Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Mannefall for Fram Larvik

Tvinges til å spille kamp med sju utespillere. Raser mot NFF: - Nitrist

NFF mener Fram Larvik har hatt muligheten til å hente inn spillere.

MANNEFALL: Fram Larvik sliter med skader og har kun sju friske spillere til lørdagens kamp mot Nybergsund Trysil. Klubben er svært kritisk til at kampen ikke blir utsatt. Foto: Monica Klingenberg
MANNEFALL: Fram Larvik sliter med skader og har kun sju friske spillere til lørdagens kamp mot Nybergsund Trysil. Klubben er svært kritisk til at kampen ikke blir utsatt. Foto: Monica Klingenberg Vis mer

Andredivisjonslaget Fram Larvik møter i morgen Nybergsund Trysil i høstsesongens aller første kamp.

Det blir med sju utespillere og en keeper, altså bare åtte spillere, på grunn av liten stall og mange skader i spillertroppen.

Tre ganger har sportslig leder i Fram Larvik, Ørjan Berg Hansen, forsøkt å nå gjennom hos Norges Fotballforbund (NFF), i håp om å få omberammet kampen.

- Men NFF har ingen paragrafer som tilsier at man kan komme i en slik situasjon, sier Berg Hansen oppgitt.

RASER MOT NFF: Ørjan Berg Hansen, her fra tiden som HamKam-spiller. Foto: Vegard Grøtt / NTB scanpix
RASER MOT NFF: Ørjan Berg Hansen, her fra tiden som HamKam-spiller. Foto: Vegard Grøtt / NTB scanpix Vis mer

Forbundet har forklart Berg Hansen at det i 2010 ble vedtatt på tinget at det ikke lenger skulle være mulig å utsette en kamp på grunn av skader, kun dersom sykdom skulle sette ut store deler av et lag.

- Vi har spillere som har vært og snakket med legen sin. For oss er det helt uetisk å bruke disse i lørdagens kamp, men forbundet mener altså at vi er nødt til å dra til Nybergsund og spille med disse, eventuelt bare sju spillere. Om ikke risikerer vi å miste plassen. Vi har bedt om å slippe å dra opp og bare gi bort tre poeng, men får ikke lov, sier Berg Hansen og legger til at han aldri har hørt om en liknende situasjon for et lag.

Måtte spille selv

Laget har slitt tidligere i sesongen også, men det har ikke vært så ille som nå. Likevel måtte den tidligere fotballspilleren steppe inn i den forrige kampen til laget, da de møtte serieleder Elverum.

- Vi har gjort det vi har kunnet for å fullføre vårsesongen. Jeg fatter ikke hvordan NFF ikke kan ha laget en paragraf for akutte situasjoner som dette. I mitt hode er det noen i forbundet som ikke har gjort jobben sin, sier den tidligere proffspilleren med en fortid i Sandefjord, Kongsvinger og Ham Kam.

Berg Hansen har forsøkt å snakke med Nybergsund Trysil, men ifølge ham var de lite behjelpelige.

- Det var veldig kort. Vi fikk ingen forståelse der for å si det sånn. Det er lett å si «dere kan takke dere selv», men det er ikke så enkelt. Det er ikke flust av spillere lokalt som bare kan steppe inn og levere i Postnord-ligaen. Jeg skjønner at Nybergsund Trysil vil ha tre poeng, men jeg mener dette er en ekstremsituasjon.

Møter forståelse fra andre

Når Dagbladet snakker med Fram Larviks sportslige leder, har han måttet ta en pust i bakken før han slår på tråden. Han er forbanna over situasjonen de er i, og gleder seg ikke til å reise på bortekamp mot Nybergsund Trysil i morgen.

Det gjør heller ikke spillerne i klubben.

- Spillerne sier jo ikke så mye. Jeg synes synd på dem. Hadde dette vært en bedrift hadde det vært dårlig personalpolitikk å sende noen ut når man er altfor få. Det kan jo ikke gå bra, det sier seg selv.

Resten av troppen, som i utgangspunktet består av 20 spillere, reiser altså for å spille kamp på lørdag. Berg Hansen forteller at selv om ikke Nybergsund Trysil har vist forståelse for situasjonen, har han snakket med andre klubber som gjør det.

- Flere har ringt meg det siste døgnet. Alle har stilt spørsmål om hvorfor ikke juniorspillere får slippe til, men jeg har forklart situasjonen der. Da har de forstått det, og har ikke skjønt hvordan dette kan bli en sak i det hele tatt.

Vil ikke spille seniorfotball

Fram Larvik har tre seniorlag. Andrelaget i fjerdedivisjon, altså breddelaget, hadde ikke nok spillere i sin første seriekamp i år. Da måtte gutter mellom 14 og 16 år i klubben steppe inn.

- De tapte 20-0 i den kampen. De unge har gitt beskjed om at de ikke ønsker å spille i fjerdedivisjon, hva er vitsen med å sende dem opp til andredivisjon i Nybergsund da, spør Berg Hansen.

Han mener dette ikke kunne skjedd i en lavere divisjon som ikke tilhører under Norsk Toppfotball.

- I lavere divisjoner hadde det ikke vært noe problem å få utsatt kampen. PostNord-ligaen er under Norsk Toppfotball, men vi har kun én ansatt; Petter Belsvik. Resten er frivillige. Sånn det er nå, verner ikke forbundet om en klubb som er i en krisesituasjon. Jeg har forsøkt å spørre om det i det hele tatt er plass for et slikt lag vi har, at vi egentlig driver mest med bredde og har en annen filosofi på ting.

Det har ikke forbundet klart å svare på, ifølge Fram Larviks sportssjef.

- Jeg tror de forstår oss godt, men de har ikke noen «knagg» å henge dette på. De er veldig opptatte av paragrafer. Hos oss har spillere 100 prosent jobb ved siden av fotballen. De kan jo sitte på et kontor og jobbe, men de kan ikke løpe rundt på fotballbanen med bandasje på kneet for eksempel.

- Nitrist

I morgen stiller Fram Larvik mest sannsynlig bare med sju utespillere og en keeper. Med mindre et par skadde spillere blir med.

- Jeg vet ikke om vi får fullføre kampen. Om en blir utvist, hva skjer da? Jeg har ikke lyst til å sende opp spillere med sykmelding som så havner i fare for tretthetsbrudd for eksempel. Det går ikke. Da blir det de åtte spillerne vi har. Alternativet er å ikke møte opp og miste plassen i ligaen, sier Berg Hansen.

Han synes det hadde vært enklere for alle parter om kampen ble utsatt.

- Dette er jo nitrist, det er jo det. Det er vanskelig. Men vi er vant til å kjempe hver eneste dag for omtrent alt. Vi er vant til dette. Vi stikker ikke hodet i sanda og tror at vi ikke klarer å holde oss på grunn av dette. Vi har mange gode spillere.

Strammet inn regelverket

Rune Pedersen, seksjonsleder for turneringsadministrasjon og arrangement i Norges Fotballforbund, bekrefter til Dagbladet at de har vært i dialog med Fram Larvik siden forrige søndag.

- Vi har hele tida klargjort regelverket, at skader og spillere med karantener ikke teller med i de kriteriene i kampreglementet når det gjelder utsettelse av kamper. Det er det kun akutt sykdom eller akutte hendelser som gjør. Dette skjerpet forbundet inn i 2010, sier Pedersen.

Dette var for å stramme inn, slik at klubber ikke skulle kunne misbruke det å ha en skadd spiller, for eksempel at man fikk klubblegen til å skrive under på at en spiller var skadet, men kanskje ikke var det.

- Ikke optimalt

Pedersen sier Fram Larvik er gjort kjent med konsekvensene av å ikke møte opp, men kan fortelle at for at kampen skal starte i morgen, må det være sju utespillere inklusive målvakt.

Det betyr at dersom en Fram-spiller blir syk i natt og ikke kan spille, blir det ikke kamp.

- Det er jo ikke optimalt i 11-er fotball, nei. Men klubben har mulighet til å stille med rekruttspillere, og skaden skjedde ikke i siste seriekamp. De har hatt mulighet til å hente inn spillere, sier Pedersen.

- Og dersom en spiller blir skadd eller utvist i morgendagens kamp?

- Da kan det hende dommeren blåser av kampen, ja. Spillereglene er klare på det.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media