VANT: Simon Yates knuste konkurrentene i spurten. Foto: REUTERS / Christian Hartmann / NTB Scanpix
VANT: Simon Yates knuste konkurrentene i spurten. Foto: REUTERS / Christian Hartmann / NTB Scanpix Vis mer

Twitter raste mot Simon Yates – som likevel spurtet inn seier

Simon Yates ble den ellevte etappevinneren under årets Tour de France.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

(procycling.no): Det var nok med høye skuldre Simon Yates ankom målområdet i Bagnéres-De-Bigorre.

Like før toppen av Hourquette d’Ancizan var nemlig briten den siste som angrep, mens lagkompis Matteo Trentin lå i teten sammen med Simon Clarke.

Yates dro med seg en farlig mann i Gregor Mühlberger seg opp i teten, før de distanserte Clarke og Trentin. I utforkjøringa fikk de selskap av Pello Bilbao, noe som gjorde at tre mann skulle gjøre opp om seieren.

Briten lå i utgangspunktet sist inn, men valgte å øke farten inn mot svingen og kom ut på selve oppløpet i tet. Mühlberger klarte ikke å komme seg forbi på innersiden, men Pello Bilbao viste fram at han er bedre i kupert terreng.

I gruppe to av feltet var det Tiesj Bennot som krysset målstreken først foran Fabio Felline og Trentin. Mitchelton-Scott-rytteren hadde derfor mye å juble for, selv om han trolig lurte på hva Yates holdt på med på vei over førstekateorien.

PS: Både Edvald Boasson Hagen og Alexander Kristoff skled med i bruddet, men slapp mot Col de Peyresourde etter rundt 130 kilometers sykling.

Kristoff og Hagen i brudd

Hele 42 kilometer gikk det før bruddet etablerte seg på dag 12 av Tour de France. Og da det først skjedde, skjedde det med et smell!

Totalt tre bølger med ryttere slet seg løs. Til slutt dreide det seg om hele 40 mann. Blant disse Alexander Kristoff, Peter Sagan, Edvald Boasson Hagen og Dylan Groenewegen. I tillegg er par ryttere som nok drømte om etappeseier: Simon Yates, Gregor Mühlberger, Maximilian Schachmann, Michael Valgren, Serge Pauwels og Dylan Teuns.

Etter en flat innledning på etappen med fjerdekategori og innlagt spurt som høydepunkter, skulle etappen rundes av med førstekategoriene Col de Peyresourde og Hourquette d’Ancizan før tre mils utforkjøring inn til mål.

Dennis sto av – ukjent grunn

Den innlagte spurten tok selvsagt Sagan seg av, foran Sonny Colbrelli og Alexander Kristoff. Spurternes dag i brudd handlet nok vel så mye om å holde seg innenfor tidsgrensen på greit vis. Profilene var altfor tøffe til at de ville sitte med hele veien inn til Bagnéres-De-Bigorre, uansett.

Opp mot Peyresourde slapp de norske bruddet, sammen med det som fantes av spurterne.

Fra feltet kom det tidlig melding om at Giacomo Nizzolo hadde brutt. Deretter den langt mer overraskende nyheten om at Rohan Dennis led samme skjebne. Australieren skal ha stått av med rundt 80 kilometers sykling igjen til mål, men Bahrain-Merida ikke kunne gi noen grunn for hvorfor 29-åringen fra Adeleide hadde gitt seg.

Bahrain-Merida har som flere andre Tour de France-lag litt med magesykdom i laget. Måten Vincenzo Nibali klatret oppover ryggen av Hourquette d’Ancizan støttet oppunder teorien om at Dennis også har slitt med sykdom. Timingen var dog usedvanlig da Dennis ble nevnt blant favorittene til fredagens tempo i Pau.

Yates angrep lagkamerat

Det ble tidlig klart at etappevinneren befant seg i bruddet. Simon Clarke (EF Education First) angrep tidlig, men australieren fikk selskap av Matteo Trentin (Mitchelton-Scott) på bakhjulet 5-6 kilometer unna toppen.

Bakfra gikk så Simon Yates til, og fikk følge av Gregor Mühlberger. Duoen tok seg opp til og forbi Trentin og Clarke, og passerte deretter toppen av Hourquette d’Ancizan først. Med 30,3 kilometer igjen til mål burde i hvert fall Mitchelton-Scott sitte med gode kort med tanke på etappeseieren.

Det tok dog ikke mange kilometerne før Pello Bilbao (Astana) fikk kontakt med de to i teten. Baskeren lå bare fem sekunder bak over toppen, mens Serge Pauwels (CCC), Tony Gallopin (Ag2r) og Matteo Trentin (Mitchelton-Scott) hadde 50 sekunder å hente inn.

Samtidig hadde Yates nå alt press i verden på sine skuldre for å sikre laget etappeseieren. I en spurt mellom Mühlberger, Bilbao og Yates – hadde briten neppe vært favoritten. Alt mindre dersom regjerende europamester Trentin fremdeles hadde vært med i mixen.

– Surt hvis Yates taper spurten her og Trentin vinner spurten i gruppa bak. De er nok ikke helt skråsikre på etappeseieren her i Mitchelton-Scott-leiren, konstaterte Kurt Asle Arvesen i kommentatorboksen til Eurosport Norge.

Økte forspranget til Trentin

Hovedfeltet lå over 7 og et halvt minutt bak da Yates passerte toppen. Team INEOS og Astana Pro Team kontrollerte, men det var ikke veldig aktuelt med angrep med over 3 mil igjen å kjørte utfor ned til målområdet.

Like før toppen angrep Andrey Amador fra feltet, men det var nok mest med tanke på lagkonkurransen at costaricaneren fikk beskjed om å komme seg i front foran toppen av 1. kategorien.

I tet samarbeidet Yates, Mühlberger og Bilbao godt i teten. Avstanden bakover til Trentin & Co ble økt med 30 sekunder med én mil igjen til mål.

På vei inn mot oppløpet valgte Yates å ta en fartsøkning til front av gruppa. Mühlberger forsøkte å svare, men kom ikke forbi inne ved sperregjerdene. Bilbao fikk en enklere vei og ble nummer to.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer