Tvunget til å legge opp

- Ærlig talt fornektet jeg det litt, sier hun om den tunge avgjørelsen.

MÅTTE GI SEG: Skicross-kjøreren Alexandra Edebo. Foto: Pontus Lundahl / TT / NTB
MÅTTE GI SEG: Skicross-kjøreren Alexandra Edebo. Foto: Pontus Lundahl / TT / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Den svenske skicross-kjøreren Alexandra Edebo (26) annonserer at hun legger skiene på hylla.

Etter to hjernerystelser har 26-åringen fått beskjed fra lege om at en ny liknende ulykke kan føre til permanente hodeskader. Dermed har hun sett seg nødt til å avslutte idrettskarrieren.

Det bekrefter hun selv på sin egen Instagram-konto.

- Jeg har alltid visst om risikoen ved sporten. Når det kommer til hodet og hvor tøft det er å gå rundt med hjernerystelsessymptomer i hverdagen, føles det ikke lenger rasjonelt å fortsette. Selv om jeg åpenbart ønsker det på et følelsesmessig plan, er det ikke rettferdig mot meg selv eller de rundt meg, som bryr seg om meg, skriver Edebo.

Om opptreningsperioden etter hjernerystelsene har hun ikke mye positivt å melde. Det første trinnet er total hjernehvile.

- Da ligger du i et mørkt rom, med gardinen for, ingen inntrykk i det hele tatt. Det er ren tortur vil jeg si. Det er en veldig lang prosess. Du må være veldig følsom i denne tiden, for det er veldig lett å presse for hardt og få tilbakeslag, forklarer Edebo.

DEN GANG DA: Svenske Alexandra Edebo i luften under vinter-OL i Kina 2022. Foto: AP Photo/Alessandra Tarantino/NTB
DEN GANG DA: Svenske Alexandra Edebo i luften under vinter-OL i Kina 2022. Foto: AP Photo/Alessandra Tarantino/NTB Vis mer

Hun vant blant annet bronse i både junior-VM og i verdenscupen, men nå er det altså slutt.

Beskjeden fra legen, som gjorde at hun så seg tvunget til å legge opp, minnes hun på denne måten:

- Ærlig talt fornektet jeg det litt. Jeg prøvde å finne smutthull, som: «Kan jeg vente et år og så komme tilbake?» eller «hvis jeg bare kjører litt saktere og ikke krasjer mer?». Men det er ikke alltid innenfor ens egen kontroll, det har vi sett ved flere anledninger, avslutter hun.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer