Tydelig høyrevri

Et haltende Norge fikk et høyrebein å stå på da vi slo Slovenia 3-0 i rusen etter seieren 1-0 over Skottland på Hampden Park. Nå er endelig trioen samlet igjen.

CHISINAU (Dagbladet): André Bergdølmo på backen, Tommy Svindal Larsen på midtbanen og Jan Gunnar Solli som kant er Norges høyreside i kveld. For Åge Hareide - som har savnet en likevekt til den langt mer stabile venstresida - er trioen det beste vi har per dato. Men det handler om mer enn bare å tromme sammen trioen fra den glitrende Ullevaal-kvelden 13. oktober i fjor - det handler om tydelighet.

Og på det området - i følge spillerne -er Åge Hareide ekspert.

- Tydelighet kan jeg alt om, sier Tommy Svindal Larsen til Dagbladet. - Eller mangel på det. Det er nemlig det vi mangler i Nürnberg. For vet du ikke hva du skal gjøre som enkeltspiller eller lag kommer du ofte i trøbbel.

- På dette området er Åge (Hareide) ekstremt flink.


Fra tavla til banen


- Han (Hareide) er dyktig på å sette tanker ut i praksis, supplerer André Bergdølmo. - Det går fra tavla til banen - det er veldig lett å forstå hva han mener og vil. Og det vi trente på i Tyskland i påsken skal utføres mot Moldova i denne VM-kampen.

- Det er litt RBK over det. Åge er flink til å drille inn ting i laget over kort tid.


Jan Gunnar Solli er indreløperen som spiller høyrekant fordi det ikke finnes noe bedre alternativ med rødt pass akkurat nå. Dermed får han også en rolle tilpasset sine egne ferdigheter. For du kan ikke tvinge Jan Gunnar Solli ut mot krittet på sidelinja - skal han være god må han få lov til å delta.

På sine premisser.

Ingen typisk ting
- Og det legger vi opp til, ser RBK-spilleren. - Jeg slipper å ligge helt ute på linja slik Morten Gamst Pedersen gjør på venstre. For jeg er jo ingen typisk ving - spiller jeg bare høyt og bredt blir jeg isolert.

- Skal jeg spille godt må jeg delta mer, og det får jeg lov til under Åge.


Tydelighet er målet  
Åge Hareide blir glad når han hører at hans påskeprekener og praktiske øvelser i Tyskland har bitt seg fast i laget. Men han er ikke spesielt overrasket.

- Det er lett å være tydelig når du har med de samme folkene å gjøre hver dag, sier han til Dagbladet. - Det er derfor jeg har lykkes som klubbtrener. Og det har alltid vært målet mitt - tydelighet. Spillerne skal forstå hva jeg mener og vil.
 
I et landslag, der spillerne kommer og går, kreves det ekstra pedagogiske evner. Og ekstra tydelighet.

- Og derfor er det fint å ha en så stabil gruppe som mulig, fortsetter Hareide. - Samtidig skader det ikke at spillerne er fotballkloke.
Sikker på seier 
Vi, Åge Hareide, spillerne og det samlede norske fotballfolk har sagt det siden 13. oktober i fjor; Alt annet enn tre poeng i kveld er håpløst. Og der ligger også lista og den kan ikke rives.

Strengt tatt, og for å få den driven vi ønsker inn mot Italia på Ullevaal 4. juni, skal den ikke berøres en gang.

- Fotball er variasjon med struktur i bånn, sier Åge Hareide. - Med andre ord - fotballspillet er dobbelt, du må alltid være på vakt. Og vi kommer til å være det i kveld sjøl om Moldova er en prügelknabe vil selvfølgelig skal slå.

- Samtidig håper og tror jeg vi får se alt vi har øvd på når det gjelder den offensive delen av spillet.

- Spillerne sier de skjønner alt - da vil de jo ikke finnes unnskyldninger om de ikke lykkes.

- Nei!

SUKSESSTRIO: Jan Gunnar Solli på kant, André Bergdølmo på backen og Tommy Svindal Larsen på midtbanen i kveld. Foto: Arnt E. Folvik
SUKSESSTRIO: Jan Gunnar Solli på kant, André Bergdølmo på backen og Tommy Svindal Larsen på midtbanen i kveld. Foto: Arnt E. Folvik Vis mer


- Og høyresiden er du trygg på?

- Ja, det ser veldig bra ut, sier Åge Hareide til Dagbladet.