Sandhåndball-EM

Tvunget til å kle av seg

Norsk håndball har gjort et opprør mot klesreglene i beachhåndball. Under EM ble en planlagt aksjon møtt med trusler. - Pinlig og helt håpløst, sier håndballpresidenten.

HAR KJEMPET LENGE: Helt siden 2017 har sandhåndballjentene bedt om å få lov til å spille med andre klesplagg enn truser. Foto: NTB
HAR KJEMPET LENGE: Helt siden 2017 har sandhåndballjentene bedt om å få lov til å spille med andre klesplagg enn truser. Foto: NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

- Vi er tvunget til å spille med truse, sier Katinka Haltvik til Dagbladet.

Den norske 29-åringen har vært en profil på det norske beachhåndball-laget i en årrekke. Hun har også snakket høyt og tydelig i kampen om sportens klesregler, som per dags dato lyder:

«Kvinner skal bruke bikini. Toppen skal være en tettsittende sports-BH med dype utskjæringer ved armene. Trusene må ikke være mer enn ti centimeter på sidene.»

Det provoserer også landslagsspillerne at herrene får spille i shorts og T-skjorte.

- Det er helt merkelig at det skal være forskjell når vi spiller i samme sport, sier Haltvik.

SLIK VILLE DE SPILLE: Slik ville beachhåndballjentene egentlig spille under EM-kampen mot Ungarn. Det ble de nektet. Foto: privat
SLIK VILLE DE SPILLE: Slik ville beachhåndballjentene egentlig spille under EM-kampen mot Ungarn. Det ble de nektet. Foto: privat Vis mer

Planlagt aksjon

Tidligere i år kom det første gjennombruddet for forandring. Da godtok kongressen i Det europeiske håndballforbundet (EHF) Norges forslag om å endre regelverket.

Det norske laget håpet at endringene skulle komme til sommerens EM i Bulgaria, men måtte skuffet innse at ingenting skjedde nå.

Derfor planla de å demonstrere under tirsdagens EM-start. De ville bytte ut bikiniene med klær som dekket mer av kroppen. Det ble møtt med trusler fra arrangøren:

- Vi fikk først beskjed om at vi fikk bot på 50 euro per person per kamp, noe som totalt ville blitt 50 000 kroner. Det sa vi ja til, forklarer Haltvik videre.

Det norske laget var, med håndballforbundet i ryggen, villige til å betale for å få gjennom forslaget. Da kom arrangøren med nye trusler, som henviste til regelverket:

- Rett før kampen ble vi truet med renter og annet uspesifikk straff. De sa at vi blir disket hvis vi spiller med det, sier Haltvik.

Av den grunn valgte jentene å spille kampen mot Ungarn tirsdag med truser. Men på trening og i oppvarming før kampen stilte de i hipsters for å markere.

- Det er ikke noe spesifikt i regelverket om at vi ikke kan spille truser. Vi varma opp i hipstertrusene og tok de av før kampen, sier Haltvik.

- Pinlig og helt håpløst

Håndballpresident Kåre Geir Lio bekrefter at ønsket fra jentene var å spille i hipsters. Han bekrefter også at de på et teknisk møte fikk beskjed om at dette ikke var lov, og at de har blitt truet med både bot og diskvalifisering.

MÅ TA AFFÆRE: Hånballpresident Kåre Geir Lio er rystet. Foto: Aleksandar Djorovic / NTB
MÅ TA AFFÆRE: Hånballpresident Kåre Geir Lio er rystet. Foto: Aleksandar Djorovic / NTB Vis mer

- Det er pinlig og helt håpløst. Det er uverdig og nå må, med store bokstaver, noen ta affære, sier Lio til Dagbladet.

Lio kan fortelle at både Sverige, Danmark, Frankrike og Norge vil sende et skriv til EHF, for å nok en gang prøve å få til en endring i regelverket.

- Uansett hva jentene gjør, så har de håndballforbundet i ryggen. Det er også håndballforbundet som er ansvarlig for boten.

Både på grunn av videre deltakelse i EM og kvalifisering til neste års VM, så ikke jentene noen annen løsning enn å spille med truser under åpningskampen mot Ungarn, som de gikk seirende ut av.

Til Dagbladet sier EHF at spillets regler for strandhåndball er utarbeidet av IHT (Det internasjonale håndballforbundet), men at Norges håndballforbund godtok disse reglene ved å registrere seg til EM.

- For de kommende kampene er EHF i kontakt med NHF for å avklare den videre prosedyren. Når det gjelder innstillingen fra NHF, vil den nyvalgte sandvolleyball kommisjonen behandle denne saken og komme med forslag til EHFs hovestyre, skriver EHF i en mail til Dagbladet.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer