Tvunget til å lese bøker

Her er bildet som var utenkelig for bare en uke siden: Ole Einar Bjørndalen som bokorm! En hjemmelekse VM-favoritten har fått av landslagstrener Audun Svartdal.

De aller fleste på det norske skiskytterlandslaget jobber eller studerer ved siden av idretten.

Men ikke Ole Einar Bjørndalen. Han er skiskytter på heltid.

- Jeg har ikke lyst til å studere. Har ikke interessen for det. Jeg har ikke lest en bok etter gymnaset, sier Ole Einar Bjørndalen.

Inntil nå.

I ledige stunder på Toppidrettssenteret ligger Bjørndalen nå med nesa langt ned i Fredrik Skagens «Purpurhjertene» - som handler om Vietnamkrigen.

En «ordre» han har fått av landslagstrener Audun Svartdal.

Enormt trøkk

- Alle idrettsutøvere bør ha noe å koble ut med. At Bjørndalen ikke har hatt det, har bekymret meg. Derfor har jeg gitt ham to bøker jeg tror han vil finne interessante, sier Audun Svartdal til Dagbladet.

Den andre boka er Gunnar Sønstebys «Rapport fra nummer 24» - hvor Norges høyest dekorerte krigsveteran skriver om krigsårene.

Svartdal forventer at det vil bli et enormt trøkk rundt Ole Einar Bjørndalen i VM. Simostrand-løperen er blant de aller fremste favorittene på alle de fire individuelle distansene i Holmenkollen.

Autograf-mas

- I Norge blir Ole Einar gjenkjent overalt han beveger seg. Da blir han nedløpt av folk som vil ha autografer, og det er ofte godt voksne folk som maser mest. I VM vil det være umulig for ham å gå på kino eller kafe på en fridag, derfor vil jeg at han isteden skal ligge på rommet og slappe av med en god bok, sier Audun Svartdal.

Bjørndalen fikk bøkene i Østersund sist helg og er snart gjennom «Purpurhjertene».

- Boka er interessant, den. Og nå gleder jeg meg til å komme i gang med den andre, smiler Ole Einar Bjørndalen.

OL i 2006

26-åringen har lyst til å satse på skiskyting i mange år til. Slik suksess som Bjørndalen opplever er det mulig å legge seg opp litt penger selv i skiskyting, der pengebonusene ligger milevis unna for eksempel alpint.

- Jeg satser iallfall fram til OL i Torino i 2006. Da vil jeg være 32 år. Hvis lysta fremdeles er der, skal det være mulig å holde på enda noen år etter det, mener Ole Einar - som er blant de aller best trente norske idrettsutøverne.

roy.wahlstrom@dagbladet.no

Ole Einar Bjørndalen.