- Tvunget til protest

Nederlandske Carolijn Brouwer hevder at hun egentlig ikke ville protestere mot Siren Sundby, men ble tvunget til dette av belgiske Min Dezillie.

ATEN (Dagbladet): Norge krevde i går gjenåpnet protesten fra Nederland og Belgia som mandag førte til at Siren Sundby ble diskvalifisert fra den tredje OL-seilasen. Juryen sa ja, og protesten skal behandles på nytt i dag, denne gangen med TV-bilder som bevis.

Via de hollandske seilernes pressetalsmann Hans Bouscholte var Dagbladet i går i kontakt med Carolijn Brouwer som av Sundby anklages for å lyve om det som skjedde da de tre båtene kolliderte i starten.

-  Carolijn vil ikke la seg intervjue fordi hun er veldig skuffet over sin egen seiling her i OL. Men hun sier at hun ikke lyver, sier Bouscholte.

Ville ikke

Brouwer hevder dessuten at hun ikke hadde noe annet valg enn å protestere:

-  Carolijn sier at hun tvilte veldig på om hun skulle protestere fordi hun ikke ville påvirke Sundbys sjanse til å ta medalje. Men da kom Min Dezillie fra Belgia bort og sa at hun måtte protestere, ellers ville Min protestere mot Carolijn fordi hun hadde vært borti båten hennes. Ifølge regelverket, skal man protestere om noen er borti båten din, sier Bouscholte til Dagbladet.

Om Bouwer ble diskvalifisert som følge av en protest fra Dezillie, ville hun vært ute av OL fordi hun allerede har en diskvalifikasjon fra den andre seilaesn. Etter seks seilaser ligger Brouwer for øvrig nestsist av de 25 deltakerne i Europajolle.

Tviler på Brouwer

Påstandene fra Brouwer er oppsiktsvekkende fordi Sundby hele tiden har trodd at Min Dezillie ble overkjørt av sin egen ledelse, og derfor ble med på protesten.

De norske seilerens teamleder Bjørn Lofterød sier dette:

-  Jeg har vanskelig for å tro på dette. Det er overraskende i og med at Min virket veldig ulykkelig og at Siren og hun gjorde opp seg i mellom, sier han.

Etter det Dagbladet erfarer er Carolijn Brouwer ikke spesielt populær i seilermiljøet. Hun oppfattes generelt som utagerende og arrogant. 31-åringen ble verdensmester i Europajolle i 1996 og 1998.

For Siren Sundby ble det en dårlig start på gårsdagen etter den dramatiske mandagen. Hun ble nummer 19 i den første seilasen fordi hun havnet i et lufthull i starten. I den andre seilasen ble hun nummer fire. Med 19. plassen har hun nå brukt opp tabbekvoten. På land igjen svarte hun for første gang på spørsmål om hendelsen som førte til diskvalifikasjonen. Sundby frykter faktisk at hun ikke ble trodd av juryen fordi hun snakket for dårlig engelsk i jurymøtet. Hun utelukker heller ikke at noen av de andre medaljekandidatene kan ha overtalt Brouwer til å protestere for å skaffe seg sjøl et forsprang.

-  Det kan hende, sier hun.

-  Jeg kan ikke forestille meg det, men jeg utelukker det ikke, sier trener Thomas Guttormsen.

Siren Sundbys bror, Christoffer sier det slik:

-  Alt er mulig. Her i OL gjør folk hva som helst for å vinne.

-  Nei, dette tror jeg ikke noe på, sier Lofterød. Den norske seiledelegasjonen har uansett opprettet en isfront.

-  Det er meningsløst å snakke mer med henne. Det blir det bare krangel av, sier Guttormsen.

SIREN-RIVAL: Den nederlandske seileren Carolijn Brouwers protest ga Siren Sundby trøbbel i gullkampen.
HÅPER PÅ ANKEN: Siren Sundby ligger på 2. plass sammenlagt.