Johaug-varsko: - Mye bedre nå

Tvunget til plan B

Mens rivalene har målt krefter i Tour de Ski, lader Therese Johaug opp i det stille. Utviklingen på treningsøktene hennes tilsier et kraftig varsko til konkurrentene før OL i Beijing, selv om plan A er skrinlagt.

HØYDEN: Therese Johaug forbereder seg i høyden i Seiser Alm i øyeblikket. Her fra de idylliske omgivelsene i Seiser Alm i 2019. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
HØYDEN: Therese Johaug forbereder seg i høyden i Seiser Alm i øyeblikket. Her fra de idylliske omgivelsene i Seiser Alm i 2019. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer
Publisert

12. desember gikk Therese Johaug inn til seier på 10 kilometer fristil i Davos. Det ble hennes siste skirenn før vinter-OL i Beijing innledes med skiathlon-øvelsen 5. februar.

Den uvanlig lange konkurransepausen skyldes at verdenscuprennene i franske Les Rousses 14.-16. januar er avlyst grunnen smittesituasjonen i Frankrike.

Johaug valgte å stå over Tour de Ski og hadde disse verdenscuprennene på fransk snø som den eneste planlagte konkurranse-gjennomkjøringen før OL.

Nå blir det i stedet ingen generalprøve for 33-åringen fra Dalsbygda.

Det betyr at når Johaug står på startstrek for å kjempe om karrierens første individuelle OL-gull i Beijing, har hun hatt en konkurransepause på hele 56 dager før et av karrierens viktigste skirenn.

- Det som er avlyst, er avlyst. Det hadde vært fint å gå et par skirenn før OL. Men på den andre siden var det gunstig å slippe å kjøre hele den lange bilturen fra Seiser Alm til Les Rousses. Nå får hun ligge i ro i Seiser Alm og forberede seg der, sier trener Pål Gunnar Mikkelsplass til Dagbladet.

Therese Johaug trener i øyeblikket på 1800 meters høyde i Seiser Alm. Der skal langrennsstjerna være til og med 26. januar. Trener Mikkelsplass ankommer selv Seiser Alm mot slutten av uka.

HØYDEN: Therese Johaug forbereder seg i høyden i Seiser Alm i øyeblikket. Her fra de idylliske omgivelsene i Seiser Alm i 2019. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
HØYDEN: Therese Johaug forbereder seg i høyden i Seiser Alm i øyeblikket. Her fra de idylliske omgivelsene i Seiser Alm i 2019. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

- Nesten en fordel

Som substitutt for konkurransene som er avlyst, skal de nå i stedet simulere konkurranseliknende øvelser på trening, for å få de nødvendige hardøktene og gjennomkjøringene.

- Nå må hun gå de hardøktene hun skulle ha gått i Seiser Alm i stedet. Det er ingen krise. Fysisk blir det ganske likt. De spesifikke konkurranseforberedelsene er ikke så kritiske å miste. Det hadde vært en annen sak med en mer urutinert løper. Totalt sett er det nesten en fordel at det ble avlyst, mener Mikkelsplass.

- Hvis det er nesten en fordel at det ble avlyst, ville vel ikke disse rennene inngått i plan A i utgangspunktet?

- Smittesituasjonen har endret seg siden planen ble lagt. Nå blir det fred og ro – og ingen reiser. Smitterisikoen blir redusert. Det er trygt å være i en lukket boble på et hotell i Seiser Alm. Ja, hun har ikke gått skirenn på en stund, og det hadde vært greit å få en gjennomkjøring, men i mitt hode er denne avlysningen nesten et pluss, når covid-situasjonen er som den er.

SLITEN: Therese Johaug er kjent for å være en av dem som trener mest av skijentene, men i sommer ble det for mye for verdens beste skiløper. Reporter/video: Øyvind Godø / Kristoffer Løkås. Foto: Lars Eivind Bones Vis mer

Høyde-utfordringer

Alt handler om OL for Johaug denne sesongen.

Den mangeårige langrennsdronningen har ingen individuelle OL-gull på merittlista. I Vancouver i 2010 var hun en del av stafettlaget som vant gull, men det ble ingen individuelle medaljer på Johaug der. I Sotsji i 2014 ble det ett sølv og én bronse. I Pyeongchang i 2018 var Johaug utestengt.

- Therese har ikke gått OL på åtte år. OL er det store målet. Det er ene og alene OL som betyr noe denne sesongen. Treningen har vært deretter, forteller Mikkelsplass.

OL-DRØMMEN: Therese Johaug mangler det individuelle OL-gullet. Foto: Bjrn Langsem / Dagbladet
OL-DRØMMEN: Therese Johaug mangler det individuelle OL-gullet. Foto: Bjrn Langsem / Dagbladet Vis mer

Langrennsløypene i Beijing går på omkring 1750 meters høyde. Det er tett opp mot grensa av hva som tillates i konkurranser. Grensa er 1800 meter over havet.

For å lykkes i OL-løypene, er derfor høydetrening en viktig del av forberedelsene.

Allerede i 2019 fortalte Johaug til Dagbladet at hun måtte sette i gang høydeforberedelsene til Beijing.

- Det er OL i Beijing som er fokus nå. Det er fortsatt tre år til, men det er i bakhodet. Det betyr at jeg må begynne å kjøre mer høydetrening og forberede meg på det der, sa Therese Johaug til Dagbladet i 2019.

Det har imidlertid vært enklere sagt enn gjort.

Plan B

Lite visste Johaug da at en pandemi skulle prege åra fram til OL og i lang tid skape restriksjoner og begrensninger mot reise og derfor også høydetrening sydover i Europa.

Det betyr at plan A med mye høydetrening over flere år fram mot OL, ble skrinlagt over en lengre periode da pandemien inntok verden.

- Det mest ideelle er plan A. Men plan B med noen justeringer har vi også tro på. Nå må vi få til plan B så bra som mulig. For Therese er det ikke problematisk. Hun har fått mye tid i høyden det siste halvåret og er i høyden nå. Hun er godt forberedt, sier Mikkelsplass.

I GANG MED PLAN B: Therese Johaug. Foto: Bjørn Langsem / DagbladetL
I GANG MED PLAN B: Therese Johaug. Foto: Bjørn Langsem / DagbladetL Vis mer

Da hun vant i Davos før jul, var det på omtrent 1500 meter over havet.

Seiser Alm, hvor Johaug trener nå, ligger på 1800 meters høyde.

Langrennsstadion i Beijing ligger på omtrent 1750 meters høyde.

- Det er veldig kjent høyde det som møter langrennseliten i Beijing, selv om det ikke er så ofte at det konkurreres på den høyden.

Dette venter i Beijing

En annen faktor er løypeprofilene, snøen og klimaet i Beijing.

Alle de skal på papiret passe Johaug bra.

- Vi vet ikke nøyatig hvordan løypene er, for vi har ikke vært der rent fysisk, så det er vanskelig å si. Men løypeprofilene tyder på at det er tunge og harde løyper som venter, forteller Mikkelsplass til Dagbladet.

Temperaturen spås å bli veldig kald, potensielt helt ned mot langrennssportens internasjonale kuldegrense på 20 minusgrader.

- Føret blir kaldt og tungt sannsynligvis. Therese er vant til kulde fra barndommen og takler det bra. Det er mange faktorer som virker å være bra for henne.

En tredje faktor er løypeprofilene. Der mange skiarenaer har en løype hvor man renner inn i stor fart mot stadion og oppløpet, er det motsatt i Beijing med en motbakke inn mot stadion, som det også er i blant annet Ruka i Finland.

- Det er ikke en stadion med stor fart inn på oppløpet, men derimot en tung inngang til stadion. Det er et pluss for Therese i en fellesstart. Det er tungt terreng i forkant av stadionområdet. Det er ikke som det var i VM i Seefeld og Oberstdorf, sier Mikkelsplass.

HOVNE BEIN: Therese Johaug gikk på en smell i sommer, og nå forteller hun hvor ille det var. Reporter/video: Øyvind Godø / Kristoffer Løkås Vis mer

Det lover godt for kapasitetsløperen Johaug.

- I mye bedre form nå

Mikkeplass forteller videre at Johaug har vist formstigning på trening de siste ukene, mens resten av verdenseliten har målt krefter i Tour de Ski.

I desember har nemlig Johaug vist bedre og bedre takter på øktene.

- Det har fungert bedre og bedre siste ukene. Therese har hatt veldig gode økter nå. Hun er i mye bedre form nå enn det det har vært tidligere i sesongen. Therese har følt seg bedre og bedre på treningsøktene. Indikasjonene er positive, sier treneren.

I innledningen av sesongen ble Johaug slått av Frida Karrlsson i så vel Ruka som på Lillehammer, før Johaug var sterkest igjen i Davos.

Nå rapporteres 33-åringen fra Dalsbygda å være flere hakk sterkere enn i de nevnte skirennene.

Det mener Mikkelsplass også er nødvendig, for å vinne OL-gull i Beijing.

- De rennene hun gjorde på det beste forrige sesong, var en del bedre enn det hun har gjort det denne sesongen. Skal hun vinne OL, må hun gå fortere enn det hun har gjort til nå denne vinteren, tydeliggjør Mikkesplass og legger til:

- Det tror jeg også at hun kommer til å gjøre, med taktene hun har vist på trening siden konkurransene i Davos.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer