Tvinges til å stumpe røyken

STAVANGER (Dagbladet): Når Viking tar imot RBK i første hjemmekamp i morgen, må alle - Nils Arne Eggen inkludert - stumpe røyken på stadion. Siddisene er først ute med totalforbud mot røyking på kamper i Tippeligaen.

- Ut fra en rekke reaksjoner fra publikum, fant vi ut at vi hadde lyst til å innføre et forbud mot røyking på stadion. Det er rett og slett mange som føler ubehag med at det røykes på fotballkamp, sier Viking-formann Inge Valen til Dagbladet.

Stort tema

Forbudet gjelder også i utgangspunktet for de som sitter på benken. Da Dagbladet var på Vikinghuset nylig, var det store samtaleemnet om Nils Arne Eggen ville overholde forbudet når Viking spiller sin første hjemmekamp mot RBK i morgen.

Problemfritt

RBK-treneren er kjent for å ta seg en blås eller to i kampens hete. Men hevder at han er innstilt på å avstå hvis det er standarden i Stavanger.

- Ja, he, he. Det er helt problemfritt, ler han.

- Eggen kan melde tilbake om at han skal holde seg røkfri i Stavanger.

Viking-formannen har ingen sanksjoner klare hvis Eggen eller noen av tilskuerne skulle la seg friste til å fyre opp en sigarett.

- Vi kommer ikke til å ringe politiet hvis vi ser noen som røyker. Vi satser på at folk har respekt for vedtaket. Folk begynner å bli vant til restriksjoner på røyk, og det respekteres jo både på busser, fly og tog, sier Valen.

Framtida

Rundt om i Tippeligaklubbene er det innført røykfrie soner på de fleste arenaene, men foreløpig er det bare Viking som har totalforbud. Rogalandsnaboen Bryne framstår som den mest liberale klubben. På Jæren dyrker de imagen om traktor og rullings.

- Vår parole er «røyk fritt», med andre ord helt motsatt av Viking, ler daglig leder Kjell Madland i Bryne.

Brynes gamle VIP-losje fungerer også som lokal Bingo. Det er vel unødvendig å si at den heller ikke er røykfri.

Øvre del

På Røkkeløkka i Molde har man kun lov å røyke på øvre del av stadion. Også Røkkes losje er uten sjenerende sigarettodør. På Ullevaal har både Vålerenga og Lyn innført røykfrie deler av stadion.

- Men det Viking gjør nå er framtida. På sikt tror jeg alle stadioner i Norge blir røykfrie, sier Lyn-leder Ole Ray Grødseth til Dagbladet.

RØYKING FORBUDT: Nils Arne Eggen er kjent for å ta seg en blås under kampene. Men i Stavanger i morgen må han la sigarettene ligge igjen i garderoben.