. Vi bygger stadion med plass til 25000, men Sogndal vil greie seg med en kapasitet på 5000, sier Skutle.

Generere inntekter

Toppledernes argumenter for å begynne med stadionanleggene er troen på at moderne anlegg vil generere andre inntekter.

- Med gode anlegg og flere tilskuere vil blant annet TV-produktet bli mer attraktivt å selge, mener Skutle.

Med en felles standard på arenaene vil det bli lettere å få like arrangementer. Uansett hvor i Norge du går på seriekamp.

  • Det blir krav om storskjerm, felles musikk, og felles rammer rundt på alle stadioner.
  • Restaurantfasilitetene like.
  • Muligheter for felles VIP-og sponsor-prosjekter.

- Modellen er på mange måter Champions League, sier styremedlem i fotballforbundet Geir Solstad til Dagbladet.

- Live på PC

Solstad har sittet sammen med Skutle i utredningsgruppa, men har jobbet mer mot mediesiden. Solstad ser store muligheter i det nye konseptet. Ikke minst på inntekter fra TV-rettigheter.

- Hovedoppgaven vår nå er å finne ut hvilke rettigheter vi har å selge. I framtida er jo ikke det bare tradisjonelt TV, men også levende bilder på PC. Kanskje kombinert med gambling og spill. Det viktigste blir å finne ut hvilke rettigheter vi kan tjene penger på, sier Solstad.

Foreløpig er NFF og Tippeligaklubbene enige om å forhandle sammen når rettighetene skal selges på nytt.

- Ja, så få vi heller ta debatten om hvordan totalsummen skal splittes i etterkant.