Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Ingvild Flugstad Østberg

Tvunget til forandring

Ingvild Flugstad Østberg er tilbake i trening med lagvenninnene, men innrømmer at hun ikke vet når hun er 100 prosent igjen.

TILBAKE: Ingvild Flugstad Østberg var tilbake med resten av langrennslandslaget under en rulleskiøkt i Holmenkollen tirsdag.
Foto: Terje Pedersen / NTB Scanpix
TILBAKE: Ingvild Flugstad Østberg var tilbake med resten av langrennslandslaget under en rulleskiøkt i Holmenkollen tirsdag. Foto: Terje Pedersen / NTB Scanpix Vis mer

HOLMENKOLLEN (DAGBLADET): Det har gått tre og en halv måned siden Ingvild Flugstad Østberg kom hinkende på krykker til Holmenkollen og fortalte verden at hun hadde pådratt seg et tretthetsbrudd i hælen.

Bruddet satte en effektiv stopper på sesongen for Gjøvik-jenta. Siden den gang har Flugstad Østberg bare trent alternativt og stort sett vært alene. Men nå har framgangen, og spesielt på rulleski, vært god nok til at hun i dag endelig kunne trene med resten av laget igjen.

- Det føltes veldig bra å være tilbake med jentene, men selve økta var mer middels, forteller Flugstad Østberg til Dagbladet etter økta i nasjonalanlegget.

Flugstad Østberg trener fremdeles ikke som normalt og innrømmer at hun ikke vet når hun er tilbake for fullt igjen:

- Det er vanskelig å svare på, fordi det er en type skade hvor det uansett tar lang tid før man ser at ting er 100 prosent.

Hun fortsetter:

- Vi tar ting litt gradvis for å være sikker på at det skal gå bra, men jeg kan ikke si at nå er alt 100 prosent. Vi er ikke der, men å plukke ut noen økter jeg kan være med og fortsatt ta ting gradvis er planen.

SKADE: En hælskade gjør at Ingvild Flugstad Østberg må avslutte sesongen med umiddelbar virkning. Vis mer

- Ingen superwoman

Flugstad Østberg trakk selv i vinter sammenhengen mellom tretthetsbruddet og helseproblemene hun hadde tidligere i sesongen. En gråtkvalt Østberg fortalte på Beitostølen at hun hadde fått startnekt fordi hun ikke innfridde alle krav i helseattesten.

I dokumentet på Norges Skiforbunds hjemmeside står det at helseattesten skal avdekke om utøver har ernæringsutfordringer, spiseforstyrrelse eller om det foreligger andre forhold som er relevant for vurderingen av om utøver er helsemessig skikket til å representere.

Et tretthetsbrudd oppstår som regel av overbelastning. Nå er hun klar på at hun må gjøre noen forandringer for å unngå å havne i den samme situasjonen igjen.

- Det gjelder å endre noen rutiner som har satt seg som ikke har vært gode nok. Det er ikke gitt at jeg klarer det perfekt framover heller, jeg er ingen superwoman, så jeg kan ikke love noe som helst, men jeg skal gjøre mitt beste, forteller Gjøvik-jenta.

- For min del er ikke dette noe som har skjedd over natta. Det har vært mye trening over mange år, så dette er noe som har gått seg til over lang tid, fortsetter hun.

HJEMME: Det er ikke ofte Ingvild Flugstad Østberg kan gå på rulleski til samling, men denne uka kan hun det når landslaget har «hjemme-samling» i Oslo. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
HJEMME: Det er ikke ofte Ingvild Flugstad Østberg kan gå på rulleski til samling, men denne uka kan hun det når landslaget har «hjemme-samling» i Oslo. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix Vis mer

- Nødvendig

Det norske kvinnelandslaget er i gang med en såkalt «hjemme-samling» i Holmenkollen denne uka.

Oppkjøringen så langt har for Flugstad Østbergs del vært svært amputert og treningsmengdene har vært lave på grunn av bruddet. Men nettopp det er ikke nødvendigvis negativt.

BOMTUR: Da langrennslandslaget valgte å droppe Ski Touren i Canada, var det to skistjerner som allerede hadde satt seg på flyet. Reporter / video: Øyvind Godø / Kristoffer Løkås Vis mer

- Det var jo nødvendig det for min del, å kunne ta det ned på mange måter og prøve å hente seg inn igjen. Dette er ikke et prosjekt som er gjort på en måned eller to uansett. Det å finne en god balanse vil jo være noe som varer gjennom både sommeren, høsten og vinteren, forteller Flugstad Østberg.

Foreløpig tar hun opptreningen med knusende ro og stoler på at grunnlaget hun har opparbeidet seg de siste åra vil hjelpe henne når ting er tilbake til normalen.

- Selv om jeg har bikka 30 har jeg fortsatt mye ugjort, så jeg håper det kan bli en bra sesong. Nå er det tre veldig spennende sesonger på rappen nå, så det kan forhåpentligvis bli veldig bra, selv om man aldri har noen garantier for noe.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!