PÅ TRENINGSLEIR: Ezinne Okparaebo har akkurat kommet hjem til Norge fra treningsleiren i Stellenbosch i Sør-Afrika. Foto: Privat
PÅ TRENINGSLEIR: Ezinne Okparaebo har akkurat kommet hjem til Norge fra treningsleiren i Stellenbosch i Sør-Afrika. Foto: PrivatVis mer

Tvunget til å bryte med suksesstreneren

Tøff prosess for Sprint-Ezinne.

(Dagbladet): Ezinne Okparaebo (24) hadde en fantastisk sesong i fjor.

Hun satte - nærmest som vanlig - norsk rekord på 100 meter, med 11,10, og hun var bare ni hundredeler unna å kvalifisere seg til OL-finalen i London.

Oslo-jenta ga mye av æren til sin amerikanske trener, Rana Reider, og hans treningsgruppe i Daytona Beach i Florida.

Ezinne tilbrakte nemlig hele vinteren i fjor i USA, og hun fikk mye ut av å trene med verdensstjerner som Christian Taylor (tresteg) og Dwight Phillips (lengde).

- I treningsgruppa er holdningen veldig «yes we can». Her er det ikke akkurat janteloven som gjelder, sa Ezinne til Dagbladet i fjor vår.

Skulle til England
I fjor høst ble det kjent at Ezinne ikke kom til å dra tilbake til Florida for å trene med den samme gruppa denne vinteren.

Grunn: Suksesstrener Reider hadde inngått en avtale med Det britiske friidrettsforbundet om å trene deres sprintere.

Meningen var at Ezinne skulle flytte til Loughborough i England i fjor høst for å trene med Reider der, men det sa det britiske forbundet nei til.

Britene sa nei
Det skriver Ezinne selv på sin nye hjemmeside.

GOD STEMNING: Okparaebo hadde stor framgang under amerikanske Rana Reider. Nå er samarbeidet slutt. Foto: Thomas Rasmus Skaug
GOD STEMNING: Okparaebo hadde stor framgang under amerikanske Rana Reider. Nå er samarbeidet slutt. Foto: Thomas Rasmus Skaug Vis mer

- Ranas ønske om å få med meg og noen andre utøvere på flyttelasset, for å matche de beste engelske sprinterne, ble dessverre ikke innfridd av det engelske forbundet. Med god hjelp fra Det norske friidrettsforbundet forsøke vi å få til en ordning, men de engelske sjefene stod på sitt, skriver Ezinne, og fortsetter:

- Det har selvfølgelig vært en krevende og vanskelig prosess, men jeg deppet ikke lenge av den grunn. Ved å være i den situasjonen skjønte jeg at for å lykkes måtte jeg ta større ansvar for min egen utvikling. I tillegg hadde jeg en veldig god støtteapparat som hjalp til når det trengs.

Da hun ble tvunget til å avslutte samarbeidet med Reider, valgte 24-åringen isteden å gå tilbake til sin norske gamletrener.

- Jeg trener derfor med min gamle trener Leif Olav Alnes, og det fungerer fortsatt veldig bra. Han har spilt en stor betydning for min karriere og vil nok alltid ha en nøkkelrolle der, skriver hun.

Må trene med de beste
- Jeg kommer også til å forsette å samarbeide med en utenlandsk treningsgruppe. Fjorårets opphold i USA viste meg at miljø og matching på toppnivå har utrolig mye å si på motivasjonen. For meg fungerer det enkelt og greit optimalt å trene med de beste for å bli den beste, fortsetter Norges raskeste.

Ezinne kom akkurat tilbake til Norge etter et tre uker langt treningsopphold i Stellenbosch i Sør-Afrika.

Hun skriver på hjemmesiden at det var et fruktbart opphold, både med tanken på trening og det sosiale.

- Jeg fikk kjempegod hjelp fra andre trenere som kjenner meg godt. I tillegg var det flere andre norske utøvere på samme stedet, så vi var en fin og god gruppe, som matchet og oppmuntret hverandre på trening, og som hadde det hyggelig sosialt på kveldene, skriver hun, og legger inn et aldri så lite varsku til konkurrentene før årets sesong, der VM i Moskva er høydepunktet:

OL-SUKSESS: Ezinne satte norsk rekord på 100 meter med tida 11,10 under OL i London. Det er klart man smiler av sånt. Foto: Bjørn Langsem
OL-SUKSESS: Ezinne satte norsk rekord på 100 meter med tida 11,10 under OL i London. Det er klart man smiler av sånt. Foto: Bjørn Langsem Vis mer

- Formen er rå og stigende. Jeg har ikke målt farten ennå, men kjenner at jeg er sterkere og bedre enn i fjor. Det lover godt.

BUL-sprinterens første konkurranse for året blir i Karlsruhe i Tyskland 2. februar.

Målet for innendørssesongen er innendørs-EM i Gøteborg den første helga i mars.